Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halepovej útočná hra slávila úspech, Wozniacka sa lúči. Nadal bez straty setu

Rumunská tenistka Simona Halepová sa suverénnym spôsobom prebojovala do štvrťfinále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Svetová i nasadená jednotka v osemfinále deklasovala Belgičanku Elise Mertensovú 6:2, 6:1.

04.06.2018 12:30 , aktualizované: 20:28
Simona Halepová Foto: ,
Simona Halepová po postupe do štvrťfinále Roland Garros.
debata

Ďalšou súperkou vlaňajšej finalistky bude Nemka Angelique Kerberová, ktorá si poradila s domácou Francúzkoz Caroline Garciovou hladko 6:2, 6:3.

Halepová sa proti Mertensovej presadila agresívnym celodvorcovým tenisom, výborne čítala Belgičankin servis a rovnako ako na turnaji WTA v Madride jej dovolila uhrať iba tri gemy.

„Bol to z mojej strany veľmi dobrý zápas, užívala som si ho na kurte plnými dúškami. Išla som fiftín za fiftínom a počas celého stretnutia som hrala útočne, čo bol kľúč k úspechu,“ povedala Halepová pre Eurosport v pozápasovom interview s bývalou rakúskou tenistkou Barbarou Schettovou.

Pre nasadenú dvojku Dánku Caroline Wozniacku bolo osemfinále konečnou stanicou. Śampiónka Australian Open prehrala s nasadenou štrnástkou Ruskou Darjou Kasatkinovou 6:7 (5), 3:6. Zápas v nedeľu večer prerušili za stavu 3:3 v druhom sete pre tmu.

V dohrávke nezískala Wozniacka ani gem, keď doplatila na prílišnú pasivitu. Kasatkinová nastúpi vo štvrťfinále proti desiatej nasadenej minuloročnej víťazke US Open Američanke Sloane Stephensovej.

Daria Kasatkinová v zápase s Caroline Wozniackou. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Daria Kasatkinová Daria Kasatkinová v zápase s Caroline Wozniackou.

Talentovaná Ruska postúpila medzi najlepšiu osmičku na podujatiach veľkej štvorky prvýkrát v kariére. Wozniacku v tomto roku zdolala aj na turnajoch v Petrohrade a v Indian Wells.

„Bolo to ťažké. V noci som nemohla spať a po nástupe na dohrávku som bola dosť vystresovaná. Stále som si hovorila, že musím uhrať ešte jeden fiftín, bojovala som o každú loptičku. Som rada, že som to napokon zvládla. Roland Garros je pre mňa zvláštny turnaj, vždy ma na ňom niečo prekvapí. Pokúsim sa nemyslieť na to, že som prvýkrát v grandslamovom štvrťfinále a vynasnažím sa postúpiť ešte ďalej,“ uviedla Kasatkinová v prvom rozhovore.

Trojka turnaja Španielka Garbine Muguruzová-Blancová mala cestu do štvrťfinále značne zjednodušenú. Jej súperka Lesia Curenková z Ukrajiny odstúpila v prvom sete za stavu 2:0 pre nasadenú Španielku. Curenková zdolala v 3. kole Slovenku Magdalénu Rybárikovú (6:2, 6:4). Niekdajšia svetová jednotka Muguruzová-Blancová sa predstaví vo štvrťfinále RG po štvrtý raz v ostatných piatich rokoch.

O semifinále zabojuje s Ruskou Mariou Šarapovovou, ktorá postúpila bez boja. Jej osemfinálová súperka Serena Williamsová odstúpila pred zápasom pre zranenie prsného svalu.

Schwartzmann vyradil Andersona

Argentínsky tenista Diego Schwartzman nasadený ako šestnásty zvíťazil po tuhom boji 1:6, 2:6, 7:5, 7:6 (0), 6:2 nad šestkou turnaja Kevinom Andersonom z Juhoafrickej republiky v osemfinále mužského pavúka.

Takmer štvorhodinová bitka priniesla veľký obrat, Anderson viedol už 2:0 na sety, v treťom aj vo štvrtom sete prehrával Schwartzmann 3:5, no mečbalu nečelil ani v jednom prípade. V piatom sete mal navrch Argentínčan, ktorý esom premenil prvý mečbal a triumfoval v rozhodujúcom dejstve 6:2.

„Ani neviem, ako som to dokázal. Bol som veľmi sklamaný po prvých dvoch setoch, súper hral veľmi dobre. Potom som už len bojoval a veľmi mi pomohli diváci. Som veľmi šťastný, toto víťazstvo si budem dlho pamätať,“ povedal 25-ročný Argentínčan v prvom rozhovore ešte na kurte. Schwartzman sa predstaví druhýkrát v grandslamovom štvrťfinále, premiéru v tejto fáze absolvoval na minuloročnom US Open.

Nadal opäť neprehral ani set

Naďalej platí, že Španiel Rafael Nadal na ceste za 11. titulom vo dvojhre na Roland Garros neprehral ani set. Svetová jednotka si poradila s Nemcom Maximilianom Martererom za 2:30 h 6:3, 6:2, 7:6 (4).

Obhajca titulu premenil druhý mečbal v tajbrejku tretieho setu a po dvanásty raz sa prebojoval medzi najlepšiu osmičku na obľúbenej parížskej antuke. Marterer (70: v rebríčku ATP) si účasťou v osemfinále vylepšil grandslamové maximum, v januári na Australian Open sa dostal do 3. kola.

Nadal v pondelok dosiahol 900. víťazstvo profikariéry vo dvojhre (bilancia 900 – 187) a 234. na niektorom zo štyroch podujatí grandslamu, čím predstihol Jimmyho Connorsa na tretej priečke historickej úspešnosti. Lídrom tejto tabuľky je Roger Federer s 332. zápasovými úspechmi na turnajoch „veľkej štvorky“, druhý je Novak Djokovič s 244 víťazstvami.

Rafael Nadal počas zápasu s Maximilianom... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Rafael Nadal Rafael Nadal počas zápasu s Maximilianom Martererom.

Desaťnásobný parížsky šampión Nadal vylepšil svoju famóznu zápasovú bilanciu na najcennejšej antuke na 83–2, čiže za 13 rokov našiel na nej len dvoch premožiteľov. Španielsky ľavák si medzitým vydobyl status antukového kráľa a krátko po svojich 32. narodeninách je stále najväčším, ak nie jediným, adeptom na celkový triumf pri Seine.

„Na začiatku zápasu som bol v príliš defenzívnom postavení. Musel som vstúpiť viac do kurtu. Marterer podal výborný výkon a niektoré loptičky boli veľmi tesné. Som rád, že som to zvládol v troch setoch,“ povedal Nadal.

Suverénne postúpil medzi elitnú osmičku piaty nasadený Argentínčan Juan Martin del Potro. Šampión US Open z roku 2009 si ako nasadená päťka poradil s deviatkou „pavúka“ Američanom Johnom Isnerom 6:4, 6:4, 6:4. Jeho ďalším súperom bude víťaz duelu medzi Chorvátom Marinom Ćiličom a Talianom Fabiom Fogninim.

Juan Martin del Potro sa teší z osemfinálového... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Juan Martin del Potro Juan Martin del Potro sa teší z osemfinálového víťazstva na Roland Garros.

Roland Garros

Ženy – dvojhra – osemfinále:
Simona Halepová (Rum.-1) – Elise Mertensová (Belg.-16) 6:2, 6:1
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-3) – Lesia Curenková (Ukr.) 2:0 – skreč, Curenková odstúpila
Daria Kasatkinová (Rus.-14) – Caroline Wozniacka (Dán.-11) 7:6, 6:3 dohrávka od stavu 7:6 (5), 3:3
Angelique Kerberová (Nem.-12) – Caroline Garciová (Fr.-7) 6:2, 6:3
Serena Williamsová (USA) – Maria Šarapovová (Rus.-28) bez boja, Američanka odstúpila

Program štvrťfinále (zhora podľa pavúka):
Simona Halepová (Rum.-1) – Angelique Kerberová (Nem.-12)
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-3) – Maria Šarapovová (Rus.-28)
Julia Putincevová (Kaz.) – Madison Keysová (USA-13)
Sloane Stephensová (USA-10) – Daria Kasatkinová (Rus.-14)

Muži – dvojhra – osemfinále:
Rafael Nadal (Šp.-1) – Maximilian Marterer (Nem.) 6:3, 6:2, 7:6 (4)
Marin Čilič (Chor.-3) – Juan Martín Del Potro (Arg.-5)
Diego Schwartzman (Arg.-11) – Kevin Anderson (JAR-6) 1:6, 2:6, 7:5, 7:6 (0), 6:2
Juan Martín Del Potro (Arg.-5) – John Isner (USA-9) 6:4, 6:4, 6:4

Program štvrťfinále (zhora podľa pavúka):
Rafael Nadal (Šp.-1) – Diego Schwartzman (Arg.-11)
Marin Čilič (Chor.-3) – Juan Martín Del Potro (Arg.-5)
Marco Cecchinato (Tal.) – Novak Djokovič (Srb.-20)
Dominic Thiem (Rak.-7) – Alexander Zverev (Nem.-2)

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Carolina Wozniacka #Simona Halepová #Roland Garros 2018