Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokus číslo 4. Zdolá Halepová grandslamových démonov?

Nikto z aktívnych tenistov nepozná, ako dokáže bolieť šport, tak, ako Simona Halepová. Rumunka však ešte nemusí zúfať - stále je mladá a predovšetkým, už dnes môže zlomiť prekliatie, ktoré ju niekoľko rokov sprevádza.

08.06.2018 22:20
Simona Halepová Foto: ,
Simona Halepová na Roland Garros 2018.
debata

Dvadsaťšesťročná rodáčka z Konstance bola vj kariére už trikrát vo finále niektorého z grandslamových turnajov – dvakrát na Roland Garros. Bilancia? Viac ako smutná. Sympatická hráčka dosiaľ nad hlavu žiadnu veľkú trofej nezdvihla.

Prehrala som už tri finálové zápasy a nikto neumrel. Nech to dopadne akokoľvek, bude to v poriadku.
Simona Halepová, rumunská tenistka

V roku 2014 podľahla vo finále v Paríži Marii Šarapovovej, pred rokom na tom istom mieste Jelene Ostapenkovej. Bola to veľmi krutá prehra, Halepová totiž nad Lotyškou viedla 6:4, 3:0 – a predsa to nestačilo. Nasledovalo niekoľko bezsenných nocí, trápenie, aké môže poznať jedine ambiciózny športovec.

Chladná milenka

V januári prišlo na Australian Open ďalšia obrovské sklamanie – tentoraz s Dánkou Caroline Wozniackou. Vyčerpanú Rumunku museli po zápase hospitalizovať. A teraz? Opäť ju čaká boj o všetko, už štvrtý v jej kariére. „Ale šport je neraz krutá a mimoriadne chladná milenka. V Sloane Stephensovej bude mať Halepová veľký test odolnosti vlastnej nervovej sústavy,“ napísal pred finále britský denník Metro.

@simonahalep: “It was really about the mental. And also physical, for sure, but mental I was strong. “After losing that set, when I came back, it was a little bit tough, but I stayed there. I stayed focused. I never gave up. So I think that's why I won today. "My head won it.” Q. So what was the wrong tactic today, and what proved the right tactic? SIMONA HALEP: The wrong tactic that I missed everything (smiling). And the right tactic was that I didn't miss any more (smiling). REPOST via: WTA Insider - Twitter #SimonaHalep #Tennis #TennisPlayer #BestPlayer #WTA #Leader #TheBest #Team #DreamTeam #TeamHalep #HalepTeam #RG18 #France #Paris #FrenchOpen #RolandGarros #Nike #NikeCourt #Wilson #WilsonTennis #Clay #ClayCourt #ClaySeason #Instagram #InstaGood #CHAMPION #LosHalepeños

Príspevok, ktorý zdieľa Simona Halep FanSpace (@los.halepenos),

Aj úradujúca šampiónka z US Open, Stephensová, má už čo to za sebou. Veď vlani v lete sa nachádzala na 957. mieste v rebríčku WTA. Samozrejme, za obrovským prepadom nebola jej výkonnosť, ale problémy s chodidlom. Neprešiel však ani rok a z 25-ročnej Afroameričanky sa môže stať dvojnásobná grandslamová šampiónka a podľa renkingu aj štvrtá hráčka sveta.

Obe majú za sebou skvelé semifinálové duely. Halepová vyškolila dovtedy bezchybnú Španielku Garbine Muguruzaovú, Stephensová zasa poslala domov veľkú kamarátku a krajanku Madison Keysovú. Aj keď ich finálové záznamy sú diametrálne odlišné, Halepová zostáva nad vecou. „Samozrejme, je to veľká príležitosť. Ale viete, ako to chodí. Prehrala som už tri finálové zápasy a nikto neumrel. Nech to dopadne akokoľvek, bude to v poriadku. Dnes som sebavedomejšia a skúsenejšia, ale zostávam chladná,“ odpovedala Rumunka, keď sa jej novinári opýtali na predchádzajúce nezdary.

Žiadna výhoda

Stephensová sa potýka so zdravotnými trablami, nie však s tými športovými – jej bilancia vo finálových dueloch na úrovni WTA je obdivuhodná.- 6:0.

Earned. Not given. Next stop, Semifinals!!! #RG18 #FrenchOpen :@aurelienmeunier

Príspevok, ktorý zdieľa Sloane Stephens (@sloanestephens),

„Napriek tomu nemám proti Halepovej žiadnu výhodu, ona už povyhrávala toľko turnajov. To, že je svetovou jednotkou, má aj nejaký dôvod. Prídeme tam, ukážeme čo je v nás a jedna vyhrá. Je to tak jednoduché,“ zafilozofovala si rodáčka z floridského mesta Plantation.

Tipovať na víťazku je ťažké. Zdá sa však, že Halepová je uvoľnená, zmierená so svojim osudom a vyrovnaná s démonmi z minulosti. Čakala dlho, dnes by to už konečne mohlo výjsť.

„Ale Stephensová už vie, že dokáže vyhrať. Halepová a jej čoraz väčšia skupina fanúšikov to zatiaľ netušia,“ napísal americký denník New York Times.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Sloane Stephensová #Roland Garros 2018