Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Elita zhasla. Londýn je k hviezdam mimoriadne krutý

Tenisový svet sa nestačí diviť. Tohtoročný Wimbledon ženským hviezdam vôbec nepraje - desať najväčších (podľa rebríčka WTA) sa s trávnatým podujatím už stihlo rozlúčiť.

09.07.2018 19:43
tenis Foto: ,
Vo Wimbledone skončila už aj Češka Karolína Plíšková.
debata

Simona Halepová, Caroline Wozniacka, Garbine Muguruzová, Sloane Stephensová, Jelina Svitolinová, Caroline Garciová, Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Venus Williamsová i Madison Keysová – nie, to nie je zoznam tenistiek, ktoré sa prebojovali do grandslamového osemfinále. Všetky tieto veľké mená už v Londýne nie sú.

„Ale ja som vám to vravel. Predpovedať vývoj v ženskej súťaži je prakticky nemožné,“ napísal vo svojom stĺpčeku pre britský denník The Independent slávny kouč Nick Bollettieri.

To však ešte netušil, že v pondelok z turnaja vypadne aj posledná zástupkyňa elitnej desiatky – Češka Karolína Plíšková.

Veru, ženský tenis sa neuveriteľne vyrovnáva. Časy, keď na turnajoch dominovala úzka skupina hráčok, sú už dávno preč.

Je to dobre?

„Iba z časti. Na okruhu WTA dnes chýbajú osobnosti – to však súvisí práve s veľkou rozmanitosťou a vyrovnanosťou. Domnievam sa, že kedysi bolo podstatne viac tenistiek, ktoré dokázali byť tvárou a predať turnaj. Keď prišli na podujatie Graffová, Selešová, Hingisová, či Sanchezová-Vicariová, ihneď malo cveng. Dnes je v špičke príliš veľa tenistiek a striedajú sa tam,“ zamyslela sa v nedávnom rozhovore pre Pravdu niekdajšia svetová desiatka Karina Habšudová.

Život súčasnej tenisovej hviezdy je vratký. Raz je hore, potom zasa dole. Svoje o tom vie aj Dominika Cibulková. Čerstvá štvrťfinalistka bola ešte vlani renkingovou štvorkou, tento rok prišla do Londýna v pozícii svetovej 33. „Aj za jej nevyrovnanosťou z uplynulého roka je prílišná vyrovnanosť medzi hráčkami,“ naznačila.

Ženský tenis už nie je tým, čím býval. Rebríčkové postavenie nič negarantuje, ani titul „nasadený“ viac nie je žiadna pocta.

„Na grandslamových turnajoch sa začína špekulovať o tom, že od budúceho roka sa zníži počet nasadených z 32 na 16. Avšak uplynulé dni nám ukázali, že situácia medzi ženami je taká vyrovnaná, že každá môže zdolať každú. Zrejme by sme mali vyskúšať systém bez akýchkoľvek zvýhodnení,“ poradil Bollettieri.

debata chyba
Viac na túto tému: #Karin Habšudová-Cíleková #Wimbledon 2018