Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pláteník: Na novú Serenu si musíme počkať

Nevyspytateľný Wimbledon. Najslávnejší grandslam zo všetkých tento rok obrátil všetky predpovede naruby.

12.07.2018 10:00
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová.
debata

V ženskom pavúku určite. Ak experti od niekoho očakávali úspech, sklamal. No boli aj takí, ktorí pozitívne prekvapili – ako Dominika Cibulková. „Až takýto výbuch elitných tenistiek som veru neočakával,“ tvrdí tenisový tréner Vladimír Pláteník (42).

Čo vravíte na postup Cibulkovej do štvrťfinále?

Mal by som byť azda prekvapený? Vôbec nie. Je to veľmi dobrá hráčka.

Ale jej výsledky v uplynulom roku neboli presvedčivé…

Ženský tenis je taký vyrovnaný, že iba ťažko môže nejaký výsledok šokovať. Na tráve to platí obzvlášť. Tak, ako teraz vo Wimbledone, sa mohla Dominika chytiť na akomkoľvek inom turnaji.

Trebárs aj pred mesiacom na Roland Garros, kde skončila už v 1. kole?

Samozrejme. Vie zahrať na každom povrchu, je to veľmi skúsená hráčka. Ale vrátim sa na začiatok – môže sa nám zdať, že jej výsledky sú kolísavé, no pravdou je, že špička v ženskom tenise je neuveriteľne široká a vyrovnaná. Dôležitý je aj žreb, nie je najpodstatnejšie, či hrá proti nasadenej hráčke, ale skôr to, ako jej sadne herný štýl.

Magdaléne Rybárikovej tráva sedí. Ako je na tom Cibulková?

A vidíte, Magda sa tentoraz lúčila už v 1. kole. Cirsteaová, s ktorou prehrala, je veľmi agresívna a to jej príliš nevyhovuje. Dominika je zasa veľká univerzálka, keď má deň, zahrá dobre kdekoľvek. Do semifinále sa prebojovala Kerberová, ktorá podáva 120 km/h – aj to svedčí o tom, že o úspechu nerozhodujú iba predpoklady na konkrétny povrch, ale aj veľa iných detailov. Samozrejme, v prvom rade forma. Cibulková ju teraz má.

Vlani bola svetovou štvorkou, na Wimbledon však teraz prichádzala s poradovým číslom 33. Aké náročné je pre hráčku vracať sa tam, kde už raz bola?

Ak chce byť niekto neustále medzi elitou, potrebuje tenisu obetovať absolútne všetko. Musí dobre naplánovať prípravu i turnaje, na ktorých bude hrať. Keď som s ňou spolupracoval, celkom sa nám to darilo. Viem, že dnes ju niektorí kritizujú za jej vystupovanie v médiách, no mne sa k tomu ťažko vyjadruje.

Dominika Cibulková. Foto: Reuters, ANDREW COULDRIDGE
Cibulková Dominika Cibulková.

V turnaji už nie je prvých desať nasadených. Je to zvláštny Wimbledon…

Až takýto výbuch elitných tenistiek som veru neočakával. Ženská špička už niekoľko rokov nemá hráčky typu Clijstersovej či Heninovej, ktoré mali veľmi komplexnú hru. V súčasnej desiatke azda každej hráčke niečo chýba – či už to je podanie, forhend alebo bekhend.

Slávny kouč Nick Bollettieri prišiel s myšlienkou, že nasadzovanie tenistiek na turnajoch v súčasnosti stráca akýkoľvek význam. Čo si o tom myslíte?

Nasadené hráčky majú veľké výhody. Organizátori si ich chránia, majú záujem, aby sa dostávali do záverečnej fázy – lebo sú to práve ony, kto predáva reklamu a lístky.

Môžeme v budúcnosti očakávať inváziu nenasadených v záverečných kolách grandslamov?

Myslím si, že áno. Vpredu nevidím tenistku, ktorá by bola komplexná a dokázala si dlhodobo udržať nadštandardnú formu. Možno Halepová, tá je veľmi solídna. Karolína Plíšková má vynikajúce podanie i údery, ale rezervy v pohybe. Nezabúdajme na Serenu, ak sa jej ešte bude chcieť, na grandslamoch bude vždy nebezpečná.

Viete si predstaviť, že v dnešnom vyrovnanom tenise by mala nasledovníčku, ktorá by kraľovala ďalších 20 rokov?

Áno, priestor tu je. Musí to však byť niekto z ďalšej generácie, lebo v tejto takáto hráčka nie je. Už nejaký čas pozorne sledujem americké nádeje, 14-ročná Cori Gauffová je veľkým prísľubom pre budúcnosť. Za niekoľko rokov môže narobiť poriadny prievan. Musí si však udržať disciplínu. A dnes je to mimoriadne náročné.

Vladimír Pláteník. Foto: Ľuboš Pilc
Vladimír Pláteník Vladimír Pláteník.

Prečo?

Keď má hráčka obrovský talent, ale rýchlo zarobí peniaze a začnú sa jej venovať médiá, môže ho rýchlo zabiť.

Sú dnešné mladé tenistky pod väčším tlakom?

Rozhodne. Dôležité je, aby mali okolo seba dobrý tím – rodičov i trénerov, ktorí ich povedú správnym smerom. Federer aj Nadal žijú na tom istom svete, ale zrejme neriešia sociálne siete a iné veci, ktoré by ich rozptyľovali.

Vraví sa, že ženy sú komplikovanejšie ako muži. Platí to aj na kurte?

Tenisovo je to s nimi jednoduchšie – aj keď dievčatá majú oproti chlapcom veľa technických či taktických nedostatkov. Ale čo sa týka hlavy, práca s nimi je veru náročnejšia. Sú oveľa citlivejšie – na rôzne podnety reagujú emocionálne.

Kto vyhrá Wimbledon?

Budem stručný – Serena Williamsová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Vladimír Pláteník #Serena Williams #Wimbledon 2018