Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kužmová si v Holandsku o trofej nezahrá. Po dráme podľahla Flipkensovej

Slovenská tenistka Viktória Kužmová nepostúpila do finále dvojhry na turnaji WTA International na tráve v holandskom Hertogenboschi (dotácia 250 000 eur). V sobotňajšom semifinále Kužmová podľahla rovnako nenasadenej Belgičanke Kirsten Flipkensovej v trojsetovej dráme 5:7, 7:6 (7), 4:6.

16.06.2018 16:33
Viktoria Kužmová Foto: ,
Viktoria Kužmová.
debata

Kužmová v koncovke druhého dejstva odvrátila štyri mečbaly a v tajbrejku priebežne zlomila odpor oveľa skúsenejšej a o 12 rokov staršej súperky. V treťom dejstve 20-ročná Slovenka viedla 4:1, ale napokon nedotiahla svoje snaženie do víťazného konca.

Flipkensová za stavu 5:4 premenila v poradí piaty mečbal. Jej súperkou v nedeľňajšom finále od 12.00 h bude Srbka Aleksandra Kruničová.

Slovenská hráčka postupom do semifinále vyrovnala svoj najlepší výsledok na ženskom profiokruhu z februárového turnaja rovnakej kategórie WTA International v Budapešti. Zverenka trénera Michala Mertiňáka v rámci projektu NTC Kužmová odchádza z Holandska s prémiou 9274 eur pred zdanením a 110 bodmi do rebríčka.

V ňom patrila dravej Košičanke pred podujatím v Hertogenboschi 81. pozícia, už pred štvrťfinále virtuálne poskočila na 74. priečku a pred semifinále dokonca na 66. pozíciu, čo je pre ňu nové kariérne maximum.

"Vika začala trochu slabšie, ale treba povedať, že jej súperka Flipkensová má dobrú hru na trávu. Používa nebezpečné slajzy, dobre sa hýbe, vie zahrať servis-volej. Viki prehrala prvý set 5:7, keď nebola až taká rýchla na nohách. Aj druhý set bol vyrovnaný až do tajbrejku. V ňom naša hráčka odvrátila viacero mečbalov a potom začala hrať bezchybne. ‚Zabíjala‘ to tam a pomáhala si aj podaním. Až do stavu 4:1 to bolo perfektné.

Flipkensová však bojovala a v ďalších vyrovnaných gemoch uspela Belgičanka. Škoda, že to Vika nedala na 5:2. Všetky gemy boli naozaj vyrovnané, hralo sa ako o život. V závere to už potom nešlo, keď bola súperka na koni.

Celkovo to však bol veľmi vyrovnaný zápas, ktorý Vika prehrala v sumáre štatistík o dve loptičky. Škoda, lebo takto musí hrať aj kvalifikáciu na turnaji na Malorke, kde sa už dnes večer presúvame," povedal Kužmovej tréner Michal Mertiňák.

Kužmová (81. v renkingu WTA) v oficiálne prvom zápase proti Flipkensovej (60.) nezačala dobre a vo štvrtom geme po prvý raz odovzdala svoje podanie. Flipeksová neskôr zvýšila na 4:1, aj 5:2, ale Kužmová dorovnala na 5:5.

Koncovka prvého setu však Slovenke nevyšla a v dvanástom geme opäť prišla o servis a s ním aj o prvé dejstvo – 5:7. Mladá Košičanka mala na začiatku druhého setu manko 0:2, ale rebrejkom sa opäť dotiahla na súperku.

Neskôr bolo 3:3 aj 4:4 a za stavu 4:5 Kužmová pri svojom podaní čelila mečbalu. Odvrátila ho a vyrovnala aj na 5:5. Vzápätí ona brejkla o 12 rokov staršiu súperku a podávala na víťazstvo v sete. Mala aj jeden setbal, ale napokon sa Slovenka nevyhla tajbrejku.

V ňom to vyzeralo na úspech Belgičanky, ktorá Slovenke ušla na 5:2 a za stavu 6:4 mala k dispozícii ďalšie dva mečbaly. Neuspela. Rodáčka z Geelu viedla aj 7:6, ale Kužmová ani po štvrtom mečbale nekapitulovala. Naopak, za stavu 8:7 sa dostala k druhému setbalu a dorovnala stav setov na 1:1.

V treťom sete mladá Slovenka využila psychologickú výhodu z vydarenej tajbrejkovej koncovky. Súperke ušla na 4:1.výhodu, ale tento náskok jej nestačil. Flipkensová sériou 5 víťazných gemov získala set aj zápas.

Dvojhra – semifinále:
Kirsten Flipkensová (Belg.) – Viktória Kužmová (SR) 7:5, 6:7 (7), 6:4 za 138 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktória Kužmová #Kirsten Flipkensová