Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Forma ako hrom. Kližanovi stojí v ceste antukový kráľ

Forma ako hrom. Martin Kližan pokračuje na antukovom turnaji v Barcelone v skvelých výkonoch. Po tom, ako vyradil slávneho Novaka Djokoviča, si vo štvrtok v osemfinále poradil s ďalším matadorom - na rakete slovenského tenistu skončil aj 36-ročný Španiel Feliciano Lopez. Zdolal ho hladko v dvoch setoch - 6:1, 6:4.

26.04.2018 12:42 , aktualizované: 18:01
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Pre 28-ročného Bratislavčana to je na prestížnom podujatí už piate víťazstvo v rade. Dva zápasy vyhral vo víkendovej kvalifikácii, tri v hlavnej súťaži. V priebežnom hodnotení rebríčka ATP poskočil zo 140. miesta na 121.

Či je Kližan naozaj nezastaviteľný, sa dozvieme už v piatok. Vyzve šampióna, absolútnu legendu – hráča, ktorý na antuke nemá páru. Dnes, ani v celej histórii tohto športu.

Rafael Nadal je tenisovým gladiátorom, ktorý hrá o každú loptičku tak, ako by bola poslednou v zápase. Nezáleží, či je to na menej kvalitnom turnaji ATP, alebo jednom zo štyroch grandslamov – v 1. kole, alebo vo veľkom finále. Nadal bojuje v každej výmene s rovnakou mentalitou a s tým istým prístupom – bez akéhokoľvek oddychu, vždy s pedálom na podlahe…

Martin Kližan. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Martin Kližan Martin Kližan.

Ako teda zdolať Rafaela Nadala na antuke? Otázka, ktorú si kladú mnohí, no odpoveď pozná málokto. Napríklad Švéd Robin Söderling, ktorý legendárneho Španiela v roku 2009 vyprášil priamo v jeho obývačke – na Roland Garros.

„Treba byť agresívny. Nemal som z neho strach, snažil som sa len hrať ofenzívne – tak, ako sa len dalo. Nadal nesmie mať priestor, musí byť neustále pod tlakom, ak zostanete na základnej čiare a začnete hrať opatrne, je po vás,“ prezradil bývalý švédsky tenista svoje know-how pre portál Tennis Smash.

Kližan už Söderlingov recept pozná. Uvariť Nadala na horúcej barcelonskej antuke bude musieť však on sám.

Kovalíka vyradil Thiem

Slovenský tenista Jozef Kovalík neprenikol do štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 Barcelona Open BancSabadell – 66. Trofeo Conde de Godó v španielskej Barcelone (dotácia 2 794 220 eur, antuka vonku).

Kovalík ako tzv. lucky loser z kvalifikácie a po prevzatí voľného žrebu na úvodné kolo hlavnej súťaže v stredajšom stretnutí 2. kola zdolal Argentínčana Guida Pellu (6:3, 6:3), no v súboji štvrtkového osemfinálového 3. kola nestačil na tretieho nasadeného Rakúšana Dominica Thiema, podľahol mu za 105 minút 6:7 (5), 2:6.

Jozef Kovalík na archívnej snímke. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jozef Kovalík, Bosna a Hercegovina Jozef Kovalík na archívnej snímke.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan Kovalík, 146. v singlovom renkingu, viac vzdoroval siedmemu hráčovi sveta Thiemovi v prvom sete, ktorý vyvrcholil v tajbrejku. V ňom Thiem viedol 6:2 a hoci Kovalík znížil na 5:6, štvrtý setbal už neodvrátil. Druhé dejstvo bolo jasnou záležitosťou v prospech rakúskeho favorita, ktorý premenil druhý mečbal.

Turnaj ATP v Barcelone – 3. kolo (osemfinále):

Rafael Nadal (Šp.-1) – Guillermo García-López (Šp.) 6:1, 6:3
Pablo Carreno-Busta (Šp.-5) – Adrian Mannarino (Fr.-11) 6:2, 4:6, 7:6 (6)
Dominic Thiem (Rak.-3) – Jozef Kovalík (SR) 7:6 (5), 6:2 za 105 minút
Martin Kližan (SR) – Feliciano López (Šp.-12) 6:1, 6:4 za 78 minút
Grigor Dimitrov (Bul.-2) – Malek Jaziri (Tun.) 7:5, 3:6, 7:6 (8)
Stefanos Tsitsipas (Gréc.) – Albert Ramos-Viňolas (Šp.-10) 6:4, 7:5

Zostávajúci program:
David Goffin (Belg.-4) – Karen Chačanov (Rus.-16)

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Martin Kližan #Feliciano López