Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj titanov. Zastaví Nadala hľadajúci sa Srb?

Zvláštny Wimbledon! Roger Federer - preč. Desať najvyššie nasadených žien - dávno preč. A mužské finále sa hrá už v piatok.

13.07.2018 08:00
koláž Foto: , ,
Rafael Nadal vs. Novak Djokovič.
debata (1)

Pochopiteľne, ortodoxne konzervatívni Briti by toto nikdy nedopustili. Najslávnejší grandslam v skutočnosti vyvrcholí v nedeľu. Vždy to tak bolo a (zrejme) aj zostane.

Môžu však oni za to, že žreb zviedol Novaka Djokoviča s Rafaelom Nadalom na spoločný kurt už o dva dni skôr?

Určite nie.

Ak si však niektorý duel zaslúži prívlastok predčasné finále, tak nech je to ten dnešný – na centrálnom dvorci si skrížia rakety žijúce legendy.

Časť číslo 52, dejisko – Londýn, povrch – tráva, favorit – neznámy. Tenisoví titani zabojujú o možnosť získať ďalší wimbledonský titul. Djokovič už svoj štvrtý, Nadal tretí. Čaká nás ďalšia epická bitka, ktorá sa pravdepodobne neskončí po dvoch hodinách a troch setoch.

Papierové predpoklady nie vždy vyjdu. V zápase Djokoviča s Nadalom sú zbytočné – hľadať favorita je v tomto prípade márne. Posúďte sami: vzájomná bilancia je 26:25 v prospech Srba, na grandslamoch 9:4 pre Španiela, odrátajte zápasy na Roland Garros a dostanete remízu 3:3.

A Wimbledon? Aj tu už mali česť – v roku 2007 sa tešil Malorčan, o štyri roky sa vo finále rodák z Belehradu pomstil.

Obdivuhodne vyrovnané.

Zatiaľ čo Djokovič prekĺzol do semifinále pomerne hladko – s Japoncom Nišikorim si poradil v štyroch setoch, Nadal má za sebou riadnu fušku. Jeho súboj s Juanom Martínom Del Potrom trval presne 4 hodiny a 47 minút.

Výsledok 7:5, 6:7 (9), 4:6, 6:4, 6:4 značí, že 17-násobný grandslamový víťaz nechal na kurte veľa psychických, ale aj fyzických síl.

„Som šťastný, že som prežil náročné chvíle v poslednom dejstve,“ skonštatoval Nadal, ktorý odvracal nejeden brejkbal. „Jediným negatívom je fakt, že som na kurte strávil takmer päť hodín. Mal som šancu hrať kratšie,“ povedal.

Battle hard . : @anychance_ #Wimbledon #Nadal #tennis @rafaelnadal #DelPotro

Príspevok, ktorý zdieľa Wimbledon (@wimbledon),

„Rafa je Rafa, veď viete. Aj keď niekedy hráte váš najlepší tenis, ani to nemusí stačiť, aby ste ho zdolali,“ smútil Del Potro.

Djokovič má za sebou náročné obdobie. Vo finále niektorého z grandslamových turnajov nebol od roku 2016. Za ten čas prekonal niekoľko vážnych zranení, operácií, návratov i veľkých pádov. Po tom parížskom dokonca zvažoval, že tento rok do All England Clubu vôbec nepríde.

„Nikdy predtým som nevidela Novaka takého podráždeného s sklamaného po prehre. Sotva odpovedal na otázku, často sa zastavil v polovici myšlienky a nedokončil ju. Zároveň povedal, že nevie, či bude hrať v Londýne,“ napísala vtedy na twitteri egyptská novinárka Reem Abulleiová, ktorá bola svedkom nečakaných reakcií 31-ročného tenistu.

„Následky po vážnom zranení sú viac psychické ako fyzické. Nikdy by som nepovedal, že mi potrvá tak dlho, kým sa dostanem do stavu, kedy budem spokojný s mojou hrou,“ vysvetľoval neskôr Djokovič.

Účasť vo Wimbledone si napokon rozmyslel. A spravil dobre. Hrá takmer ako starý Djokovič a už aj výsledky sa začínajú podobať.

„Proti Novakovi to je vždy obrovská výzva. Je to jeden z najkomplexnejších tenistov, akých som kedy videl. Ak nehráte skvele, nezdoláte ho,“ dodal Nadal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Wimbledon 2018