Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z rivaliek kamarátky? Možno raz, ale nie dnes

Serena Williamsová proti Marii Šarapovovej v záverečnej fáze grandslamového turnaja? Nič výnimočné - pred pár rokmi pravidlo.

04.06.2018 07:00
Serena Williamsová, Maria Šarapovová Foto: ,
Serena Williamsová a Maria Šarapovová na snímke z roku 2015.
debata (2)

Keď však tohtoročný žreb zviedol obe šampiónky do jednej štvrtiny parížskeho pavúka, málokto veril, že sa dočkajú vzájomného súboja. A predsa sa stalo. V pondelok sa na Roland Garros uskutoční jeden z najočakávanejších zápasov. Toľkú rivalitu na jednom dvorci už do konca podujatia neuvidíme.

Williamsová hrá na svojom prvom grandslame po šestnástich mesiacoch a iba na treťom turnaji v sezóne. Šarapovová naháňa niekdajšiu hviezdnu formu už viac ako rok – odvtedy, ako si odpykala dopingový trest.

Dnes na seba narazia po 22. raz v kariére. Bilancia? Jednoznačná. Američanka vedie 19:2. „Obe sa vraciame na kurty z úplne odlišných dôvodov,“ podpichla Serena súperku. Pripomenula, že zatiaľ čo ona pauzovala pre materské povinnosti, ruská kráska si musela odsedieť svoj prešľap.

„Maria na návrate pracuje už viac ako rok, ja iba niekoľko mesiacov,“ naznačila ďalší rozdiel. Williamsová akoby chcela rivalku vystaviť pod tlak: „Dnes budeš favoritkou ty!“

Serena Williamsová na tohtoročnom Roland Garros. Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Serena Williamsová Serena Williamsová na tohtoročnom Roland Garros.

Naposledy sa tieto tridsiatničky stretli vo štvrťfinále na Australian Open 2016 – celkom jasná záležitosť. Serena vyhrala v dvoch setoch. Práve z Melbourne sa Šarapovová vybrala do 12-mesačného očistca – prichytili ju tam so zakázanou látkou meldonium.

Čo zatiaľ robila? Okrem tvrdého tréningu napísala knihu. A keď nie na kurte, tak aspoň na papieri si to so Serenou poriadne rozdala.

Hneď niekoľko strán venovala wimbledonskému finále 2004. Vtedy ako 17-ročná senzačne zdolala mladšiu zo sestier Williamsových. „Odvtedy ma neznáša. Mala pocit, že som si vzala niečo, čo jej automaticky patrí. A čo mi už vôbec neodpustí, je to, že som ju videla na absolútnom dne a počula ju nariekať,“ uviedla ruská tenistka v knihe Nezastaviteľná: Môj doterajší život.

Šarapovová tvrdí, že práve tento moment sa jej stal osudným. „Jeden z Williamsovej priateľov mi vtedy tesne po turnaji odcitoval jej slová: Tá malá mrcha ma už nikdy v živote nezdolá,“ prezradila.

Reakcia prišla až teraz.

Maria Šarapovová po postupe do štvrťfinále... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Maria Šarapovová Maria Šarapovová po postupe do štvrťfinále Roland Garros 2018.

„Všetko to boli iba rozprávky, minimálne tie časti, ktoré som si stihla prečítať. Priznávam, trošku ma to sklamalo,“ vyhlásila v Paríži Serena. „Veľakrát som v šatni plakala kvôli prehre. Je to absolútne prirodzené a robí tak veľa ľudí. Poukazuje to na veľké odhodlanie a túžbu víťaziť,“ poznamenala 23-násobná grandslamová šampiónka.

Následne sa pristavila aj pri údajných slovách o tom, že Šarapovová ju už nikdy nezdolá. „To, čo sa tam odohralo, malo zostať tam. Je zbytočné zmieňovať sa o tom v knihe, naviac nie v pozitívnom tóne,“ dodala Williamsová.

Šarapovová uzatvára kapitolu s názvom Serena zaujímavou myšlienkou. Naznačuje v nej, že raz sa možno napätie medzi skvelými tenistkami skončí.

"Máme radi spoločnú vec, dokážeme sa pre ňu rovnako nadchnúť. Iba málo ľudí na svete pozná pocity strachu a hnevu, ktoré nás ženú vpred, aké je to vyhrať, alebo prehrať. Raz, keď sa toto všetko skončí, možno sa z nás stanú priateľky,“ napísala.

Raz možno – ten čas sa blíži.

Ale dnes ešte nie…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Serena Williams