Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Venus aj Azarenková sú vo štvrťfinále v Miami, Federerov premožiteľ končí

Prvýkrát po dvoch rokoch a súdnych sporoch o opatrovníctvo syna si bývalá svetová jednotka Viktoria Azarenková zase užíva tenisové úspechy.

27.03.2018 07:57 , aktualizované: 11:03
Victoria Azarenková Foto: ,
Victoria Azarenková.
debata

V Miami sa dostala do štvrťfinále a formu dvadsaťosemročnej Bielorusky teraz preverí Češka Karolína Plíšková.

Azarenková v januári dosiahla víťazstvo na súde, ktorý jej zrušil zákaz cestovať s ročným synom Leom z Kalifornie. Dieťa môže mať znovu pri sebe a vrátila sa naplno na kurty. V Miami teraz hrá len druhý turnaj od vlaňajšieho Wimbledonu a v pondelok si pripísala cennú a jasnú výhru 6:2, 6:2 nad inou bývalou víťazkou tamojšieho podujatie Agnieszkou Radwanskou.

„Odohrala som veľmi dobré štyri zápasy na jednom turnaji, to svedčí o pokroku,“ povedala bieloruská tenistka, ktorá hrá v Miami na divokú kartu. Na konte má už 20 titulov vrátane dvoch grandslamových z Australian Open a chcela by sa vrátiť na niekdajšiu úroveň.

„K tomu však mám stále veľmi ďaleko. Sústreďujem sa na každý zápas a čakám, čo príde. V každom prípade som rada, kde teraz som. V poslednom zápase som hrala agresívne, využila svoje šance a vytvorila si tlak. A veľmi ma teší, že som bola schopná hrať od začiatku do konca bez výkyvov,“ dodala Azarenková, momentálne 186. hráčka rebríčka.

Syn Leo sa jej narodil v decembri 2016. O pol roka neskôr sa s priateľom rozišli a začali sa ťahanice na súde. „Bolo to emocionálne strašne náročné a bude to ešte nejaký čas trvať. Chcem sa synom tráviť čo najviac času a zároveň som tenistka, takže musím nájsť rovnováhu. To je veľká výzva,“ dodala.

Venus sa oplatila trpezlivosť

Americká tenistka Venus Williamsová si po prvý raz zahrala v hlavnej súťaži dvojhry na turnaji Miami Open na Floride v roku 1997.

Znie neuveriteľne, že aj po 21 rokoch nechýba na tomto prestížnom podujatí a stále je v hre o celkové víťazstvo. Trojnásobná šampiónka V. Williamsová nasadená ako ôsma si v osemfinálovom 4. kole poradila s obhajkyňou titulu Britkou Johannou Kontovou (11.) za 141 minút 5:7, 6:2, 6:1.

Po dramatickom a v konečnom dôsledku neúspešnom prvom sete 37-ročná Američanka povolila v zostávajúcom priebehu o 11 rokov mladšej Britke dovedna len tri gemy. Zároveň jej odplatila vlaňajšiu prehru zo semifinálovej fázy.

Venus Williamsová postúpila do štvrťfinále v Crandon Parku v lokalite Key Biscayne po trinásty raz a dovedna na jednom z najväčších turnajov na svete vyhrala už 64 zápasov. Celkový triumf si pripísala v rokoch 1998. 1999 a 2001.

„Prvý set bol v réžii mojej súperky, ktorá za stavu 5:5 vytiahla úžasné údery. Nemohla som s tým nič robiť. Zostala som však trpezlivá a nádejala sa, že zostanem v zápase v druhom a treťom sete,“ uviedla Venus Williamsová v pozápasovej reakcii ešte na kurte.

Na tradičnú otázku, ako to robí, že tak dlho hrá na kvalitatívne vysokej úrovni, pre ESPN povedala: „Snažím sa byť pozitívna a hrať jednoducho. A nemyslím si, že vek 37 rokov s tým má niečo spoločné. Keď zvíťazím, idem ďalej. Keď prehrám, je to signál, aby som ešte tvrdšie trénovala. Tenis pre mňa stále veľa znamená.“

Venus Williamsová oslavuje postup v Miami. Foto: SITA/AP, Joe Skipper
Venus Williamsová Venus Williamsová oslavuje postup v Miami.

Zdolaná Kontová v tejto súvislosti uviedla: „Venus je pre mňa veľká inšpirácia. Je skvelé sledovať jej hlad po dobrých výsledkoch. Keď nastúpim proti Venus alebo Serene, je ťažké, aby som ich neobdivovala. Ten pocit tam je prítomný, ale musím ho potlačiť, ak chcem zvíťaziť.“

Vo štvrťfinále čaká na Venus Williamsovú súboj s 24-ročnou krajankou Danielle Collinsovou, dosiaľ nemajú spoločnú zápasovú minulosť.

Španielsky tenista Fernando Verdasco zdolal v stretnutí 3. kola v Miami Austrálčana Thanasiho Kokkinakisa 3:6, 6:4, 7:6 (4) a prebojoval sa do osemfinále.

Ženy – dvojhra – osemfinále: Karolína Plíšková (5-ČR) – Sarina Dijasová (Kaz.) 6:2, 2:1 – skreč Dijasová, Angelique Kerberová (10-Nem.) – Wang Ja-fan (Čína) 6:7 (1), 7:6 (5), 6:3, Sloane Stephensová (13-USA) – Garbine Muguruzová (3-Šp.) 6:3, 6:4, Jelina Svitolinová (4-Ukr.) – Ashleigh Bartyová (21-Austr.) 7:5, 6:4, Venus Williamsová (8-USA) – Johanna Kontová (11-V. Brit.) 5:7, 6:1, 6:2, Viktoria Azarenková (Biel.) – Agnieszka Radwaňská (30-Poľ.) 6:2, 6:2, Danielle Rose Collinsová (USA) – Monica Puigová (Portor.) 3:6, 6:4, 6:2, Jelena Ostapenková (6-Lot.) – Petra Kvitová (9-ČR) 7:6 (4), 6:3

Muži – dvojhra – 3. kolo: Pablo Carreňo-Busta (16-Šp.) – Steve Johnson (USA) 6:4, 6:4, Fernando Verdasco (31-Šp.) – Thanasi Kokkinakis (Austr.) 3:6, 6:4, 7:6 (4), Nick Kyrgios (17-Austr.) – Fabio Fognini (15-Tal.) 6:3, 6:3, Denis Šapovalov (Kan.) – Sam Querrey (11-USA) 6:4, 3:6, 7:5, Kevin Anderson (6-JAR) – Karen Chačanov (32-Rus.) 4:6, 6:2, 6:3, Borna Čorič (29-Chorv.) – Jack Sock (8-USA) 5:7, 7:6 (4), 6:3, Alexander Zverev (4-Nem.) – David Ferrer (28-Šp.) 2:6, 6:2, 6:4.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miami #Karolína Plíšková #WTA Premier Mandatory v Miami