Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ťažký život favoritov. Zverev sa na kurte trápi, na novinároch zabáva

Nemecký tenista Alexander Zverev nasadený ako turnajová dvojka po takmer štvorhodinovej bitke zvíťazil 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (3) 7:5 nad Damirom Džumhurom z Bosny a Hercegoviny v piatkovom stretnutí 3. kola dvojhry na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (27. mája - 10. júna).

01.06.2018 14:20 , aktualizované: 17:42
Alexander Zverev Foto: ,
Alexander Zverev a Damir Džumhur po zápase na Roland Garros.
debata (1)

Keď pred začiatkom Roland Garros oslovil denník Pravda tenisových odborníkov s otázkou, kto môže prekaziť Rafaelovi Nadalovi obhajobu triumfu, padli tieto dve mená – Stan Wawrinka a Alexander Zverev.

Realita? Jediný antukový grandslam roku ešte nie je ani v prvej polovici a bilancia je takáto: skúsený Švajčiar je už dávno doma – čaká ho prepad na 257. pozíciu v rebríčku ATP – a talentovaný Nemec utiekol hrobárovi z lopaty. Pre istotu už dvakrát.

Aj v piatok sa mohol porúčať. Damir Džumhur mal proti nemu všetky tromfy v rukách. Nizučký Bosniak najprv vo štvrtom sete podával na víťazstvo v zápase, v tom piatom nepremenil mečbal. Zverev nakoniec ustál všetky kritické momenty a postúpil ďalej.

Keď nič nefunguje

„Bol to neskutočný zápas. Som rád, že som to prežil. Jediné, čo som mohol robiť, bolo bojovať – nič iné totiž nefungovalo. Som taký unavený,“ povedal po ďalšej päťsetovej bitke.

„S Nadalom má šancu jedine po všetkých stránkach vynikajúco pripravený hráč. Úspešný bude, iba ak ku skvelému servisu pridá presné údery. Podariť by sa to mohlo aj Zverevovi,“ zamyslel sa pred začiatkom turnaja bývalý skvelý tenista Karol Kučera. „Dokáže byť veľmi agresívny,“ pridal sa Ján Krošlák.

Lenže Zverev do týchto chvíľ nie je ani dostatočne agresívny a tobôž nie presný. V 2. kole proti Lajovičovi obracal duel zo stavu 1:2 na sety, Džumhurovi povolil ešte viac – mečbal. Dvadsaťjedenročný Nemec je zatiaľ iba tieňom hráča, ktorý ešte pred dvomi týždňami preháňal vo finále v Ríme Rafaela Nadala.

Napriek tomu ho neopúšťa humor. Keď na tlačovej konferencii po zápase proti Lajovičovi odpovedal na otázky novinárov, zabával celú sálu. „Odkiaľ si, kamoško?“ opýtal sa britského reportéra z Yorkshiru. „Ak tam niekedy urobia turnaj, stopercentne prídem už len kvôli tomu prízvuku. Zbožňujem ho. Nerozumel som ti ani slovo, no to nie je podstatné,“ smial sa popod fúzy.

Zverev je fenomenálny hráč. Podľa mnohých najväčší talent – tenista budúcnosti. Potvrdzuje to týždeň, čo týždeň, príde však grandslam a rýchlo vypadne. Vážna téma, no nie, keď sa ho na to opýta spomínaný Angličan. „Áno, Roland Garros môže byť pre mňa prelomový. Prečo nie? Už len preto, že si to povedal tak pekne, tomu budem teraz sám veriť,“ dodal rodák z Hamburgu.

(Ne)prívetivý Paríž

Nie je však sám, kto sa v Paríži trápi. Aj Novak Djokovič mal chvíľami na mále – na Roberta Bautistu potreboval štyri sety. V tom treťom, za stavu 1:1, odvracal setbal.

S turnajom sa však už rozlúčil Grigor Dimitrov. Bulhar s prezývkou „Baby Fed“ dostal poriadnu lekciu, skúsený Španiel Fernando Verdasco ho vyprevadil po troch setoch. „Čo vám k tomu mám povedať? Je to škoda, pretože fyzicky som sa cítil dobre, ale po prvom sete som stratil nervy a už som sa z toho nedostal,“ vyhlásil sklamaný Dimitrov.

„Paríž je ku mne prívetivý, ale ja to nedokážem využiť. Musím to akceptovať, je za mnou ďalší turnaj a treba sa pozerať dopredu,“ dodal štvrtý nasadený hráč na French Open.

Zatiaľ čo jeho potencionálni vyzývatelia sa na antuke trápia, Nadal si ide svoje. Vo štvrtok vyprášil Argentínčana Guida Pellu a v sobotu si – pravdepodobne – zgustne na domácom veteránovi Richardovi Gasquetovi. Kurz na to, že vyhrá Roland Garros, je v tejto chvíli už mimoriadne nízky – 1.33.

Ale kto by ho tak len mohol poraziť?

Muži – dvojhra – 3. kolo:

Fernando Verdasco (30-Šp.) – Grigor Dimitrov (4-Bulh.) 7:6 (4), 6:2, 6:4
Alexander Zverev (2-Nem.) – Damir Džumhur (26-BaH) 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (3), 7:5
Kei Nišikori (19-Jap.) – Gilles Simon (Fr.) 6:3, 6:1, 6:3
Novak Djokovič (20-Srb.) – Roberto Bautista-Agut (13-Šp.) 6:4, 6:7 (6), 7:6 (4), 6:2

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigor Dimitrov #Fernando Verdasco #Alexander Zverev #Roland Garros 2018