Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto zdolá šampióna? V Paríži (zrejme) nik

Rafael Nadal je Roland Garros a Roland Garros je Rafael Nadal. Je to jeho turnaj - bez najmenších pochýb. Veď z dvanástich účastí sa neradoval iba dvakrát. Bilancia hodná antukového kráľa.

27.05.2018 06:00
Rafael Nadal Foto: ,
Víťazná radosť Rafaela Nadala.
debata

Španielsky tenista je aj tento rok suverénne najväčším favoritom druhého grandslamu sezóny. Podľa mnohých to bude práve on, kto o dva týždne zdvihne slávnu trofej nad hlavu. „Prídem tam, odovzdám mu pohár a pôjdem zasa domov,“ tvrdí legendárny Ken Rosewall, ktorý bude mať 10. júna tú česť.

Samozrejme, že predbiehame – Nadal nemá nič isté. Zdolať ho je ako vyhrať celý turnaj, najväčšia výzva pre zvyšných 127 tenistov, ktorí vstúpia na červenú antuku pri Boloňskom lesíku v Paríži.

Želanie je jedna vec, realita druhá. Pred rokom to bolo takto: Nadal neprehral počas štrnástich dní ani jeden set, v semifinále povolil Rakúšanovi Dominicovi Thiemovi sedem gemov, Stanovi Wawrinkovi vo finále šesť.

„Ak sa nič nepredvídané nestane, bude to opäť Rafa. Na antuke má takú reputáciu, že všetkým súperom už vopred naháňa hrôzu,“ myslí si Rosewall.

Takže, kto môže zdolať Nadala tento rok?

Všetci…

Ale najskôr nikto!

Suverénny. Ako vždy

Španiel má formu. Po dvojmesačnej pauze zavinenej zranením sa na kurty vrátil vo veľkom štýle. Najprv pomohol krajanom v Davisovom pohári a potom to rozbalil na prvých antukových turnajoch v sezóne.

Foto: Pravda
Roland Garros, infografika

Vyhral podujatia v Monte Carle, v Barcelone aj v Ríme. Zdolaný odchádzal z Madridu – tam ho v dvoch setoch vyprevadil z kurtu práve Thiem. Podľa expertov Nadal odohral jedno z najslabších stretnutí za uplynulé roky. Ak si však niekto myslí, že takýto výkon predvedie aj v Paríži, zrejme sa hlboko mýli. Rodák z Malorky chyby neopakuje, ale učí sa z nich.

Ak môže niekto pomýšľať na triumf nad 16-násobným grandslamovým šampiónom, potom Alexander Zverev. Vysoký Nemec to na antuke vie. Vyhral turnaje v Mníchove, Madride a ďaleko od triumfu nebol ani v Ríme. Nadala mal vo finále doslova na lopate a iba dažďové kvapky a prerušenie zápasu vtedy zachránili 31-ročného Španiela.

Lenže, zatiaľ čo mladší a talentovanejší zo súrodeneckého dua Zverevovcov zvláda zápasy na menej prestížnych podujatiach, na grandslamoch už taký suverénny nebýva. V Paríži dosiaľ nazrel len do 3. kola.

Alexander Zverev. Foto: SITA/AP, Luis M. Alvarez
Alexander Zverev Alexander Zverev.

Na Nadala to vie

A potom je tu Thiem. Rakúšan má veľké sebavedomie – oprávnene. Nielen preto, že Nadala už v tejto sezóne na antuke zdolal, jemu sa to dokonca podarilo na rovnakom povrch tretí rok po sebe. Navyše, na Roland Garros sa mu spravidla darí, medzi najlepšiu štvorku už postúpil vlani aj predvlani.

Zdolať Nadala na bežnom turnaji je niečo neobvyklé, vyradiť ho na Roland Garros unikátne. Ako chutí takýto triumf, vedia iba Robin Söderling a Novak Djokovič. Švéd, ktorému sa to podarilo v roku 2009, ponúka recept.

„Treba byť agresívny. Nemal som z neho strach, snažil som sa hrať ofenzívne – tak, ako sa len dalo. Nadal nesmie mať priestor, musí byť neustále pod tlakom. Ak zostanete na základnej čiare a začnete hrať opatrne, je po vás,“ prezradil bývalý tenista know-how pre portál Tennis Smash.

S kým ešte treba tento rok počítať? Novak Djokovič sa pod dozorom Slováka Mariána Vajdu opäť učí vyhrávať, lanský finalista Stan Wawrinka po dlhom výpadku zasa hľadá svoje tenisové ja. Marin Čilič, Grigor Dimitrov či Juan Martín del Potro môžu tiež pomýšľať aspoň na semifinále. Naopak, v Paríži budú chýbať stálice – Roger Federer, Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga a Milos Raonic.

Novak Djokovič. Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Novak Djokovič Novak Djokovič.

Bývalý slovenský tenista Karol Kučera si myslí, že na Nadala to môže skúsiť len hráč, ktorý je po všetkých stránkach vynikajúco pripravený. „Úspešný bude, iba ak ku skvelému servisu pridá presné a agresívne údery. Podariť by sa to mohlo Zverevovi či Wawrinkovi,“ prezrádza svoje tipy.

Čo ak ju dostanem?

Hľadať favoritku v ženskej časti turnaja je oveľa náročnejší rébus. Po dlhom čase ňou nie je Serena Williamsová, čerstvá mamička ešte nie je vo forme, ktorá ju zdobila uplynulé dve dekády. Aj napriek tomu je 22-násobná grandslamová šampiónka najsledovanejšou hráčkou pred začiatkom Roland Garros.

Otázku, či vyhrá, však nahradila iná – obzvlášť z úst nasadených tenistiek: „Čo ak hneď dostanem Serenu?“

Serena Williamsová. Foto: SITA/AP, Crystal Chatham
Serena Williamsová Serena Williamsová.

Aj takáto situácia mohla nastať. Mladšia zo sestier Williamsových po dlhom čase nefigurovala medzi zvýhodnenými hráčkami v turnajovom pavúku. Magdaléne Rybárikovej (19.) tak hrozila hviezdna súperka už v 1. kole. Karty vo štvrtok večer počas žrebu rozdával francúzsky krasokorčuliar Guillaume Cizeron – jeho ruka rozhodla, že Serena si napokon zahrá s Češkou Kristýnou Plíškovou.

Nielen experti, ale ani stávkové kancelárie nemajú v otázke víťazky jasno. S kurzom 6:1 by ňou mohla byť Rumunka Simona Halepová, podobné šance však podľa bookmakerov majú aj Svitolinová, Muguruzaová či Serena. V širšom okruhu favoritiek nechýbajú ani dve Češky – Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roland Garros