Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Perfekcionistka z kurtu má 35 rokov. Za tenisom ju naštartovala legenda

Dlhoročná slovenská reprezentantka Daniela Hantuchová môže bilancovať. Rodáčka z Popradu prežila úžasnú kariéru a teraz si užíva aj život po nej. 23. apríla oslávi 35. narodeniny.

21.04.2018 09:20
Hantuchová Foto: ,
Daniela Hantuchová.
debata (1)

Bolo 25. septembra 1988 a takmer celé Československo sledovalo finále tenisového turnaja na olympiáde v juhokórejskom Soule. Muža s rýchlymi nohami a flegmatickým výrazom hnalo pred televíznou obrazovkou aj malé dievčatko.

„Odvtedy som chcela hrať tenis i ja a dostať sa na olympiádu. Miloš Mečíř bol od piatich rokov mojou tenisovou inšpiráciou a zaspávala som s malou raketkou a jeho podpísanou fotkou,“ spomína na svoj prvý kontakt s legendárnym olympijským šampiónom Daniela Hantuchová.

Dni sa vlečú, ale roky letia. Od oného dňa už ubehlo príliš veľa času, krásna rodáčka z Popradu inšpirovaná Mečířom prežila úžasnú kariéru a teraz si užíva aj život po nej. Dlhoročná slovenská reprezentantka môže bilancovať. Hantuchová totiž 23. apríla oslávi 35. narodeniny.

„To, že som sa rozlúčila s kariérou, ešte neznamená, že som skončila aj s tenisom. Neviem, akou formou, ale určite naďalej bude súčasťou môjho života. Jednoducho nemôžete skončiť s niečím, čo milujete,“ upozorňuje. Alebo inak: „Moja tenisová cesta sa nekončí. Len už po nej nebudem kráčať s tenisovou taškou na ramene.“

Krásna Daniela Hantuchová v obrazoch Fotogaléria - 61 fotiek Všetky fotky
13. Daniela Hantuchová (Slovensko) - 39 rokov

Mimochodom, na kurte jej to svedčalo. Vizuálne, ale predovšetkým herne. Veď posúďte sami – semifinále Australian open 2008, štvrťfinále na Roland Garros a vo Flushing Meadows, dve víťazstvá na neoficiálnom – piatom grandslame roku, Indian Wells (2002, 2007). Triumfy nad Martinou Hingisovou, Serenou a Venus Williamsovými či Justine Heninovou, Hantuchová toho vo svojom tenisovom živote dosiahla viac ako dosť.

Zdobí ju 31 duelov v národnom drese, za ktoré jej Medzinárodná tenisová federácia udelila cenu za oddanosť. V roku 2002 výraznou mierou prispela k historickému triumfu Slovenska v prestížnej tímovej súťaži – v Pohári federácie.

Žiadny dôchodok jej však nehrozí. Aj naďalej žije aktívne, ale v porovnaní s prísnym režimom profesionálneho športovca si teraz perfekcionistka Daniela dopraje to, čo mala dlho zakázané.

„Mojím najväčším prehreškom sú sladkosti, beriem ich sprava i zľava. Môžem ísť s priateľmi von a nemusím riešiť, že na druhý deň o siedmej ráno musím trénovať. Keď som unavená, dám si tri kávy a je to,“ opisuje svoje prvé mesiace po tom, čo definitívne odložila raketu.

Žije v Monaku, miluje Rím, no na Slovensko sa pravidelne vracia. Hantuchová je svetobežník, počas mimoriadne dlhej kariéry získala mnoho kontaktov a tak je zrejmé, že v porovnaní s jej aktívnymi rokmi sa jedno nezmení – bývalá tenistka bude cestovať aj naďalej.

„Od malička som chcela žiť v Ríme, vyhovuje mi talianska mentalita i spôsob, ako miestni ľudia žijú. Tým, že som veľa rokov poznala jedine tréning, tak si viem život užívať oveľa viac. A v Ríme mi to ide lepšie ako kdekoľvek inde na svete. O jedle hádam ani nemusím hovoriť,“ vymenúva lákadlá hlavného mesta Talianska.

Tenisový život je drina. Daniela Hantuchová sa jej nikdy nebránila, naopak, skončila, až keď jej telo povedalo dosť. Teraz ju čaká tá príjemnejšia časť života. Bez stresu, bez slovíčka musím a ak bude mať chuť, tak aj s tenisovou raketou.

3× Daniela Hantuchová

  • Profesionálkou sa stala už v roku 1999.
  • Počas kariéry vyhrala 570 zápasov, prehrala 415-krát.
  • Na odmenách zarobila 10 360 596 ame­rických dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová