Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Delové podanie, drvivý forhend. Nadala preverí nezničiteľné zápästie

Čo znamená v tenise jeden víťazný set? Na víťazstvo málo, proti Rafaelovi Nadalovi zasa veľmi veľa.

07.06.2018 18:40
Juan Martín del Potro Foto: ,
Juan Martín del Potro.
debata (1)

Španielsky šampión postúpil do semifinále Roland Garros. S Argentínčanom Diegom Schwartzmanom prehrával v stredu 0:1 na sety, keď na dvorec začali dopadať prvé kvapky – v tomto prípade šťastia. Zápas sa dohrával až vo štvrtok – a to už bola iná pieseň. Španiel svojho súpera nešetril a bez problémov vyhral. Prevalcoval ho tak ako všetkých ostatných, s ktorými sa už v Paríži stretol.

„Ťažký zápas, pomohla mi dažďová prestávka. Súper hral na začiatku veľmi sebavedomo, triafal presné údery, ale nakoniec sa to posunulo na moju stranu,“ povedal 10-násobný parížsky víťaz. Na turnaji síce stratil prvý set, avšak ten ho v konečnom zúčtovaní nemrzel.

„Potom som bol viac agresívny. Dokázal som sa upokojiť aj pri zlom vývoji zápasu, uvoľnil som sa a s tým prišla aj lepšia hra. Som veľmi rád, že som to takto zvládol. Beriem si z tohto zápasu pozitíva,“ uviedol Nadal v prvej televíznej reakcii ešte na kurte.

Jedine bombardér

Vraví sa, že v športe je možné všetko. Svet gólov, bodov a sekúnd je predsa plný prekvapení a šokujúcich výsledkov. Ale môže niekto zdolať Nadala v súčasnej forme?

„Bombardér,“ takáto bola odpoveď bývalého slovenského tenistu Jána Krošláka, keď hľadal hráča, ktorý by mohol Malorčana zdolať. „Musel by však mať svoj životný deň. Potreboval by v každom geme nastrieľať dve či tri esá,“ vyhlásil v rozhovore pre Pravdu niekdajší dlhoročný reprezentant.

Má delové podanie a v Paríži prežíva jeden z najlepších turnajov za posledné roky. Nadala vyzve v piatkovom semifinále Juan Martín del Potro.

Rafael Nadal. Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Rafael Nadal Rafael Nadal.

Zraneniami ubitý Argentínčan, muž veľkých návratov, medzi tenistami mimoriadne populárny „DelPo“. Ten si vo štvrťfinálovom dueli poradil s Chorvátom Marinom Čiličom v štyroch setoch. Účasť medzi najlepšou štvorkou na Roland Garros si zopakuje po deviatich rokoch – veru, bolo to dávno.

Aj preto po zápase neudržal slzy. „Je skvelé cítiť podporu fanúšikov i mojej rodiny. Ďakujem vám všetkým, Paríž milujem. Je ťažké opísať slovami, čo teraz cítim. Som šťastný, že moje zápästie mi teraz umožňuje hrať svoj najlepší tenis pred fantastickými divákmi,“ uviedol del Potro.

Zápästie. Časť ruky, ktorou 29-ročný rodák z Tandilu doslova drví morálku svojich súperov. Ukrýva neuveriteľnú silu, ale aj bolesť. Opakujúce sa operácie ho stáli mnoho trofejí – bez debaty.

Z dna na vrchol

Ťažké je vyhrať, ešte náročnejšie triumf obhájiť.

Ale čo tak spadnúť na úplné dno a potom sa vrátiť na výslnie? Juan Martin je v tomto borec. Posúďte sami: rok 2009 ukončil na 5. mieste rebríčka ATP, o 365 dní už bol 258. na svete. A opäť sa o dva roky vrátil do prvej desiatky. Lenže ani tentoraz sa v nej dlho nezdržal. Keď v kalendári svietil rok 2015, urastený tenista sa krčil na mieste 1042, v spoločnosti priemerných a tuctových.

Za dva roky odohral iba 14 zápasov, dlho zvažoval, či takéto trápenie má ešte zmysel. Jeho obrovský talent sa zrazu rozplýval pod chirurgickým skalpelom aj pochmúrnymi myšlienkami. Nečudo, prekliate zranenia ho už toľkokrát zrazili na zem. „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí ma prehovorili, aby som to nevzdal. Nenechali ma spadnúť až na kolená. Verte mi, že som už bol takmer rozhodnutý,“ zaspomínal si na smutné časy.

V piatok vyzve najlepšieho antukára všetkých čias. Vzájomná bilancia síce nehovorí v prospech del Potra, na zápasy prehráva 5:9, ale koľkí z aktívnych tenistov si môžu povedať, že päťkrát zdolali Nadala?,,Semifinále bude pre mňa veľká výzva," verí si del Potro.

Juan Martín Del Potro na Roland Garros. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Juan Martín Del Potro Juan Martín Del Potro na Roland Garros.

Trinásty rok v Paríži – a zatiaľ len dve prehry. Nadala dosiaľ na jedinom antukovom grandslame sezóny zdolali iba Robin Söderling (2009) a Novak Djokovič (2015). Nikto iný sa k víťazstvu ani len nepriblížil. Ani Roger Federer, ktorý Španielovi podľahol štyrikrát vo finále.

Najlepší sklonil hlavu

„Je evidentné, že Rafa mal na antuke v zápasoch proti mne vždy navrch. Výsledky hovoria za všetko,“ uznal pre magazín Tennis 365 najlepší tenista všetkých čias. Švajčiar tvrdí, že nájsť víťazný recept nebolo v jeho silách. „A to som vyskúšal hádam všetko. Zmenil som niekoľko vecí na mojom bekhende, použil rôzne taktiky, ale na všetko vždy našiel odpoveď,“ prezradil 20-násobný grandslamový víťaz.

„Zápasy na iných povrchoch boli zväčša vyrovnané, ale na antuke vždy dominoval. Nachádzam sa v istej fáze kariéry, mal by som sa sústrediť na veci, ktoré sú v mojich silách a môžem ich dosiahnuť,“ načrtol Federer tému absencie na všetkých antukových podujatiach.

„Tento povrch jednoducho jeho hre sedí, skvele sa na ňom pohybuje. Viem, že aj ja tam dokážem hrať dobre, ale Rafa je neprekonateľný,“ dodal charizmatický Švajčiar.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Juan Martín Del Potro #Roland Garros 2018