Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový boháč z druhej stovky sa vracia na scénu

Presne 3 hodiny a 20 minút trval sen Alexandra Zvereva o prvom grandslamovom titule v jeho profesionálnej kariére.

08.07.2018 12:05
Ernests Gulbis Foto: ,
Ernests Gulbis v zápase proti Alexanderovi Zverevovi vo Wimbledone.
debata

Zatiaľ čo nedávno – na parížskej antuke – ho ukončil favorizovaný Rakúšan Dominic Thiem, tentoraz to bol stisk ruky od premrhaného talentu. Ťaženie mladého Nemca ukončil v 3. kole Wimbledonu Ernest Gulbis.

Zabudnutý Lotyš.

Keď sa v roku 2010 zjavil v elitnej tridsiatke rebríčka ATP mladík z Pobaltia, vzbudilo to veľkú pozornosť. Nie je to región, ktorý by pravidelne zásoboval svetový tenis nádejnými hráčmi. K svojmu nespornému umeniu v rukách však neskôr pridal aj podrezaný jazyk. Kvarteto Federer, Nadal, Djokovič a Murray je vraj nudné.

„Chýba mi oheň. Zapálenie, aké vidím v basketbale, v hokeji či boxe. Tu je to len samé: súper hral dobre, no ja som bol o niečo lepší. Všetko sú to hlúposti,“ vravel.

Čím viac sa o Gulbisovi písalo, tým bol veľkohubejší. Prázdno okázalý prejav však neskôr zabúdal oprieť o nadpriemerné výkony na kurte. A tak sa z neho nový John McEnroe, ku ktorému ho médiá neraz prirovnávali, nikdy nestal. Dnes sa 29-ročný rodák z Rigy krčí ďaleko za prvou stovkou renkingu (138.).

Svet pozná nespočetne veľa športových príbehov, keď sa talent narodil v chudobe. Gulbis je ten opačný prípad. Jeho otec Ainars je úspešný investičný bankár, mama Milena zasa herečka – v Lotyšsku tretia najbohatšia rodina. Zatiaľ čo ich syn od začiatku používal na presun medzi turnajmi súkromné lietadlo, jeho rovesník Novak Djokovič iba druhú triedu.

Keď sme už pri 12-násobnom srbskom grandslamovom šampiónovi – práve s ním Gulbis trénoval v preslávenej akadémii Nikiho Piliča v Mníchove. Na obdobie tínedžerského dospievania si spomína takto:

„Keď sa skončil tréning, ja som bežal do izby, napchával sa nutelou a hral Playstation. On? Šiel si ešte zabehať a nakoniec si dal strečing. Novak mal už ako 14-ročný neuveriteľný prístup k tenisu. Obaja sme mali talent – on ho však podporil aj tvrdou prácou. Ja nie.“

Nie sú to len otvorené vyhlásenia, z Gulbisa kypia emócie aj na kurte. Sú hráči, ktorí z času na čas neustrážia svoju prchkú povahu a hodia svoju tenisovú raketu o zem. Lotyš je aj v tomto prípade „výnimočný“.

Ernests Gulbis na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Ernests Gulbis Ernests Gulbis na archívnej snímke.

Boli časy, keď ich rozbil aj 80 za sezónu. „Potrebujem zlomiť aspoň jednu na každom dvorci na svete. Inak by som to považoval za neúctu voči konkrétnemu miestu,“ žartoval, keď začínal medzi profesionálmi.

Pravda, už nemá 20, roky mu pribudli, horúca hlava aspoň trochu vychladla. „Bol to veľmi zlý pocit, keď som navštívil podnik na výrobu rakiet v Rakúsku. Je to mimoriadne náročná ručná práca, tí ľudia robia všetko pre to, aby nám uľahčili život na kurte. A potom príde jeden idiot a to majstrovské dielo doláme,“ sypal si neskôr popol na hlavu.

Gulbisa v pondelok v Londýne čaká osemfinálový zápas proti Japoncovi Nišikorimu. Ak uspeje, vráti sa do elitnej stovky rebríčka ATP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Gulbis #Alexander Zverev #Wimbledon 2018