Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Habšudová: Ženský tenis dopláca na vyrovnanosť. Chýbajú mu osobnosti

Slovenský ženský tenis sa nemá za čo hanbiť. V prvej stovke rebríčka WTA sú štyri hráčky spod Tatier, na Roland Garros sa ich predstavilo päť.

06.06.2018 08:00
debata
Karin Habšudová-Cíleková. Foto: Avon
Karin Habšudová Karin Habšudová-Cíleková.

Ako hodnotí ich vystúpenie v Paríži niekdajšia skvelá reprezentantka Karina Habšudová-Cíleková (44)?

„Najviac ma potešila Magdaléna Rybáriková, lebo antuka nie je jej obľúbený povrch. Radosť mám aj z Viktórie Kužmovej, v zime som ju videla trénovať, to dievča sa uberá správnym smerom,“ hovorí bývalá 10. hráčka sveta.

V týchto dňoch v médiách nie je o tenis núdza. Prebúdza to vo vás niečo?

Nikdy som ním neprestala žiť, dokonca je mi jedno, či ide o grandslamový, alebo iba bežný turnaj. Tenis aj naďalej intenzívne sledujem.

Predstavujete si počas televíznych zápasov aj seba priamo na kurte?

Nie, to v žiadnom prípade. Moja epocha je dávno uzavretá, bolo to tak dávno. Zaujímam sa, lebo chcem zostať v obraze – vidieť, akým spôsobom sa tenis vyvíja a ako sa darí hráčkam, ktoré majú nárok byť vo svetovej špičke.

Porovnávate ich s vašou generáciou?

Vôbec. Nemám to rada, obdobie mojej hráčskej kariéry sa s tým súčasným vôbec nedá porovnať. A špekulovať, či by tá, alebo oná hráčka dnes vyhrala grandslamový turnaj – to je predsa nezmysel. Bola iná doba, tenistky boli oddýchnutejšie, dnes je to zasa väčšia šou, ktorú sprevádzajú aj mediálne povinnosti. Aj keď sa tenis v princípe nezmenil – stále sa hrá a bude hrať s raketou a loptičami – porovnávať éru Steffi Grafovej a Sereny Williamsovej považujem za zbytočné.

Majú to dnes tenisti náročnejšie?

Áno, lebo konkurencia je neporovnateľne väčšia. Ale na druhej strane to majú aj jednoduchšie – naskytá sa im oveľa viac príležitostí, ak neuspejú na jednom turnaji, nasledujú hneď ďalšie. Tenis dnes núka výrazne väčšie možnosti ako kedysi.

Ako sa zmenil po hernej stránke za uplynulých 15 rokov?

Je atletickejší. V prvej desiatke nenájdete hráčku, ktorá by nebola fyzicky pripravená. Tenisový kolotoč je dnes veľmi dlhý a mimoriadne intenzívny – niekto, kto má čo i len malé rezervy, by to nemohol vydržať.

Hovoríte o progrese. Napriek tomu – čo dnes chýba ženskému tenisu?

Osobnosti. Súvisí to však práve s veľkou rozmanitosťou a vyrovnanosťou. Domnievam sa, že kedysi bolo podstatne viac tenistiek, ktoré dokázali byť tvárou a predať turnaj. Keď prišli na podujatie Graffová, Selešová, Hingisová, či Sanchezová-Vicariová, ihneď malo cveng. Dnes je v špičke príliš veľa tenistiek a striedajú sa tam.

Líderkou je iba Serena Williamsová…

Je úžasné, že v Paríži bol suverénne najväčší záujem o zápas, kde na jednej strane mala nastúpiť hráčka, ktorá rok pauzovala pre dopingový prehrešok a na opačnej mamička po materskej. Škoda, že sa neodohral. Aj ostatné tenistky sú výborné – avšak už nie tak výrazné osobnosti.

Outfit Sereny Williamsovej na Roland Garros Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová v 1. kole Roland Garros.

Takže veľká vyrovnanosť ženskému tenisu škodí?

Áno. Ale nie herne, skôr z pohľadu marketingu a promovania tohto športu.

Aký náročný musel byť pre Serenu návrat na kurty krátko po pôrode?

Ukrutný. Neviem si však predstaviť motiváciu, ktorá ju k tomu vedie. S toľkými grandslamovými víťazstvami a narastajúcou konkurenciou mladých hráčok, ktoré ju dokážu na dvorci fyzicky premôcť, to je pozoruhodné.

Akoby ste ju obdivovali a čudovali sa jej zároveň…

Zostaňme pri obdive – je neskutočné, ako miluje tenis a s ním spojenú súťaživosť. Kde len berie tú motiváciu?

Čo hovoríte na jej netradičné oblečenie, ktorým sa na Roland Garros prezentovala?

Nepáčilo sa mi. Sukňa či šortky vyznievajú predsa len dôstojnejšie.

Magdaléna Rybáriková na Roland Garros 2018. Foto: SITA/AP, Michel Euler
Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková na Roland Garros 2018.

V Paríži štartovalo päť Sloveniek. Potešili vás?

Najviac Magdaléna Rybáriková, lebo antuka nie je jej obľúbený povrch. Myslela som si však, že po tom, ako zvládla dve náročné kolá, zdolá aj Curenkovú. Radosť mám aj z Viktórie Kužmovej, v zime som ju videla trénovať, to dievča sa uberá správnym smerom. Dominike Cibulkovej vyšiel turnaj v Štrasburgu, no v 1. kole jej neprial žreb. Škoda, lebo aj tak som jej verila.

Cibulková bola ešte nedávno na 4. meste v rebríčku WTA. Čo môže byť za jej nevyrovnanosťou?

Veľká konkurencia. Na to, aby sa udržala v špičke, musí nonstop podávať nadštandardné výkony – neexistuje, aby sa stalo, že na niektorých turnajoch neuhrá ani kolo. Za jej nevyrovnanosťou je prílišná vyrovnanosť v ženskom tenise.

Kto vyhrá Roland Garros?

Na toto veru neviem odpovedať. Hráčky, ktoré sa počas antukovej sezóny javili ako najlepšie, sú už doma. Kvitová, Karolína Plíšková i Svitolinová – všetky tri padli v 3. kole. Hneď na začiatku sa potkla obhajkyňa Ostapenková. Paríž je veľmi špecifický, zvykne sa v ňom tešiť tenista, ktorý predtým žiadny grandslam nevyhral. Chcem však upriamiť pozornosť na Muguruzaovú, jej prejav je od začiatku veľmi solídny.

Odmeny na grandslamoch sú už niekoľko rokov medzi mužmi aj ženami rovnaké. Je to v poriadku?

Áno. Tak, ako medzi ženami, aj u mužov sú zápasy, ktoré nemajú náboj. Človek si povie, že hráči si toľké peniaze nezaslúžia. Inokedy je to zasa naopak. A že muži hrajú na tri víťazné sety? To je tradícia, sú na to stavaní, ženy by to asi nevydržali. Z pohľadu atraktívnosti zápasov je však paritné delenie odmien spravodlivé.

Za vašich čias to však tak nebolo. Hnevalo vás to?

Nerozmýšľala som nad tým, nebolo v mojej moci ovplyvniť to. Spravodlivosť medzi obe pohlavia priniesol čas a predovšetkým dopyt – aj po ženských zápasoch. Ak niekto videl finále Australian Open, nemôže namietať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karin Habšudová-Cíleková #Roland Garros 2018