Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Napriek skvelému Kližanovi sa budú Slováci zachraňovať. Hrbatý je aj tak hrdý

Slovensko prehralo 2:3 s Bosnou a Hercegovinou v bratislavskom stretnutí rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2018 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. - 7. apríla).

07.04.2018 15:26 , aktualizované: 20:26
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan po zápase proti Damirovi Džumhurovi so slovenskými daviscupovými reprezentantami.
debata (1)

Dominik Hrbatý ako nástupca Miloslava Mečířa teda tesne neuspel pri svojej premiére vo funkcii kapitána tímu SR. V sobotňajšom záverečnom zápase na antuke pod zatiahnutou strechou NTC pri priebežnom celkovom skóre 2:2 Jozef Kovalík podľahol Mirzovi Bašičovi za 125 minút 6:7 (0), 6:2, 3:6. Kovalík nastúpil namiesto Norberta Gombosa.

Slováci budú 19. – 20. októbra alebo 26. – 27. októbra v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v tejto skupine regionálnej zóny hrať so zdolaným zo súboja Rusko – Bielorusko (14. – 15. septembra). Za Rusmi by Slováci cestovali, Bielorusov by hostili doma. Bosna a Hercegovina si 14. – 16. septembra zahrá v play-off o svetovú skupinu MS tímov ITF 2019, súpera spozná v utorok 10. apríla, rozhodne o ňom žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (11.00 h SELČ).

Kovalík predviedol nádejnú vstupnú fázu, keď premenil druhý brejkbal od stavu 40:0 vo štvrtom geme. V dlhočiznej výmene po vystupňovaní prestrelky skvele zvládol forhendovú halfvolejovú kontru z úzadia a zo šmyku – 3:1. Eufória však netrvala dlho: Bašič po Slovákom reakčnom forhende tesne mimo mal 40:15 a neváhal, už zaostával iba 2:3 a servis. Kovalík následne odskočil na 30:0, neskôr odvrátil gembal a Bašič pri zhode poslal forhendové obhodenie spod tlaku iba do siete, vzápätí sa úderom nezmestil do dvorca – 2:4.

Davisov pohár - sobota: Slovensko - Bosna Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Martin Kližan po zápase proti Damirovi Džumhurovi.

Slovák oslavne zaťal päsť, ani tentoraz však nepotvrdil únik. Bosniak mu za stavu 30:30 vytĺkol bloky pri forhendovom voleji a kvitoval unáhlený súperov forhend tesne vedľa – 3:4 a hladko aj 4:4. Kovalík sa na 30 posunul na psychologicky nesmierne významných 5:4. Bravúrnym krížnym forhendovým obhodením si dodal náskok 30:0 na returne v desiatej hre, k setbalu sa však neprepracoval – 5:5 a potom bez vážnejšej zápletky aj tajbrejkových 6:6.

Bašič v lotérii okamžite získal minibrejk šikovným bekhendovým zákrokom pri sieti a následne sa zdvihol na 3:0, zavŕšil to esom na „téčko“. Keď upravil už na 4:0, mal taktovku, priebojným bekhendom popri čiare na 5:0 v podstate nastolil aj definitívu. Napokon nepovolil Kovalíkovi ani bodík.

Povzbudený Bašič napokon v tejto fáze nazbieral pozoruhodných 16 bodov v rade (z 5:6 a 0:15 na 7:6 /0/, 1:0 a 15:0), ale Kovalík vyrovnal v druhej časti na 1:1 a dokonca pridal brejk. Bol tretí v zápase a napokon prvý potvrdený. Pri skóre 30:30 na príjme vo štvrtom geme mal Bosniak obrovské šťastie, keď vertikálna podporná žŕdka siete kuriózne zmenila smer jeho úderu z jasného „outu“ do dvorca. Slovák zmazal hrozbu, potom druhú, ku ktorej mrzuto viedla dvojchyba, a neskôr – po dvoch vlastných gembaloch – aj tretiu – 3:1.

Jozef Kovalík. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Jozef Kovalík Jozef Kovalík.

Takzvané momentum náhle bolo na jeho strane, Kovalík si fantastickým bekhendovým returnom vypracoval vedenie 40:15 v piatej hre a presadil sa nečakaným forhendovým výpadom z defenzívy – 4:1 a cez zhodu aj 5:1. V ôsmom geme sa dopodával cez 30:30. Najprv zabral pohotovou forhendovou odpoveďou na return a potom podobne z bekhendu.

Bašič sa rýchlo otriasol, na nulu si pripísal otváraci gem tretieho setu a následne premenil tretí brejkbal od stavu 40:0 v druhej hre, keď Kovalík bol neskoro pri bekhendovom výstrele s precíznou dĺžkou. Bosniak sa pohodlne posunul na nielen opticky povzbudivých 3:0 a cez 30:30 aj na 4:1 – pomohol si dvoma esami v rade. Na returne v ôsmom geme síce nemal nárok zužitkovať mečbal, keďže Slovák predviedol presvedčivý útok, ale Bašič na servise už neváhal. Mečbal využil esom na „téčko“.

Hostitelia už druhýkrát zaostávali po tom, ako Andrej Martin a Igor Zelenay prehrali s Bašičom a Brkičom 2:6, 4:6 vo štvorhre na úvod záverečného druhého dňa programu. Začali mankom 0:4 a v podstate sa už nedostali do zápasu, hoci v druhom sete ešte predviedli sľubný okamžitý rebrejk na 3:3.

Andrej Martin a Igor Zelenay v zápase proti Bosne. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Andrej Martin, Igor Zelenay Andrej Martin a Igor Zelenay v zápase proti Bosne.

Následne Martin Kližan v dueli singlových jednotiek prekonal Damira Džumhura 6:3, 7:6 (3). V prvom sete preklopil z 0:2 a dvoch jednotlivých brejkbalov súpera v treťom geme. V druhej časti nepykal za to, že dvakrát prišiel o náskok brejku vrátane stavu 6:5 a 30:0.

Po piatkových dvojhrách platilo skóre 1:1, presadili sa singloví lídri tímov. Najprv Džumhur zdolal Gombosa 6:4, 6:1 a potom si Kližan poradil s Bašičom 7:6 (5), 6:1. V kádri balkánskej krajiny je okrem spomenutých hráčov aj Nerman Fatič, nedostal sa do akcie.

„Som sklamaný, ale aj hrdý na chalanov. Dali do toho všetko, zaslúžia si úctu. Každý jeden bol súčasťou tímu. Ukázali čo v nich je, majú potenciál. Škoda, že nám to napokon nevyšlo. Žiaľ, vyhrať môže iba jeden. Možno to dnes bolo o jednej lopte. Napríklad tej, keď ‚Jojo‘ Kovalík viedol 4:2 a od stavu 30:30 to mohol doservovať na 5:2, ale napokon to bolo 4:4 a on potom prehral ten set a neskôr aj celý zápas…,“ povedal Hrbatý pre RTVS.

Kapitán tímu SR Dominik Hrbatý. Foto: Pravda, Ivan Majerský
tenis, Davis cup,Hrbaty, Kapitán tímu SR Dominik Hrbatý.

„Andrej a Igor vstúpili do štvorhry nervóznejšie a strnulejšie, súperi ich rýchlo brejkli. Bosniaci v tom debli dobre servovali a držali si to celý zápas. Keď naši aj mali možnosť, Andrejovi za stavu 4:4 v druhom sete ušlo pár volejov pri Igorovom podaní. S tým deblovým bodom sme trošku rátali, ale na druhej strane: Kližan vzápätí získal bod, s ktorým sme až tak nekalkulovali, takže sme v konečnom dôsledku priebežne boli tam, kde sme chceli. Dúfali sme, že cez Bašiča to pôjde, nestalo sa. Jojo mal šance, ale nevyužil ich a súperovi tam v treťom sete občas padalo aj to, čo nechcel, po brejku sa uvoľnil,“ rekapituloval 40-ročný Bratislavčan Hrbatý.

„Martin proti Džumhurovi ukázal, že je na výbornej ceste nazad nielen do svetovej svetovky, ale aj päťdesiatky, hoci sa tam nedá skočiť jedným turnajom, chce to svoj čas. Ak však bude pracovať ako doteraz, verím, že sa môže dostať aj oveľa vyššie. K prípadnému pokračovaniu spolupráce sme si ešte nesadli, teraz mám myseľ pri Davis Cupe,“ podotkol Hrbatý.

Martin Kližan. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Kližan tenis Martin Kližan.

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan Kovalík, 138. v počítačovom poradí (najvyššie bol na 109. priečke) hral s 26-ročným Bašičom (95., figuroval aj na 74. pozícii.) premiérovo v kariére. V Davis Cupe má bilanciu 2:3 – bez výnimky zo singlov, pričom v tzv. živých súbojoch stojí 2:2. Prvý raz zažil ťarchu rozhodujúcej dvojhry. Bašič už v takejto situácii bol a aj vtedy obstál: v roku 2014 zdolal Fína Juha Paukkuho v Helsinkách heroicky 3:6, 4:6, 6:3, 7:5, 6:4.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Igor Zelenay #Davisov pohár 2018