Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nefunkčný zvonček. Ako Francúzka takmer spadla do dopingovej siete

Je október, osem hodín ráno a na parkovisku pred bytovým domom v Cannes zaparkuje auto. Vystúpia z neho dvaja ľudia - muž a žena. Pristúpia k vchodovým dverám a stláčajú gombík s menovkou CORNET KUZAZ TASSART. Jedenkrát, druhý, tretí...

23.05.2018 15:40
Alizé Cornetová Foto:
Alizé Cornetová.
debata (5)

Nič, žiadna odozva. Alizé Cornetová, francúzska tenistka, ktorá je v tom čase doma a raňajkuje, neodpovedá. Lina Rossettiová a Eric Raulet, manželský pár, ktorý okrem osobného života spája aj práca – sú dopingovými komisármi – sa vrátia späť do vozidla a vyčkávajú.

Situácia sa zopakuje o pätnásť minút a potom aj o pol hodinu. Dvadsaťosemročná hráčka neodpovedá ani v telefóne, ozýva sa len odkazovač. Vôbec netuší, že nad jej kariérou sa práve výrazne zmráka – v tenise totiž platí pravidlo trikrát a dosť a ona neodpovedá na výzvu komisárov už tretíkrát za uplynulý rok.

Za všetko však môže iba nefunkčný zvonček!

Pomohli svedkovia

Aktuálne 32. tenistka sveta musela vysvetľovať. V roku 2017 ju dopingoví komisári dvakrát nenašli na vopred dohodnutom mieste. Francúzka tvrdila, že zakaždým bola na ceste na letisko. Po dvoch prešľapoch sa črtal tretí – po ktorom by definitívne nasledoval minimálne ročný dištanc. Ten nakoniec musela odvracať pred trojčlenným tribunálom, ktorý rozhodoval o jej budúcnosti.

Kamarát, s ktorým práve raňajkovala, ale aj susedia, ktorí postupne opúšťali byty, jej nakoniec zachránili kariéru. Prvý potvrdil, že v byte žiadny zvonček nezazvonil, ďalší zasa, že pri odchode ich komisári nepožiadali o vpustenie do vchodu. „Zodpovední ľudia nevyvinuli primerané úsilie, aby sa s Cornetovou skontaktovali a mohli ju podrobiť kontrole,“ uvádza sa vo vyhlásení nezávislého tribunálu Francúzskej tenisovej federácie.

Cornetovej odľahlo. Bodaj by aj nie – pre hráčku z elitnej päťdesiatky znamená ročný dištanc obrovské finančné straty i veľkú pravdepodobnosť, že sa už v rebríčku WTA na predchádzajúce pozície nikdy nevráti. „Uplynulých šesť mesiacov čakania bolo ako jeden veľký zlý sen. Fakt, že aj naďalej budem môcť robiť, čo mám najradšej, ma napĺňa neskutočnou energiou,“ povedala šťastná tenistka po pozitívnom verdikte.

A čo nešťastný zvonček? Cornetová pri obrane tvrdila, že pár dní predtým požiadala otca, aby ho opravil. To, že stále nefunguje, vraj vôbec netušila.

Kedykoľvek k dispozícii

Kauza okrem iného poukazuje aj na mimoriadne náročný život špičkových športovcov, ktorí musia byť neustále k dispozícii na neohlásené testovanie – každý deň vo zvolenej hodine a to všetko bez predchádzajúceho varovania. Ako sa s tým vysporadúvajú ostatné hráčky?

Nemka Julia Görgesová si každý večer poctivo nastavuje budík. Ohlási sa vždy päť minút pred termínom, počas ktorého ju môžu prísť komisári skontrolovať. „Načila som sa s tým žiť. Je to niečo, čo si môžete uložiť v hlave niekam dozadu. Poviete si: ‘Hej, je tu niečo, na čo si musíš dať pozor‘. Mňa to však neobťažuje, je to len otázkou dobrej organizácie,“ vysvetlila svoj postoj k neustálemu testovaniu pre americký denník New York Times.

„Všetci chceme, aby bol tenis čistým športom a súčasný antidopingový systém tomu jednoducho napomáha. Ak budeme robiť veci tak, ako máme, nikto sa nebude môcť sťažovať,“ dodala.

Väčší problém s dopingovými komisármi má Johanna Kontaová. „Sme v neustálom strese. Priznám sa, že táto časť profesionálneho tenisu mi bude chýbať azda najmenej zo všetkého. Ale chápem to – aj napriek tomu, že voči nám je to veľmi invazívne,“ zamyslela sa Britka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alizé Cornetová