Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talianska senzácia. Djokovič skončil na rakete Cecchinata

Americká tenistka Madison Keysová sa stala prvou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslanmovom turnaji Roland Garros v Paríži.

05.06.2018 16:01 , aktualizované: 18:12
Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič počas štvrťfinálového zápasu s Marcom Cecchinatom.
debata (3)

Vlaňajšia finalistka US Open si vo štvrťfinále ako nasadená trinástka poradila s Kazaškou Juliou Putincevovou 7:6 (5), 6:4.

Zverenka Lindsay Davenportovej postúpila premiérovo medzi elitné kvarteto na antukovom vrchole sezóny. Jej semifinálovou súperkou bude krajanka a vlaňajšia víťazka US Open Sloane Stephensová. Tá si v druhom štvrťfinále jednoznačne poradila s Ruskou Darjou Kasatkinovou 6:3, 6:1.

Keysová mala v prvom sete zápasu s Putincevovou problémy s rotovanými údermi súperky, robila príliš veľa nevynútených chýb a prehrávala už 3:5. Následne však vďaka zlepšenému výkonu získala tri hry za sebou a vynútila si tajbrejk, v ktorom slávila úspech. O osude druhého dejstva rozhodol Keysovej brejk na 4:3.

Keysová mala z postupu do semifinále veľkú radosť. „Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu, boli skvelí. Som rada, že som to zvládla v dvoch setoch. Putincevová hrala v úvode zápasu veľmi dobre, nerobila žiadne chyby. Za stavu 3:5 som pridala na agresivite, dokázala som sa dobre skoncentrovať a začala som veriť mojej hre, čo bol kľúč k úspešnému obratu,“ povedala v prvom pozápasovom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom.

Stephensová postupom medzi elitné kvarteto ešte zvýraznila svoje najlepšie kariérne vystúpenie na parížskej antuke. Nasadená desiatka brejkla v prvom sete Kasatkinovú vo štvrtej hre a vybudovala si náskok 4:1.

V siedmej hre síce o výhodu prišla, vzápätí však Ruske opäť vzala podanie a za stavu 5:3 premenila hneď prvý setbal. Druhé dejstvo malo ešte jasnejší priebeh v prospech Američanky. Od stavu 0:1 vyhrala šesť hier v sérii a suverénne postúpila ďalej. V semifinále ju čaká Keysová, ktorú vlani vo finále US Open hladko zdolala.

„Som šťastná, že som sa dostala už do semifinále. Hrala som naozaj dobre. V semifinále ma čaká súboj s veľkou kamarátkou a teším sa na to. Verím, že to bude dobrý zápas a užijeme si to,“ uviedla Stephensová.

ženy – dvojhra – štvrťfinále

Madison Keysová (13-USA) – Julia Putincevová (Kaz.) 7:6 (5), 6:4, Sloane Stephensová (10-USA) – Darja Kasatkinová (14-Rus.) 6:3, 6:1

Madison Keysová počas štvrťfinálového zápasu na... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
France Tennis French Open Keysová Madison Keysová počas štvrťfinálového zápasu na Roland Garros.

Thiem sfúkol Zvereva, Djokovič skončil

Taliansky tenista Marco Cecchinato sa senzačne prebojoval už do semifinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Nenasadený 72. hráč svetového rebríčka si vo štvrťfinále poradil so šampiónom z roku 2016 Novakom Djokovičom zo Srbska 6:3, 7:6 (4), 1:6, 7:6 (11).

V boji o finále sa stretne so siedmym nasadeným Rakúšanom Dominicom Thiemom. Ten sa rovnako ako vlani i predvlani prebojoval v Paríži medzi elitnú štvorku. Vo štvrťfinále si poradil s dvojkou „pavúka“ Alexandrom Zverevom z Nemecka hladko 6:4, 6:2, 6:1.

Cecchinato doteraz na grandslamoch neprešiel ani raz cez prvé kolo a Djokovič bol v súboji s ním jasný favorit. Prvé dva sety tomu však vôbec nezodpovedali. Talian v prvom nedovolil nasadenej dvadsiatke prakticky nič, výborne podával i menil rytmus hry a po brejku vo štvrtej hre ho vyhral 6:3. Djokovič sa nedostal k žiadnemu brejkbalu a predviedol iba tri víťazné údery. V závere setu i po jeho skončení si nechal ošetrovať krčné svalstvo.

Ani vstup do druhého dejstva mu nevyšiel a rýchlo prehrával 0:2. Srb potom otočil na 3:2 vo svoj prospech, ale jeho súper stále držal krok. Hral mimoriadne variabilne, za stavu 6:6 odvrátil tri setbaly Djokoviča a v následnom tajbrejku zvrátil skóre z 3:4 na 7:4.

Tretí set už bol jasne v réžii Djokoviča. Cecchinato v ňom nevyhral ani jedno svoje podanie, jediný gem získal v druhej hre na príjme. Od stavu 1:1 srbský tenista ťahal šnúru ôsmich víťazných hier a po zisku tretieho dejstva 6:1 viedol vo štvrtom sete už 3:0.

Djokovič mal potom aj náskok 5:2 a zdalo sa, že všetko smeruje do rozhodujúceho setu. Cecchinato sa však nevzdal, vyrovnal na 5:5 a vynútil si ďalší tajbrejk. V nervydrásajúcej a divácky atraktívnej skrátenej hre najskôr Talian nevyužil mečbal, potom mal tri setbaly Djokovič, no bez úspechu. Maratónsky tajbrejk získal Cecchinato, ktorý za stavu 12:11 využil štvrtý mečbal. Duel trval 3:26 hodiny.

„Bol to môj životný zápas. Hrať proti Djokovičovi bolo pre mňa aj emocionálne mimoriadne náročné. Od začiatku som sa snažil hrať svoj tenis a pri štvrtom mečbale to vyšlo,“ povedal do kamier Eurosportu Cecchinato, ktorý je rebríčkovo najnižšie postavený semifinalista v Paríži od roku 1999. Vtedy sa medzi kvarteto najlepších dostal Andrej Medvedev (100. v ATP): „Vedel som, že nemám čo stratiť. Na začiatku som príliš neveril, že to môže vyjsť. Ale bol som v hre dostatočne agresívny, postupne som sa ešte zlepšoval, a keď som vyhral prvý set, už som si veril viac a viac. Napokon to vyšlo, je to nádherné a ďakujem celému tímu i všetkým, ktorí ma podporovali. O takomto niečom sníva každý tenista. Som v semifinále a to je niečo neuveriteľné.“

Talian sa v semifinále stretne s Thiemom. Ten od úvodu zápasu so Zverevom na dvorci dominoval, skvele podával, mal navrch vo výmenách. Nemec po dvoch päťsetových maratónoch nebol vo svojej koži, chýbali mu fyzické sily i úderová istota.

Až šesťkrát stratil vlastné podanie, čo bola voda na mlyn Thiema, ktorý sa prezentoval pestrou škálou víťazných úderov z forhendu i bekhendu. Rakúšan demonštroval, že antuka je jeho najsilnejší povrch a tento rok patrí v Paríži medzi adeptov na titul.

„Bol to z mojej strany výborný zápas, v dôležitých momentoch som zahral správne údery. Je skvelé byť v Paríži tretíkrát za sebou v semifinále. Keď som bol ešte junior, nemyslel som si, že sa mi to niekedy podarí. Tento turnaj milujem. Teraz urobím všetko, aby som sa dostal ešte o krok ďalej a postúpil v Paríži až do finále,“ uviedol Rakúšan v prvom pozápasovom rozhovore s bývalou francúzskou tenistkou Marion Bartoliovou – wimbledonskou šampiónkou z roku 2013.

muži – dvojhra – štvrťfinále

Dominic Thiem (7-Rak.) – Alexander Zverev (2-Nem.) 6:4, 6:2, 6:1, Marco Cecchinato (Tal.) – Novak Djokovič (20-Srb.) 6:3, 7:6 (4), 1:6, 7:6 (11)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Madison Keysová #Roland Garros 2018