Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sila v hlave, pokoj zabijaka. Vytasí Rybáriková svoje zbrane?

Bol to mimoriadne nečakaný, no o to veselší príbeh. Strhol davy - nielen na Slovensku. Jeho scénou sa stal slávny All England Club v Londýne. Režisérsku taktovku (či skôr raketu) si do ruky vzala Magdaléna Rybáriková. Do hlavnej úlohy obsadila - seba.

02.07.2018 05:00
debata (1)
Magdaléna Rybáriková na vlaňajšom Wimbledone. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
rybáriková tenis Magdaléna Rybáriková na vlaňajšom Wimbledone.

Z trávy vyťaží maximum

Bolo to presne pred rokom. Slovenská tenistka – sužovaná zraneniami, viackrát ležiac pod chirurgickým skalpelom – akoby zabudla na bolesť a útrapy. Zamenila ich za radosť – z pohybu, hry. A na najslávnejšom turnaji planéty predviedla dovtedy nevídané umenie.

Jej cesta sa skončila senzačne až v semifinále (prehrala s neskoršou šampiónkou Garbine Muguruzovou, medzi mužmi zvíťazil Roger Federer).

„Mala som veľké problémy. Prenasledovali ma bolesti, necítila som radosť z pobytu na kurte. Cítila som sa nesmierne obmedzená, čo je pre každého športovca mimoriadne nepríjemné,“ hovorila 29-ročná hráčka po tom, ako v druhom kole vyradila Češku Karolínu Plíškovú.

Keď sa vracala z Wimbledonu, na jej tvári – oprávnene – žiaril úsmev.

„Nie div. Dosiahla som životný úspech. Nikdy som o takom čomsi ani len nesnívala,“ tvrdila. Tradične – skromne.

Rybáriková je znovu na mieste činu. Už dnes štartuje veľké trávnaté galapredstavenie opäť. So všetkou pompéznosťou, hviezdnym leskom. A piešťanská rodáčka stojí pred mimoriadne náročnou výzvou – obhájiť úspech z vlaňajška. Na prvý pohľad nesplniteľná úloha. No pozor, nie pri spojení Rybáriková a trávnatý povrch.

„Je na ňom nesmierne nebezpečná. Veľa lôpt vám nedaruje zadarmo,“ vyhlásila vlani Karolína Plíšková po tom, ako v súboji s Rybárikovou viackrát bezmocne a najmä zúfalo rozhadzovala rukami.

"Tráva, tú doslova miluje. Zo všetkých povrchov ju má jednoznačne najradšej. Dokáže na nej vyťažiť maximum. Je veľmi šikovná, kreatívna. Má všetky zbrane, ktoré na tomto povrchu platia. To znamená: výborný servis, voleje, stopbaly i prechod na sieť,“ pripája charakteristiku Peter Huber, tréner Rybárikovej.

V semifinále Wimbledonu 2017 zastavila... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Britain Wimbledon Tennis V semifinále Wimbledonu 2017 zastavila Rybárikovú v semifinále Španielka Garbine Muguruzová.

Nejde cez mŕtvoly

Všetky silné stránky využila slovenská jednotka naplno na nedávnom turnaji v Birminghame. Zdolala nejednu náročnú súperku (svetovú sedmičku Karolínu Plíškovú, Kristinu Mladenovicovú či Barboru Strýcovú) a dokráčala do finále. Až v ňom našla po dramatickom priebehu premožiteľku – Češku Petru Kvitovú, ôsmu hráčku sveta.

„Magda je nesmierne inteligentná, pokojná a cieľavedomá. Nejde však cez mŕtvoly. Navyše, nikdy som ju nevidel na dne. Má skvelú hlavu. Serenu Williamsovú by nikdy nepretlačila silou, no hlavou pokojne áno,“ hovorí o Rybárikovej kondičný tréner Kristián Cupák.

Šikovnosť, rýchlosť vlastných myšlienok, dôvtip i pokoj chladnokrvného zabijaka sa pokúsi Rybáriková predviesť vo Wimbledone v najbližších dňoch.

Prvou súperkou jedinej nasadenej Slovenky bude o rok mladšia Rumunka Sorana Cirsteaová. Obe súperky sa dosiaľ stretli dvakrát – obe sa tešili z jedného víťazstva. K druhému súboju prišlo vlani – v Linzi sa po troch setoch tešila Rybáriková.

Okrem nej sa v turnaji predstaví ďalších päť slovenských zástupcov – dvaja muži (Norbert Gombos, Lukáš Lacko) a tri ženy (Dominika Cibulková, wimbledonskú premiéru si užije Viktória Kužmová a Anna Karolína Schmiedlová).

Vo výbornej forme prichádza do Wimbledonu najmä Lacko, ktorý zažiaril počas uplynulého týždňa na tráve v Eastbourne (vo finále podľahol Nemcovi Mishovi Zverevovi 4:6, 4:6).

Najviac však – pochopiteľne – očakávajú slovenskí fanúšikovia od Rybárikovej. Napíše pre nich ďalší veselý príbeh so šťastným koncom?

Slováci v 1. kole

Muži: Gombos (SR) – Anderson (JAR-8) – bilancia: 0:0, Lacko (SR) – Bonzi (Fr.) – 0:0.
Ženy: Rybáriková (SR-19) – Cirsteová (Rum.) – 1:1, Cibulková (SR) – Cornetová (Fr.) – 7:3, Kužmová (SR) – Peterson (Švéd.) – 0:0, Kar. Schmiedlová (SR) – Mladenovicová (Fr.) – 1:0.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2018