Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bič na Nadala? Bude mať menej času

Najprv priestor pre silné emócie, potom krátka úprava šortiek, vlasov za ušami, pozorný pohľad na súpera a podanie - to je Nadalova osvedčená postupka, ktorá mu už priniesla tak veľa úspechov.

05.07.2018 15:12
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata (3)

Mnohých však irituje. Súperov, ktorí sú proti nemu často bezmocní, ale aj organizátorov. Jeho zápasy totiž trvajú príliš dlho.

Čoskoro tomu bude koniec. Budúcoročný Wimbledon sa totiž ponesie v znamení veľkej novinky – čas medzi posledným úderom a nasledujúcim podaním budú stopovať hodinky. Nadal tak bude mať na svoje „procedúry“ už iba 25 sekúnd.

„Ak sa chcete pozerať na rýchle zápasy bez akéhokoľvek uvažovania, tak fajn. V tom prípade robíte dobre,“ zareagoval ironicky na chýry o chystanej zmene španielsky šampión. „Ak však chcete zachovať tento šport zaujímavým, potrebujete taktizovať. Tieto zmeny idú proti dlhým a krásnym výmenám,“ naznačil svoje rozčarovanie Nadal.

Sedemnásťnásobný grandslamový víťaz uviedol, že motív, ktorý vedie kompetentných k takýmto úvahám, je čisto netenisový. „Akoby to všetko bolo jedine o biznise. Nesúhlasím s tým, lebo zápasy, ktoré vojdú do histórie, spravidla nie sú rýchle,“ poznamenal.

Nadal vzápätí poukázal na jeho víťaznú epickú bitku proti Rogerovi Federerovi v roku 2008 – podľa mnohých najlepšie finále, aké sa kedy v All England Clube hralo. Trvalo presne štyri hodiny a 48 minút.

Rodák z Malorky vyjadril presvedčenie, že zrýchlenie takýchto zápasov bude zároveň znamenať ich menšiu dramatičnosť. Pravdou však je, že pravidlá pred desiatimi rokmi umožňovali hráčom medzi výmenami iba 20-sekundový oddych.

„Nespomínam si na emotívny zápas, ktorý by trval iba 120 minút. Všetky tie, ktoré vošli do dejín, sa skončili po štyroch či piatich. hodinách,“ dodal.

Aj Novaka Djokoviča, ktorý proti Nadalovi odohral nespočetne veľa dlhých a náročných súbojov, pripravované zmeny znepokojili. „Nie som proti nim. Príde mi však zvláštne, že hráči sa o tak dôležitej veci dozvedia až po jej oficiálnom oznámení. Poukazuje to iba na to, ako si nás vážia,“ hneval sa 30-ročný Srb.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Wimbledon 2018