Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčšou výzvou pred návratom po zranení je vždy psychika, tvrdí Djokovič

Najväčšiu pozornosť na tohtotýždňovom tenisovom turnaji v londýnskom Queen's Clube určite púta návrat domácej hviezdy Andyho Murrayho na kurty.

19.06.2018 11:36
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

No medzi tenistami sa nájde niekto iný, kto sa dokáže vžiť do jeho kože. Srb Novak Djokovič vynechal po minuloročnom Wimbledone šesť mesiacov pre zranenie pravého lakťa.

„Prekonal som závažné zranenie, ktoré ma rovnako vyradilo z bojov na dlhšiu dobu. Následky sú viac psychické ako fyzické. Nikdy by som nepovedal, že mi potrvá tak dlho, kým sa dostanem do stavu, kedy budem spokojný s mojou hrou, so zmenami, ktoré som urobil. Je to pre mňa nová skúsenosť, som jej otvorený a musím ju prijať,“ uviedol 12-násobný grandslamový víťaz.

Tridsaťjedenročný Djokovič prehral v úvode sezóny tri stretnutia. Na Australian Open skončil v 4. kole, v Indians Wells a Miami zakopol hneď na úvodnej prekážke. Podobnú nepriaznivú sériu z úvodu sezóny zaznamenal naposledy v roku 2007.

Novak Djokovič. Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Novak Djokovič Novak Djokovič.

V posledných týždňoch však môže badať náznaky zlepšenie. Na antukovom turnaji v talianskom Ríme sa prebojoval do semifinále a na grandslamovom Roland Garros sa dostal medzi najlepšiu osmičku. Jeho úspech nebol iba zásluhou lepšej fyzickej kondície, ale aj posunom v jeho prístupe.

„Je frustrujúce, ak viem, že nie som schopný hrať na takej úrovni ako počas prechádzajúcich rokov,“ uviedol víťaz Davis Cupu z roku 2010 a dodal: „Také sú však okolnosti a verím, že sa to v krátkej dobe zmení, tak ako sa všetko v živote vyvíja a mení. Pracujem na tom každý deň, aby som sa dostal čo najbližšie k čo najlepšiemu výkonu.“

Ako sa teda Murray vysporiada so situáciou, ak sa mu po návrate na kurty nebude dariť. „To je niečo, na čo sa nedá pripraviť, pokiaľ to nezažijete. Samozrejme môžete mať stále pozitívny prístup a mentálne sa pripraviť so slovami. Idem na to a užijem si tento zápas. Nebudem premýšľať nad tým, čo sa stalo a čo bude. Všetci sme si tým prešili, či ste športovcom, alebo kýmkoľvek na svete,“ povedal Djokovič.

Novak Djokovič. Foto: SITA/AP
Novak Djokovič Novak Djokovič.

„Vždy sa môžeme snažiť vyťažiť z toho momentu čo najviac. Špeciálne za takýchto okolností to bude pre neho najväčšia výzva. O tom je život. Takto nás robí silnejšími.“

Na rozdiel od Djokoviča si musel Murray počkať na návrat do súťažného kolotoča oveľa dlhšiu dobu. Jeho zranenie bedra ovplyvňovalo pohyb celého tela, Djokovičov lakeť mal priamy dopad skôr na techniku jeho úderov. „Nikdy som tak dlho neabsentoval. Úprimne neviem, aké je náročné pre neho sa s tým vyrovnať. Neviem aké bolesti má pri pohybe. No najväčšou výzvou bude stále psychika. Aspoň to bol môj prípad,“ skonštatoval trojnásobný wimbledonský víťaza a dodal:

"Najväčšou výzvou je dostať to zranenie preč z hlavy a pochopiť, že je minulosťou.

V Murrayho prospech hrá jeho bilancia na trávnatom povrchu. Tridsaťjedenročný Škót je druhý medzi aktívnymi tenistami v percentuálnej úspešnosti víťazstiev na tomto povrchu (84,8 %). Vo svojej zbierke má celkovo osem triumfov na najrýchlejšom povrchu, z toho dva z Wimbledonu.

„Na tráve sa cíti dobre. Nechcem hovoriť za neho, ale s ohľadom na jeho výsledky sa vždy cítil sebavedomo na tomto povrchu. A hraje doma, potrebuje podporu divákov,“ dodal Djokovič.

Novak Djokovič. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Novak Djokovič Novak Djokovič.

Okrem iného sa Novak môže tešiť na stretnutie s dlhoročným priateľom a rivalom. Podľa Srba sa ešte nenaskytla príležitosť, aby sa spolu stretli, ale vidieť ho na tréningových dvorcoch je pozitívnou správou pre celý šport.

„Chýba tenisu a všetkým nám. Je veľkým šampiónom a človekom. Skutočne dúfam, že sa vráti na takú úroveň, akú dosahoval v posledných rokoch,“ uviedol Djokovič na záver. Informácie priniesol oficiálny web ATP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Wimbledon 2018