Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nik mi už nedá ani len raketu. Pri tenise ma drží srdce, vraví Zelenay

Pred tromi rokmi sa ocitol na životnej križovatke. Na konci prvej odbočky svietilo pokračovanie tenisovej kariéry. Na konci druhej bolestivá rozlúčka. Igor Zelenay (36) sa nedokázal s raketou v ruke uživiť.

17.04.2018 22:00
debata (8)
Igor Zelenay počas daviscupového zápasu proti... Foto: Ivan Majerský, Pravda
tenis, Davis cup, stvorhra, Igor Zelenay, Igor Zelenay počas daviscupového zápasu proti Bosne a Hercegovine.

Z kurtov si každý týždeň niesol domov stratu vo výške niekoľkých stoviek eur. Prémie mu nepokryli náklady na letenky, ubytovanie či stravu. Ani zďaleka.

„Mnohí ľudia majú na tenistov skreslený pohľad. Myslia si, že keď vyhráme 100-tisícový challengerový turnaj, zhrabneme 100-tisíc. Tak to však nie je,“ hovorí skúsený špecialista na štvorhru.

Vráťme sa k obdobiu, keď ste zvažovali ukončenie kariéry. Prečo ste napokon na súťažných kurtoch ostali?

V tom čase som prežíval náročné obdobie. Absolvoval som operáciu, vypadol som z tenisového kolotoča, musel som znova začínať na challengerových turnajoch. A na nich je to – priznajme si – finančné trápenie. Najmä pre deblistov. Zákonite som preto šiel do mínusu. Našťastie som sa však z tohto trápenia vyhrabal, poskočil som v rebríčku a začal som tenisom znovu viac zarábať. V momente, keď som bol týždeň čo týždeň v mínuse, som však veľmi vážne uvažoval nad tým, že tenisovú kariéru ukončím.

Ako blízko ste boli k tomuto rozhodnutiu?

Veľmi blízko. Mal som aj zdravotné problémy, koleno ma neustále bolelo. Rozhodlo to, že tenis naozaj milujem. Vravel som si, že kariéru len tak nezahodím, skúsim pokračovať za každú cenu. Dnes môžem povedať, že ma pri tenise udržalo v prvom rade srdce.

Rozhodovali ste sa sám?

Vždy sa nájde niekto, kto mi poradí. Konečné rozhodnutie je však zakaždým na mne. Mal som okolo seba rodinu, ktorá ma podporovala v tom, aby som sa nevzdal. Aj vďaka nej som sa pri tenise udržal.

Máte 36 rokov, vek, v ktorom už má mnoho tenistov – singlistov po kariére. Deblový svetový rebríček však vedú vaši rovesníci – Lukasz Kubot s Marcelom Melom. Znamená to, že životnosť deblistu je o čosi dlhšia?

Vo štvorhre sa vek určite predlžuje. V prvom rade však musíte byť fit. Inak by ste nemali šancu. Čo sa týka mňa, koniec kariéry nenosím v hlave. Hoci v tejto sezóne som odohral zatiaľ len päť turnajov, veľa som si s raketou v ruke veru nezarobil (smiech). Uvidíme, ako sa bude rok vyvíjať ďalej. Ak budem na jeho konci mimo stovky, sadnem si a pouvažujem, či to má ešte zmysel.

V aktuálnej sezóne ste si podľa stránky ATP na prémiách zarobili viac ako 6-tisíc dolárov. Minuli ste na prípravu a cestovanie viac?

Samozrejme, 6-tisíc je údaj v hrubom. Z toho vám vezmú daň – približne 20%, zostane vám 4,8-tisíca. Bol som napríklad na turnaji v Číne, za letenku a ubytovanie som zaplatil tisíc dolárov, čiže v pluse rozhodne nie som.

Máte spočítané, aké číslo nasleduje za mínusovým znamienkom tento rok?

Nerátam to. Radšej! Keby som uvidel mínusové čísla, bol by som z toho ešte viac frustrovaný. Mám však nejaké úspory z minulosti, z nich zatiaľ čerpám.

Nie je to demotivujúce? My tiež chodíme do práce, zarábame peniaze…

A ste vďaka nim v pluse, nie?

Áno, ale keby sme v pluse neboli, asi by nás práca natoľko nebavila.

Takto nesmiem premýšľať. Upadol by som do skepsy, povedal by som si, že na to skrátka nemám a zabalil by som tenisovú kariéru. Dookola by som si kládol otázku, či to má vôbec význam. Som optimista, verím, že sa dostanem na väčšie turnaje a peniaze prídu.

Igor Zelenay (vpravo) a Andrej Martin počas... Foto: Pravda, Ivan Majerský
tenis, Davis cup, stvorhra, Andrej Martin, Igor Zelenay, Igor Zelenay (vpravo) a Andrej Martin počas daviscupového zápasu proti Bosne a Hercegovine.

Martin Kližan tvrdí, že ak je tenista členom top 50, zarába vysoko nadštandardne, v stovke sa dokáže uživiť. Platí to aj pre hráča štvorhry?

Všetko záleží od toho, na akých turnajoch hráte. Môžete byť na 70. priečke, ale len vďaka tomu, že uspejete na desiatich challengerových turnajoch. Rovnaké body však môžete uhrať aj na grandslame, kde sa točia podstatne väčšie peniaze. Každopádne, v debli sú oveľa menšie prémie.

Nehnevá vás to?

S tým sa musí človek zmieriť. Myslím, že prémie pre deblistov sú len desaťpercentné z toho, čo zarobia singlisti. S tým nič nenarobíte. Potom si však deblista nemôže dovoliť trénera.

Znamená to, že pre deblistu nemôže byť tenis len biznisom?

Musí ísť predovšetkým o srdcovú záležitosť. Mňa tenis stále baví – napriek tomu, že finančne mi veľa neprináša.

Môže sa deblista zabezpečiť na celý život?

Určite. Špičkoví hráči zarábajú veľké peniaze. Napríklad legendárni bratia Bryanovci dosiaľ zarobili na prémiách po 23 miliónov dolárov. V ich prípade však ide aj o dlhovekosť. Predsa len, na okruhu sa pohybujú roky.

Predstava bežného človeka je taká, že každý tenista zarába veľké milióny, vyváža sa na drahých autách, žije v luxusných vilách. Stretli ste sa s tým aj vy?

Áno, ľudia majú skreslený pohľad. Niektorí si myslia, že keď vyhráte 100-tisícový challenger, zhrabnete 100-tisíc. Tak to však nie je. Neuvedomujú si, že ide o dotáciu pre všetkých hráčov, z prémie ešte odvádzate daň a zostane vám zopár tisícok. Je síce pekné vyhrať turnaj, zobrať 3-tisíc eur, no potom idete na ďalšie podujatie, na ňom zaplatíte 100 eur len za nástup, niečo vás stojí letenka, ubytovanie a zistíte, že ste v mínuse 1500 eur.

Je náročné pre deblistu, akým ste vy, zohnať sponzora?

Na Slovensku? Bez šance. Príslušnosť k danej krajine urobí v tomto smere veľa. Viem o tom, že vo Francúzsku je hráč, ktorý sa pohybuje v singli okolo 700. miesta. Na takom by som mohol byť aj ja. K dispozícii má všetko – od rakiet až po oblečenie. Ja nemám prakticky nič.

Čo to znamená?

Chcete počuť pravdu? Teraz už nedostávam ani rakety. Čerpám zo zásob. Akonáhle poviete, že ste zo Slovenska, sponzor radšej podporí hráča z inej krajiny.

Znamená to, že slovenský tenis nemá dobré renomé? Alebo skôr ide o veľkosť trhu?

Poviem vám príklad: dlhodobo hrám s konkrétnou značkou rakety. Nedávno mi sponzor povedal, že mám zlý renking – okolo 100. miesta. A že ma bude podporovať, ak sa dostanem aspoň do top 70. Zaujímavé je, že jednému Holanďanovi, ktorý je len o 5 – 6 miest na tom lepšie ako ja, rakety dávajú stále. Myslím si, že ide o to, že slovenský trh pre sponzorov nie je zaujímavý, nemajú z neho dostatočný zisk, ani reklama pre nich nie je u nás natoľko lákavá.

Vráťme sa na začiatok – do momentu, keď ste uvažovali nad koncom kariéry. Čím by ste sa živili, keby ste ju ukončili?

Veľa možností nemám. Musel by som zrejme robiť tenisového trénera, čo by ma napĺňalo. Keď som sa však nad tým zamýšľal, nemám ešte chuť trénovať niekoho. Chcem sa sústrediť na seba, byť pánom svojej situácie. Keď si poviem, že si dám dva týždne voľno, tak to skrátka urobím. V okamihu, keď ste u niekoho zamestnaný, tak už nie ste pánom vlastného času, čo mi nevyhovuje. Ako tréner by som síce zarobil viac, ale okolnosti by neboli ideálne.

Neláka vás viac peňazí?

Samozrejme, ale viac by mi chýbal zápasový adrenalín. Keď pomyslím na to, že by som ho už nezažíval, pociťujem vo vnútri ľútosť.

Znamená to, že sa netešíte na život po kariére?

Teším sa na to, že sa ráno zobudím a dám si ťažké raňajky. Nebudem sa musieť pozerať na to, čo môžem a čo nie. Teraz, počas hráčskej kariéry, tak fungovať nemôžem. Musím byť presne nastavený a dávať si na všetko pozor.

Igor Zelenay. Foto: Pravda, Ivan Majerský
tenis, Igor Zelenay, Igor Zelenay.

Mali ste už aj ponuky na trénovanie?

Áno, napríklad z Trnavy, ale pokiaľ mi slúži zdravie, uprednostním radšej hráčsku kariéru.

Pozrite sa teda na tenis trénerským okom: aké sú ideálne parametre deblistu?

Každý je iný. Ťažko hovoriť o tom, čo je ideálne. V debli je dôležitý servis, return a volej. To je základná trojka.

Musí si ideálny deblový pár rozumieť aj mimo kurtu?

Samozrejme, súhra po ľudskej stránke je základ. V prvom rade však nesmie byť daná dvojica príliš dlho spolu mimo kurtu, lebo potom hrozí ponorková choroba (smiech).

Podľa čoho si vyberáte partnera?

V deblovom svete si hľadáte hráča, ktorý sa pohybuje vo svetovom rebríčku niekde pri vás, má podobnú výkonnosť. My, ktorí sme v rebríčku niekde okolo stovky, ťažko získame do dvojice hráča z top 50 – nezariskuje, že na turnaji nebude nasadený. Vždy si vyberie partnera, s ktorým by to mohlo fungovať.

Už ste niekedy odmietli spoluprácu? Prípadne: boli ste odmietnutý?

V našom biznise je to niekedy zákerné. Stávajú sa situácie, že hráč s vami odmietne spoluprácu, lebo natrafí na kvalitnejšieho partnera a povie vám to tesne pred turnajom. Potom sa vám stane to, že sa už nemáte ako dostať na daný turnaj.

Bol by pár Roger Federer – Rafael Nadal nezdolateľný?

Asi áno. Predsa, sú to geniálni hráči, ktorí by boli aj v debli na špici.

Dopočuli sme sa, že nik nemá taký vzťah k reprezentácii ako vy. Je to pravda?

To by som nechcel posudzovať, ale reprezentácia bola pre mňa vždy čímsi výnimočným. Do národných farieb som sa zakaždým tešil, nikdy som pozvánku neodmietol. Tímu som chcel zakaždým pomôcť. Nie je nič krajšie, ako hrať doma pred zaplnenými tribúnami a získať bod.

Igor Zelenay a Andrej Martin (v popredí) počas... Foto: Pravda, Ivan Majerský
tenis, Davis cup, stvorhra, Andrej Martin,Igor Zelenay, Igor Zelenay a Andrej Martin (v popredí) počas daviscupového zápasu proti Bosne a Hercegovine.

Aká je momentálne atmosféra v daviscupovom tíme? Zmenila sa po príchode Dominika Hrbatého?

Treba povedať, že Miloš Mečíř urobil pre slovenský tenis nesmierne veľa. Každý však má plusy aj mínusy. Miloš bol možno v porovnaní s Dominom o čosi tichší. Atmosféra je zatiaľ vynikajúca, hádam nám to vydrží. S chalanmi sa stretávame aj mimo kurtu, chodíme na rôzne akcie – napríklad na airsoft. Užívame si spolu veľa zábavy.

Uvítali ste Hrbatého príchod na kapitánsky post?

Áno, Domino bol skvelý hráč, je výborný motivátor. Na každom tréningu to dokazuje. Každému hráčovi vie čosi odovzdať. Jeho príchod určite nie je krokom späť.

IGOR ZELENAY (36)

Rodák z Trenčína sa pohybuje na profiokruhu od roku 2002. Je špecialistom na štvorhru. Jeho najväčšími úspechmi sú tri finálové účasti na turnajoch kategórie ATP 250 (Delray Beach 2010, Casablanca 2011, Petrohrad 2012).

Od soboty, keď uspel na turnaji v Barlette, je víťazom 34 challengerových turnajov vo štvorhre. Na grandslamoch to najďalej dotiahol na Roland Garros 2009, vo Wimbeldone 2008, 2009 a na Australian Open 2010 – do tretieho kola.

V deblovom rebríčku ATP bol najvyššie na 50. mieste (2009). Slovensko reprezentoval v Davisovom pohári desaťkrát. Na prémiách si tenisom dosiaľ zarobil približne 600-tisíc amerických dolárov – v hrubom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Andrej Martin #Igor Zelenay