Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neodpisujte ho. Starý Djokovič sa možno ešte vráti

Čo sa deje s Novakom Djokovičom? Vráti sa ešte niekedy medzi absolútnu špičku? Tenisové legendy si myslia, že áno. Podľa nich 12-násobný grandslamový šampión nie je ďaleko od toho, aby opäť vyhrával veľké trofeje.

06.06.2018 13:16
debata (2)
Novak Djokovič v opatere fyzioterapeuta na... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Novak Djokovič Novak Djokovič v opatere fyzioterapeuta na turnaji Roland Garros.

Bolo iba pár minút po skvelom štvrťfinálovom zápase na Roland Garros, Srb Djokovič si pomaly balil veci a lúčil sa s publikom, Talian Marco Cecchinato prežíval najkrajšie momenty v živote a legendárny Švéd Mats Wilander sa pustil do hodnotenia zápasu.

„Mám pocit, že ešte stále nie je pripravený predovšetkým po fyzickej stránke,“ načrtol jednu zo svojich myšlienok bývalý hráč a teraz aj tenisový analytik. „Možno predsa len bude preňho lepšie, ako vynechá nadchádzajúcu časť sezóny. Tráva je totiž nespochybniteľný zabijak sebavedomia,“ rozvinul svoju úvahu.

Päťdesiattriročný rodák z mesta Växjö má pre Djokoviča takúto radu: „Ak si odhodlaný vrátiť sa na kurty v niekdajšej forme, počkaj si radšej na betón.“ Podľa Wilandera hral Srb vždy najlepšie na tomto povrchu a bolo by tak logické, aby vynechal aj slávny Wimbledon.

Švéd sa však pozerá na udalosti posledných dní pozitívne. "Vždy som si myslel, že Novakov problém spočíva v hlave a nie v nohách. Teraz však z neho vyžaruje túžba uspieť a je vidieť, ako veľmi nechce prehrať čo i len jeden zápas. Chýba mu však trošku sebavedomia. Inak by štvrtý set proti Cecchinatovi vyhral. Mal na to niekoľko príležitostí, " pokračoval v hodnotení.

Bývalý šesťnásobný grandslamový šampión si myslí, že Djokovič by si mal dať pauzu. „Možno by mal ísť domov, aspoň na chvíľu sa vypariť z hotelov, v ktorých trávi príliš veľa času. Vraví sa, že aktuálne hrá na 80-percentnej úrovni svojej niekdajšej formy, mal by si teda dopriať príležitosť vrátiť sa na absolútny vrchol. Nie je od nej ďaleko,“ povedal.

Novak Djokovič počas súboja 4. kola Roland... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
France Tennis French Open Novak Djokovič počas súboja 4. kola Roland Garros proti Fernandovi Verdascovi.

V tenise rozhodujú detaily, o absolútnej špičke to platí obzvlášť. Práve na nich vraj musí Djoković popracovať. „Ak úroveň jeho hry poklesne o tri percentá, je to hneď vidieť. On nie je ako Del Potro, ktorý si dokáže pomôcť delovým podaním, ani Nadal s jeho úžasným fyzickým fondom. Ak chce byť pred nimi, musí sa dokonale pripraviť po všetkých stránkach,“ dodal Wilander.

Optimistom je aj Boris Becker, trojnásobný wimbledonský víťaz a Djokovičov extréner. „Začínam uňho konečne spoznávať skvelý pohyb aj údery zo základnej čiary, ktoré ho kedysi tak zdobili. Viem, že mnoho expertov nad ním láme palicu a spochybňuje jeho hlad po víťazstvách, ale verte mi, že ak by nechcel uspieť, do Paríža by ani necestoval. Zlepšuje sa každým jedným zápasom a k top forme mu už veľa nechýba,“ skonštatoval 50-ročný Nemec.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Boris Becker #Mats Wilander #Roland Garros 2018