Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

(Ne)známa prekážka. Djokoviča vyzve sicílske prekvapenie

Vo svojom dvanástom antukovom štvrťfinále natrafí slávny Novak Djokovič na súpera, ktorého pozná veľmi dobre. Čo je na tom zvláštne? Azda iba to, že jeho vyzývateľ je v tenisovom svete stále veľkou neznámou.

05.06.2018 07:02
Marco Cecchinato Foto: ,
Marco Cecchinato oslavuje postup do štvrťfinále Roland Garros.
debata

Kto si, Marco Cecchinato?

V skratke. Talian zo Sicílie, ktorý má 25 rokov a nedávno ho obvinili z ovplyvňovania zápasov. Jeho bilancia na turnajoch ATP bola pred začiatkom sezóny 4 – 23. A grandslamy? Na tých dosiaľ horel ako fakľa – štyri účasti, ani jedno víťazstvo.

Vraví sa, že čísla neklamú – podľa nich nie je Cecchinato veľký borec. Avšak situácia v tenisovom kolotoči sa mení zo dňa na deň, spoznávame nových hrdinov a na niekdajšie hviezdy zabúdame. Aktuálne 72. hráč sveta je v týchto dňoch v Paríži obrovským hitom.

Najkrajšie dni v živote

Zaslúžene. Rodák z Palerma v osemfinále Roland Garros zdolal nasadenú osmičku Davida Goffina a dnes vyzve hviezdneho Srba. Prekvapenie? Veru áno, veď za poslednú dekádu sa nenašiel muž, ktorý by sa s takým nízkym renkingovým postavením prebojoval medzi osem najlepších. Cecchinato akoby stále neveril, čo sa mu v Paríži podarilo. „Prežívam najkrajšie dni v živote,“ povedal s tradičným talianskym úsmevom.

Marco Cecchinato oslavuje triumf nad Davidom... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Marco Cecchinato, David Goffin Marco Cecchinato oslavuje triumf nad Davidom Goffinom.

S 12-násobným grandslamovým šampiónom sa pozná z Monaka. Srb tam má luxusné sídlo, Talian tam trénuje v akadémii. „Viem o ňom už veľa rokov,“ vyhlásil Djokovič po tom, ako vyhral nad španielskym veteránom Fernandom Verdascom. „Poznám jeho hru, často spolu trénujeme. Zdá sa, že tohtoročný Roland Garros je turnajom jeho života,“ dodal.

Písal sa rok 2016, keď meno Cecchinato nebolo veľmi na chválu. Sicílčana s dvomi krajanmi suspendovala ich národná tenisová federácia. Žiadny doping – dôvod bol ale rovnako zahanbujúci. Ovplyvňovanie zápasov. Osemnásťmesačný dištanc a pokuta 40-tisíc eur mali byť trestom za duel na challengerovom turnaji v Maroku.

Cecchinato sa však odvolal a Taliansky olympijský výbor mu dal za pravdu. Bolo po treste. Je to obdobie, na ktoré nerád spomína. A nechce sa o ňom baviť – už vôbec nie na Roland Garros. Keď sa ho novinári v Paríži pýtali na okolnosti prípadu, odpovedal po taliansky: „Nechajte ma užívať si tento moment. Bolo to náročné obdobie, radšej budem myslieť na súčasnosť. Môžeme sa o tom pozhovárať po turnaji.“

Dve loptičky

Ten sa mohol preňho skončiť už v 1. kole. Cecchinato prehrával s Rumunom Mariusom Copilom 0:2 na sety a od vyradenia ho v istej chvíli delili iba dve loptičky. Nevzdal sa a zvíťazil 10:8 v piatom sete. Tak sa začalo jeho parížske dobrodružstvo.

V 2. kole narazil na Marca Trungellitiho, 190. hráča rebríčka. Argentínčan, ktorý do metropoly Francúzska cestoval 10 hodín autom spolu s 88-ročnou babičkou na vedľajšom sedadle, už nebol náročnou prekážkou. Dokonca ani desiaty nasadený Pablo Carreno Busta či Goffin.

Proti Belgičanovi si užíval zápas na dvorci Suzanne Lenglenovej. Počas prestávok neustále hovoril – sám so sebou. „Rád sa rozprávam,“ priznal po zápase. Ten zakončil úžasným jednoručným bekhendom, ktorý pripomínal veľkých šampiónov – Gustava Kuertena či Stana Wawrinku.

Tak teda, ktorý z nich? „Úprimne? Chcem byť Cecchinato,“ dodal Talian.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Roland Garros 2018 #Marco Cecchinato