Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Negatívna Simona je minulosť. Halepová už vie, ako chutí veľký triumf

Konečne. Veľká šampiónka sa dočkala! Simona Halepová zvíťazila vo finále Roland Garros nad Sloane Stephensovou a môžeme tak smelo vyhlásiť: "Pohár Suzanne Lenglenovej je v tých najsprávnejších rukách."

10.06.2018 00:30
Simona Halepová Foto: ,
Simona Halepová.
debata

Prečo?

Lebo 26-ročná Rumunka je obrovská bojovníčka, v sobotu zvládla nielen duel proti výbornej Američanke, ale aj démonom minulosti. Ubránila sa tvrdým úderom dobre stavanej súperky, ale aj negatívnym myšlienkam, ktoré ju už stáli niekoľko veľkých trofejí.

Halepová sa dočkala víťazstva až vo svojom štvrtom grandslamovom finále.

Buď ticho, hraj tenis

Aj tentoraz to vyzeralo, že rodáčka z Konstance sa bude musieť vysporiadať so sklamaním. Po prvom sete, ktorý prehrala 3:6, začala zle aj v tom druhom. Za stavu 0:2 však poriadne zabojovala – na krute, aj v hlave.

„Som prekvapená, že ani za nepriaznivého stavu som nezačala panikáriť. Tréner mi vždy prízvukoval, že ak chcem vyhrávať veľké trofeje, mám byť ticho a hrať iba tenis,“ smiala sa Halepová, ktorá sa v minulosti v podobných situáciách vybíjala zbytočnými verbálnymi prejavmi.

V rozhodujúcom sete už nenechala nič na náhodu. Aj keď finálne skóre 1:6 je voči Stephensovej príliš kruté (nehrala totiž vôbec zle), Halepová mala záver duelu pod kontrolou. „To preto, že dnes som už lepšou hráčkou. A to v každom smere – tvrdo pracujem v posilňovni, som väčšia profesionálka. Zmenila som sa aj po mentálnej stránke, už nie som tak negatívna,“ prezradila šťastná víťazka.

Simona Halepová po Roland Garros. Foto: Reuters, Susan Mullane
Simona Halepová Simona Halepová po Roland Garros.

„Pred rokom mi kouč vravel, aby som si finále užila, teraz, aby som ho vyhrala,“ dodala. Stephensová svoju prehru zobrala s nadhľadom. Hráčka, ktorá sa ešte pred rokom nachádzala na 957. mieste v rebríčku WTA, uznala, že titul si zaslúžila Rumunka.

„Nemám síce trofej, po ktorej som túžila, ale aj tak je to pekný výsledok. Gratulujem ti Simona k prvému grandslamovému titulu, pristane ti. Ak som s niekým mala prehrať, tak nech je to svetová jednotka,“ poznamenala úprimná finalistka.

Dokáž mi to!

Za Halepovej úspechom stojí Austrálčan Darren Cahill. Niekdajší profesionálny tenista, ktorý počas svojej kariéry ovládol dva turnaje kategórie ATP a k mnohým oveľa hodnotnejším doviedol Andre Agassiho, či Leytona Hewita, vštepil Rumunke víťaznú mentalitu. Tá jej dlho chýbala – aj to bol dôvod, prečo sa s ňou v roku 2017 rozišiel. „Chceš aby som sa k tebe vrátil späť? Dokáž mi to,“ povedal jej na rozlúčku.

Halepová sa naozaj zmenila a Cahill sa k nej na začiatku aktuálej sezóny vrátil. „Hovorí sa, že je oveľa krajšie dosiahnuť cieľ, ak sa na ceste nachádzajú prekážky. Pre Simonu to je magický deň, vybrala sa po ťažšej ceste a som na ňu veľmi hrdý,“ prezradil.

Simona Halepová s trofejou. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Simona Halepová Simona Halepová s trofejou.

Zdá sa, že to, čo jej roky opakoval, pochopila. „Na kurte musíte neustále riešiť nejaké problémy, dýchať zhlboka, vyhodnocovať situáciu a pokúsiť sa zmeniť jedine to, čo sa dá. Toto finále je obrovskou lekciou, odteraz môže byť mentálne silnejšia, budeme na tom naďalej pracovať,“ dodal kouč.

Avšak Halepová nie je jediná, ktorá sa v grandslamovom finále radovala až na štvrtýkrát. Nedávno zosnulá Češka – Jana Novotná – musela pred víťazným Wimbledonom v roku 1998 tiež prekusnúť tri prehry. Legendárna Kim Clijstersová dokonca štyri – trofej dvíhala nad hlavu až na US Open 2005.

Halepová prvýkrát neuspela vo finále Roland Garros v roku 2014. Nad jej sily vtedy bola Ruska Maria Šarapová. Oveľa krutejším však pre ňu bol lanský zápas o celkový primát. Proti nenasadenej Lotyške Jelene Ostapenkovej vyhrala prvý set, v druhom viedla 3:0 a aj tak to nestačilo. Po fatálnom zlyhaní prebdela niekoľko nocí a výsledok sa na nej podpísal aj na záverečnom grandslame sezóny vo Flushing Meadows – vypadla hneď v 1. kole.

Viac ako Mutu

Ďalśie sklamanie nenechalo na seba dlho čakať. Prišlo na januárovom Australian Open, kde na ceste do finále odvrátila päť mečbalov, ktoré mali na rakete jej súperky. Na záver však padla s Caroline Wozniackou – Dánkou, ktorá dovtedy riešila podobný problém. Ako vyhrať turnaj veľkej štvorky?

Simona Halepová po premenenom mečbale vo finále... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Simona Halepová Simona Halepová po premenenom mečbale vo finále Roland Garros.

„Možno na štvrtý pokus budem mať viac šťastia,“ povedala smutná Halepová publiku v Melbourne. „Viem si predstaviť, ako sa teraz cítiš,“ utešovala ju Wozniacka.

Ubehli viac ako štyri mesiace a Halepová sa už cíti o niečo lepšie.

Doma je z nej hviezda. V hľadisku Philippa-Chatriera vialo počas zápasu veľa rumunských vlajok. Podporiť ju prišla aj niekdajšia slávna gymnastka Nadia Comaneciová, či Ion Tiriac – tenista, hokejista a biznismen.

Halepová zostane ženskou svetovou jednotkou a na jej konto pribudne 2,2 milióna eur. Počas svojej kariéry si zarobila viac ako 23 miliónov a v zozname rumunských športových boháčov predbehla bývalého skvelého futbalistu Adriana Mutua. Najbohatšia však stále nie je. Podľa rebríčka, ktorý deň pred finále zverejnili miestne média, si najlepšie zarobil svetoznámy futbalový tréner Mircea Lucescu.

Ak však Halepová nepoľaví, už na konci aktuálnej sezóny môže byť aj pred ním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Roland Garros 2018