Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrbatý stmelil tím. Karty vyloží v stredu

Dobrá partia, solídna forma - môže sa ísť na to! Slovenskí tenisti sú pripravení zabojovať o možnosť postúpiť medzi absolútnu elitu Davisovho pohára. Najprv však potrebujú zdolať Bosnu a Hercegovinu - súpera, ktorého favorizuje rebríček ATP.

03.04.2018 16:06 , aktualizované: 18:48
SR tenis DC Slovensko Bosna a Hercegovina Hrbatý Foto: ,
Nehrajúci kapitán slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý (vľavo) a nehrajúci kapitán daviscupového tímu Bosny a Hercegoviny Tomislav Brkič počas utorkovej tlačovej konferencie.
debata

Kto z pätice Slovákov dostane v piatkových dvojhrách šancu, zatiaľ nie je známe. Napovedať však môžu uplynulé výsledky a aj antukový povrch v bratislavskom Národnom tenisovom centre.

„Nechcem to zatiaľ konkretizovať, svoje rozhodnutie chlapcom oznámim až dnes večer,“ povedal Dominik Hrbatý, ktorý si na kapitánskej stoličke odkrúti premiéru.

Partiu utužovali v Španielsku

SS tímom ladil formu v španielskej Marbelle. A nielen tenisovú. Štyridsaťročný Bratislavčan vzal slovenských hráčov na juh najmä pre to, aby utužil partiu. Tá bola totiž v uplynulých rokoch neraz rozhádaná.

„Bolo to veľmi dôležité. Potrebovali sme obrúsiť hrany a chlapcov dostať na rovnakú vlnovú dĺžku. Som rád, že sa vytvorila skvelá družina. Často sme boli spolu do jedenástej večer, nebola núdza o zábavu či karty. Som nadšený, ako sa tím stmelil,“ prezradil dlhoročný daviscupový reprezentant.

Partia je síce dôležitá, zápasy však nevyhráva. Aká je teda aktuálna výkonnosť slovenských tenistov?

„Potešili ma. Martin Kližan hral výborne, postúpil do semifinále turnaja. Príjemne ma prekvapil Jozef Kovalík, stúpajúcu formu zasa naznačil Andrej Martin,“ podelil sa o svoje dojmy zo Španielska. Práve z nich si zrejme Hrbatý vyberie dvojicu na úvodné dvojhry – aktuálna slovenská jednotka, Lukáš Lacko, neobľubuje pomalý antukový povrch, Norbert Gombos má za sebou nevýrazné výkony.

Tí ostatní zaznamenali v uplynulom období niekoľko výborných výsledkov. Kližan zvíťazil na challengerovom turnaji v Indian Wells, Kovalík s Martinom sa premiérovo prebojovali do semifinále turnaja ATP.

Naopak, najlepším Bosniakom – Damirovi Džumhurovi s Mirzom Bašičom – sa až tak nedarilo. „Bol som sa na nich pozrieť v USA, lúčili sa veľmi skoro. Aspoň som mal možnosť naživo vidieť ich slabé miesta,“ zamyslel sa Hrbatý.

Práve na duo Džumhur (32. v rebíčku ATP) – Bašič (95.) sa budú Bosniaci spoliehať. Okrem nich nemajú v tíme žiadneho hráča z prvej či druhej stovky renkingu. „Džumhur vlani dosiahol skvelé výsledky. Zdolať ho bude veľmi náročné. Naša cesta by mohla viesť skôr cez Bašiča – preferuje tvrdý povrch, na antuke hrá iba dva-tri turnaje do roka, čo by mohla byť pre nás výhoda,“ zamyslel sa Hrbatý.

Nehrajúci kapitán slovenského daviscupového... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Hrbatý Nehrajúci kapitán slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý počas utorkovej tlačovej konferencie.

Staví na štvorhru

Na margo Džumhura však vzápätí dodal: „Je psychicky nevyrovnaný. Chlapci môžu zdolať aj jeho.“

A ešte jedna pozitívna predpoveď pre slovenského fanúšika. Je ňou štvorhra. „Bosniaci majú prakticky iba dvoch hráčov, nerátam, že by okrem nich zasiahol do duelu aj niekto iný. My máme viac možností zostaviť deblový pár. Našou výhodou je, že štvorhra sa uskutoční v sobotu na úvod a hneď po nej nasleduje iba 20-minútová pauza,“ naznačil kapitán, ktorý môže využiť aj deblového špecialistu Igora Zelenaya.

V Bratislave je od včera aj súper. Vyskúšal si už antuku v NTC. „Pomaly sa na ňu adaptujeme. Je trochu pomalšia, no verím, že si na dvorec zvykneme, a že chlapci zvládnu prechod z hardu na pomalší povrch. Džumhur s Bašičom v tejto sezóne dosiahli kvalitné výsledky a verím, že to teraz potvrdia,“ uviedol kapitán Bosny Tomislav Brkič.

Žreb daviscupového stretnutia sa uskutoční vo štvrtok.

Agentúrny text sme nahradili autorským materiálom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Igor Zelenay #Davisov pohár #Dominik Hrbatý