Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión v suteréne. Wawrinka na tráve brzdí voľný pád

Viete, čomu sa v tenise hovorí smola? To je keď vám wimbledonský žreb prisúdi hráča s poradovým číslo 224 v rebríčku ATP a vy zrazu zistíte, že ním je Stan Wawrinka.

03.07.2018 16:36
Stan Wawrinka Foto: ,
Stan Wawrinka oslavuje triumf nad Grigorom Dimitrovom v 1. kole Wimbledonu.
debata

Asi takto môže znieť vtip, ktorý by pokojne mohol v pondelok v areáli All England Clubu v Londýne rozprávať Bulhar Grigor Dimitrov. Aktuálna svetová šestka prehrala s trojnásobným grandslamovým šampiónom, ktorý sa však momentálne nachádza v pomyselnom suteréne. Wawrinka triumfoval – 1:6, 7:6 (3), 7:6 (5), 6:4.

„A mám po sezóne na tráve. Smutné. Ani v tých najdivokejších snoch by mi nenapadlo, že vo Wimbledone vypadnem už v 1. kole,“ žialil po zápase bulharský tenisový elegán, ktorý svojím herným prejavom nápadne pripomína Rogera Federera.

Jeho sklamanie sa dá pochopiť. Prehral s hráčom, ktorý už niekoľko mesiacov hľadá svoje tenisové ja. Víťaznú mentalitu, ktorá ho na okruhu ATP zdobila dlhé roky.

Keď sa Wawrinka pred viac ako mesiacom podobným spôsobom porúčal z Roland Garros, spadol do tretej stovky rebríčka. „A ten neklame,“ uznal. Zraneniami zdecimovaný Švajčiar akoby podľahol presvedčeniu, že už nemá na najlepších. A jeho najlepšie časy, v ktorých nielenže získaval vzácne trofeje, ale trápil aj veľkú tenisovú štvorku – Federer, Nadal, Djokovič, Murray – sú už iba minulosť.

„Cítim sa dobre. Ale zároveň je tu pár vecí, ktoré nie sú ako kedysi. A možno už ani nikdy nebudú,“ priznal. „Myslím si, že aktuálne som dosť silný na to, aby som hral svoj najlepší tenis. Blížim sa k stopercentnej kondícii a k tomu, aby som zvládol aj päťhodinové duely. Či to bude stačiť? To teda neviem,“ naznačil po skorom vypadnutí na turnaji v Queens Clube, akejsi predwimbledonskej previerke.

Stan Wawrinka v 1. kola grandslamového turnaja... Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Stan Wawrinka Stan Wawrinka v 1. kola grandslamového turnaja vo Wimbledone.

Čo nám to chce rodák z Lausanne vlastne povedať? Azda iba toľko, že telo by aj mohlo, ale hlava nie. Presne takýto signál vysielal do sveta pred začiatkom najslávnejšieho grandslamu. „Musím si opäť vybudovať sebavedomie – kúsok po kúsku. Znovu si privyknúť na to, že hrám kľúčové pasáže a neustále byť mentálne na dvorci,“ povedal.

Keď v pondelok vyprevadil z kurtu Dimitrova, opäť sa ozvala hlava. „V nej sa odohrávalo to najpodstatnejšie. To je presne miesto, kde som najviac unavený. A verte, že vtedy ťažšie regeneruje aj telo. Tvrdo som však trénoval a verím, že budem v poriadku,“ zamyslel sa Wawrinka.

V stredu nastúpi na zápas 2. kola proti Talianovi Thomasovi Fabbianovi. Ak vyhrá, z jeho voľného pádu môže byť veľký rebríčkový progres.

Tenisové umenie hovorí jednoznačne v prospech 33-ročného Švajčiara. Ale čo tá hlava?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stan Wawrinka #Wimbledon 2018