Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skúpy Paríž? Víťaz si odnesie 2,2 milióna

Peniaze, money, das Geld, argent... Bez nich to jednoducho nejde. Aj keď sa to nepočúva najlepšie, sú najväčšou motiváciou v živote - o tom tenisovom to platí obzvlášť.

30.05.2018 16:23
TENNIS-FRENCHOPEN/ Foto: ,
O finančné prémie na Roland Garros bojuje aj domáci Benoit Paire.
debata

Koľko si hráči zarobia na Roland Garros? V porovnaní s ostatnými grandslamovými turnajmi málo. Cifry, ktoré lietajú ponad antuku v Paríži, však nám – bežným ľuďom – vyrážajú dych.

Organizátori tento rok rozdelia medzi hráčov viac ako 39 miliónov eur. Ak Rafael Nadal získa svoj jedenásty titul, domov si odnesie 2,2 milióna. Rovnakú sumu si však určite nepripíše obhajkyňa Jelena Ostapenková. Stále iba 20-ročná Lotyška sa rozlúčila s najprestížnejším antukovým turnajom na svete už v nedeľu.

Prečo to píšeme? Aby bolo jasné, že tak, ako na ostatných troch turnajoch veľkej štvorky, aj na Roland Garros dostanú ženy rovnako ako muži.

Podujatie však nebude lukratívnou záležitosťou iba pre víťazov. Dobre obídu nielen finalisti, ale vlastne každý, kto nazrel aspoň do 1. kola. Aj Jozef Kovalík, ktorý v nedeľu prehral s nasadenu desiatkou, Španielom Carrenom-Bustom, si z Francúzska odniesol 40-tisíc eur. Martin Kližan i Viktória Kužmová, ktorí na úvod uspeli, zinkasujú minimálne 79-tisíc.

Ako to funguje vo svete peňazí na okruhu ATP?

Niečo prezradil v januárovom rozhovore pre Pravdu práve Kližan. „Ideálne je, keď vyhráte jeden veľký turnaj, ako sa mi to podarilo v Hamburgu či Rotterdame. Vtedy zarobíte trebárs 300-tisíc eur. Vždy sa to oplatí viac ako sa prebojovať viackrát do štvrťfinále menších turnajov.“

Ale späť do Paríža. Finančná „postupka“ na Roland Garros je takáto: za účasť v 3. kolo hráč zinkasuje 130-tisíc eur, vo štvrtom 222-tisíc, štvrťfinalisti dostanú 380-tisíc, semifinalisti až 560-tisíc. Vynásobte toto číslo dvomi a dostanete sumu, ktorú si odnesie neúspešný finalista. Dosť, nie?

Hráči však už takí nadšení z finančných odmien nie sú. Z grandslamov sú zvyknutí na lepšie. Na US Open totiž dostávajú o 30 percent viac, lepšie obídu aj v Melbourne či na londýnskej tráve. Všetky štyri turnaje spája ešte jedna vec. Rovnosť medzi mužmi a ženami. Nie všetkým sa to však páči.

Srb Novak Djokovič volá po väčšej zásluhovosti. „Mám dojem, že štatistiky jednoznačne dokazujú, že podstatne viac fanúšikov sa zaujíma o mužské zápasy. To je jeden z dôvodov, prečo by sme mali dostávať viac peňazí ako ženy,“ povedal v roku 2016 po finále v Indian Wells.

Vášne medzi pohlaviami rozpútal predovšetkým riaditeľ tohto kalifornského turnaja. „Keby som bol tenistkou, každý večer by som pokľakol na kolená a ďakoval Bohu za to, že sa narodili takí hráči, akými sú Roger Federer či Rafael Nadal,“ vyhlásil bývalý šéf Indian Wells Raymond Moore.

Bývalý preto, že deň po nešťastnom vyjadrení radšej odstúpil z funkcie.

Prémie na grandslamoch
Australian Open 2018 2,65 mil. 1,32 mil. 33 tis.
Roland Garros 2018 2,2 mil. 1,12 mil. 40 tis.
Wimbledon 2017 2,5 mil. 1,25 mil. 40 tis.
US Open 2017 3,13 mil. 1,6 mil. 44 tis.

Podujatie, odmeny (eurách) pre víťaza, finalistu a za 1. kolo.

debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #Roland Garros #prize money