Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O hodinu hráš. Egypťan si splnil životný sen

"Čo budem robiť ďalej?" rozmýšľal v sobotu popoludní Egypťan Mohamed Safwat. Dvadsaťsedemročný tenista prehral v záverečnom kole kvalifikácie na Roland Garros a musel si hľadať náhradný program.

28.05.2018 20:33
Mohamed Safwat Foto: ,
Mohamed Safwat.
debata

Lenže človek mieni, život mení – rodák z Mansoury sa o necelých 24 hodín stal súčasťou grandslamovej histórie. Hráč, ktorý už mal zbalené všetky veci, sa v nedeľu ráno o desiatej dozvedel, že postúpil do hlavnej súťaže. Srb Viktor Troicki sa tesne pred zápasom prvého kola z turnaja odhlásil.

„Pýtali sa ma: už si počul tú novinku?“ opísal moment prekvapenia Safwat. „O jedenástej nastupuješ na kurt. Odpovedal som iba: v poriadku.“

Na opačnej strane mal stáť hráč elitnej veľkosti – svetová päťka Grigor Dimitrov. „Bolo asi 20 minút pred začiatkom zápasu, potuloval som sa po šatni, keď mi odrazu Viktor zaprial veľa šťastia. ‚Čo sa to vlastne deje?‘ pýtal som sa sám seba,“ povedal Bulhar na margo nečakanej výmeny.

Safwatovi sa nakoniec nepodarilo prebiť do 2. kola, veľkému favoritovi podľahol na dvorci Philippa-Chatriera v troch setoch – 1:6, 4:6, 6:7 (1). Výsledok, ktorý znamená veľa. Aj pre Egypt. Je jeho prvým hráčom za posledných 22 rokov, ktorý sa dostal do hlavnej súťaže niektorého z grandslamov. Naposledy sa na úrovni veľkej štvorky predstavil v roku 1996 Tamer El-Sawa – tiež v Paríži.

Mohamed Safwat. Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Mohamed Safwat Mohamed Safwat.

„V Egypte ľudia nemajú príliš veľké znalosti o tenise. Nevadí, pre mňa je 1. kolo na Roland Garros obrovským skokom vpred,“ vyhlásil Safwat, ktorý už niekoľko rokov žije v Rakúsku. Aktuálne 182. tenista sveta si polepší aj v rebríčku – čoskoro by mal postúpiť na 150. miesto.

Skvelá pozícia pre hráča, ktorý dosiaľ vyhral na úrovni ATP iba dva zápasy. Pravda, mnoho ich neodohral, od roku 2011, kedy vstúpil do profesionálneho kolotoča, ich má na konte osem. V uplynulých rokoch sa pohyboval predovšetkým na turnajoch kategórie Futures, v apríli dosiahol životný výsledok, keď prehral vo finále challengeru v čínskom Anningu.

Keď sa Egypťan rozhovoril o zápase proti Dimitrovovi, prezradil, že vždy sníval o dueli na slávnom tenisovom dvorci. Že to bude – v Paríži – ten najväčší, ani len nedúfal.

„Vždy som chcel hrať pred veľkým publikom. Myslel som dokonca aj na to, že raz tu v 1. kole nastúpim proti Rafaelovi Nadalovi,“ prezradil. „Avšak nikdy mi ani len nenapadlo, že skončím vo finále kvalifikácie a aj tak odohrám zápas v hlavnej súťaži proti skvelému hráčovi na tom najväčšom kurte. To veru nie,“ smial sa na tlačovej konferencii. „Je to niečo, čo som zatiaľ videl len v televízii. Poriadne som si to užil,“ dodal Safwat.

Od tých najlepších ho nedelí iba kvalita úderov, ale aj výška bankového konta. V jeho doterajšej kariére si na účet pripísal 275-tisíc eur. Mimochodom, Roger Federer si v tejto sezóne zarobil už 3,6 milióna. Safwat? Tento rok – 35 tisíc, za doterajšiu kariéru len päťdesiatinu toho, čo si zarobil jeho nedeľňajší súper Dimitrov.

Nie je však iba o peniazoch. Ale aj o vzoroch.

Keď vyrastal, boli to práve veľkí antukoví šampióni, v ktorých sa videl. Jedným z nich bola aj súčasná svetová jednotka a obhajca titulu – Nadal. „Všetko sa to začalo, keď som uvidel Gustava Kuertena. Avšak potom prišiel Nadal. Vtedy som začal snívať, hovoril som si, že jedného dňa sa mi to možno podarí,“ vysvetľoval.

Safwat si tentoraz splnil sen o Roland Garros. Ten o Nadalovi ho možno ešte len čaká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grigor Dimitrov #Roland Garros #Mohamed Safwat