Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sen o tenisovej elite sa rozplynul. Sama Kužmová na všetko nestačila

Sen o tenisovej elite sa rozplynul. Pomaly a bolestivo. Slovenské hráčky prehrali v stretnutí Pohára federácie s Bieloruskami 2:3.

22.04.2018 12:46 , aktualizované: 18:50
Anna Karolína Schmiedlová, Viktória Kužmová Foto: ,
Anna Karolína Schmiedlová (vľavo) a Viktória Kužmová počas rozhodujúcej štvorhry.
debata (3)

O všetkom rozhodla až záverečná štvorhra, v ktorej Anna Karolína Schmiedlová s Viktóriou Kužmovou nestačili na domáci pár Lapková – Morozovová a podľahli mu 0:2 na sety.

„Sme smutní, že sme prehrali, pretože sme boli veľmi blízko k postupu medzi elitnú fedcupovú osmičku,“ povedal pre TASR kapitán Matej Lipták.

Veru, jeho hráčky mohli v Minsku pokojne vyhrať – a to aj napriek tomu, že rebríček WTA favorizoval práve Bielorusky. Okrem dvoch triumfov Kužmovej mohli Slovenky zdramatizovať aj ďalšie dva duely. Jana Čepelová viedla v sobotu nad Sasnovičovou v 2. sete už 5:1, napokon však prehrala. Situácia sa zopakovala aj v debli, slovenský pár mal v druhom dejstve navrch 4:2, ale ani tento náskok mu napokon nestačil.

Lipták bude hľadať riešenie

„Štvorhra je našou Achillovou pätou. Dlhé roky doplácame na to, že na rozdiel od Češiek či Nemiek nemáme kvalitný deblový tandem. Musíme s tým niečo začať robiť. Bielorusky nehrali perfektne, no v dôležitých momentoch ukázali väčšie deblové skúsenosti a boli sebavedomejšie. Škoda, že nemohla nastúpiť Janka Čepelová, ktorá mala problémy s lakťom a nemohla servovať,“ poznamenal Lipták.

Aj keď sa na konci dramatického stretnutia neradovala, najväčšou hviezdou tenisového podujatia v Minsku bola Kužmová. Stále iba 19-ročná Košičanka si počínala suverénne počas oboch dní – v sobotu zdolala bieloruskú jednotku Arinu Sobolenkovú a včera školila Alexandru Sasnovičovú.

Slovenské tenistky v Bielorusku Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Anna Karolína Schmiedlová (vľavo) a Viktória...

„Hrala naozaj výborne. V prvom sete jej vyšlo prakticky všetko, na čo siahla, dokázala zahrať víťazný úder z každej pozície. V druhom dejstve som sa zlepšila, no Viktória zvládla rozhodujúce momenty a zaslúžene zvíťazila,“ uznala po zápase sklamaná, 56. hráčka sveta, Sasnovičová.

Potom prišla pochvala aj od kapitána: " Viktória chápe svoj tenis. Ukázala veľký potenciál a potvrdila, že môže zdolávať hráčky z Top 50."

Obrat sa nepodaril ani tentoraz

Kužmová však bola napriek famóznemu výkonu sklamaná. „Samozrejme, že po dvoch víťazstvách vo dvojhre by som nesmierne rada prispela k triumfu v rozhodujúcej štvorhre. Priznávam, že z nezdaru som veľmi sklamaná. Musíme si z toho celého vyvodiť nejaké závery, aby sme v budúcnosti uspeli,“ povedala podľa Pressball.by.

Slovenky majú vo fedcupových debloch bilanciu 2:10, takže v Bielorusku len potvrdili negatívny trend. Zároveň platí, že ešte nikdy nepredviedli obrat z 1:2 na 3:2.

Kapitán Lipták sa musel v Bielorusku zaobísť bez dvoch najlepších a zároveň aj najskúsenejších Sloveniek. Magdaléna Rybáriková (18.) a Dominika Cibulková (33.) účasť v Minsku odmietli.

Meno súpera v budúcosezónnej edícii Pohára federácie bude známe až v septembri. Dovtedy sa v súťaži ženských národných tímov môže udiať hneď niekoľko zásadných zmien. Napríklad aj to, že svetová skupina sa rozšíri z ôsmich krajín na šestnásť. V takom prípade by sa prehra Sloveniek v Minsku javila ako bezvýznamná.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Karolína Schmiedlová #Arina Sobolenková #Pohár federácie 2018