Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať proti Nadalovi? To je ako keď ide prasa na zabíjačku, tvrdí Krošlák

Grandslamový Roland Garros je za dverami. Tak, ako v uplynulých rokoch, aj teraz je najčastejšie opakovanou otázkou: "Kto môže zdolať Rafaela Nadala?"

24.05.2018 21:00
Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Položili sme ju aj Jánovi Krošlákovi (43), niekdajšiemu 53. tenistovi rebríčka ATP.

„Bombardéri, ktorým je ťažké vziať podanie. Aj oni však musia mať životný deň, potrebujú v každom geme nastrieľať dve, či tri esá,“ odpovedal pre Pravdu bývalý dlhoročný reprezentant Slovenska.

Spomínate si ešte na svoju prvú účasť na Roland Garros?

Uf, ťažká otázka. Pýtate sa ma na turnaj, ktorý som mal najmenej rád. Bol som vysoký, štíhly, nevedel som poriadne kĺzať za loptou – vždy som sa tešil, keď som prešiel z antuky na trávu, alebo na tvrdý povrch. Ak by ste sa ma opýtali na prvý grandslam, vedel by som vám porozprávať, ale na Paríž si veru nespomínam.

Ak sa povie Wimbledon, evokuje to tenisovú históriu, ktorou dýcha celý All England Club. Australian Open je zasa synonymom obrovského diváckeho zázemia. A čo Roland Garros?

Nepoznám grandslamový turnaj, kde by ľudia nefandili. Rafael Nadal vám povie, že najlepšie publikum je v Paríži, pre Rogera Federera zasa v Londýne. Podľa mňa to je na všetkých štyroch najprestížnejších podujatiach podobné. Ak by som predsa len mal Roland Garros niečím odlíšiť, tak pre mňa to bola úžasná francúzska kuchyňa. Na tú som sa vždy tešil (smiech).

Ako sa zmenil tenis za posledných pätnásť rokov?

Po fyzickej stránke výrazne. Dnes nenájdete hráča, ktorý by nebol dobrý atlét. Tenis je rýchlejší, silovejší a vyrovnanejší. Kedysi – povedzme si pravdu – bolo obrovským prekvapením, ak svetová dvestovka vyradila päťdesiatku. Stalo sa to asi raz za rok. Dnes je to pravidlom a nehovoríme pritom ani o veľkom prekvapení.

Na antuke v tom čase dominovali Bruguera, Kuerten, či Berasategui. Ako by sa im darilo v dnešnej konkurencii?

Prví dvaja by sa rýchlo prispôsobili súčasným podmienkam a obstáli by. Berasategui by však asi neuspel, po celom kurte hral z forhendu, slabší bekhend si obiehal. To by mu dnes určite neprešlo. Rovnako by však mali problém aj hráči ako Rafter, Krajicek, alebo Stich, ktorí takmer po každom servise bežali na sieť. Dnešní chalani sú takí rýchli, skvelo returnujú a obhadzujú, že by im to najskôr zrátali.

Ak by ste mali v 1. kole hrať proti Rafaelovi Nadalovi, s čím by ste nastupovali na kurt?

V top forme by som sa pustil do neho, snažil by som sa útočiť z každej pozície. Ale pri Nadalovi mám aj tak pocit, že drvivá väčšina hráčov ide proti nemu ako prasa na zabíjačku. Vôbec im nezávidím.

Myslíte si, že súperi sa ho boja?

To nie. Ale pozrite sa na malého a behavého Damira Džumhura, ktorý ťaží iba z toho, že lopty vracia a málo kazí. Ten musí byť proti Nadalovi úplne bezradný, hrozí mu, že v Paríži dostane 0:18 na gemy. Hráči, ktorí si nevedia pomôcť esom, prípadne iným víťazným úderom, sú proti Španielovi na odstrel už pred zápasom.

Kto ho môže tento rok zdolať?

Ak má niekto šancu, potom sú to hráči ako Raonic, Isner, Del Potro či Karlovič. Bombardéri, ktorým je ťažké vziať podanie. Aj oni však musia mať životný deň, potrebujú v každom geme nastrieľať dve, tri esá. A potom – samozrejme – Alexander Zverev, či Stan Wawrinka. Obaja dokážu byť veľmi ofenzívni.

Kto vyhrá Roland Garros?

Reálne na Nadala nikto nemá – takže asi on. Ak však niekto odohrá životný zápas, môžeme sa dočkať veľkého prekvapenia. Verím, že najlepší servismani to môžu dokázať.

Nadala kvôli zdravotným problémom roky odpisujú. Ako dlho môže vydržať na absolútnom vrchole?

Týmto rečiam príliš neverím. Spomínam si, že o jeho kolenách sa špekulovalo ešte keď mal iba sedemnásť. Ak by mal naozaj vážne problémy, nedominoval by tak dlho. Môže to byť aj súčasť marketingu, dnes veci radi nafukujeme. Koľko má Federer rokov?

V auguste tridsaťsedem.

No vidíte, prečo by dovtedy nevydržal aj Nadal. Je teda celkom možné, že na vrchole bude ďalších päť sezón.

Pred rokom ste v rozhovore pre Pravdu ostro skritizovali Martina Kližana za prístup v zápasoch Davisovho pohára. Myslíte si, že sa odvtedy zmenil?

Určite. Podľa mňa je to iný človek. Ľudia dospievajú, formujú sa a sú ovplyvniteľní. Martin si uvedomil, že nemá veľa priateľov a tenisoví fanúšikovia ho nemajú radi. Zrejme si povedal, že stačilo. Evidentne mu to prospieva – a nielen herne. Má veľmi šikovnú ruku a všetky predpoklady, aby miešal karty aj medzi najlepšími.

Pomohol mu aj tréner Hrbatý?

Je to možné. Domino nikdy nebol konfliktný typ, je to dobrý chalan na kurte aj mimo neho. Jeho autorita mohla u Martina zavážiť.

V roku 2016 ste vyhlásili, že z Kližana môže byť hráč prvej svetovej desiatky. Platí to stále?

Na tomto výroku aj naďalej trvám. Tenis dnes nepatrí už iba dvadsiatnikom, stačí sa pozrieť na rebríček. Ak ho nezradí zdravie a bude aj naďalej na sebe makať, môžeme sa toho dočkať. Má na to.

Sledujete aj ženský tenis?

Veľmi nie.

Prečo?

Nikdy som k nemu nemal silný vzťah.

Máte pocit, že je málo atraktívny?

To vôbec nie, práve naopak. V poslednom období je až mimoriadne lákavý – toľko veľa pekných a vyšportovaných žien na okruhu WTA ešte nikdy nebolo. (smiech)

Aký máte názor na rovnaké odmeňovanie oboch pohlaví na grandslamových turnajoch?

Teraz, keď nehrám, je mi to už jedno. Ak si však vezmem desať divácky najatraktívnejších športov, medzi ktorými je bezpochyby aj tenis, tak jedine u nás ženy zarábajú rovnako ako muži. Prečo to tak nefunguje aj vo futbale, v boxe, v basketbale, alebo v golfe? Nekritizujem to, ak to sponzori tak chcú mať a sú ochotní platiť, fajn. Je to predsa ich vec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Ján Krošlák #Roland Garros 2018