Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis sa raduje, legendy plačú. Ked si sestry uhýbajú pohľadom

Jeden rok a jedno dieťa. Aj takto sa dá vyjadriť absencia najlepšej hráčky všetkých čias v tenisovom kolotoči. Presne 404 dní chýbala Serena Williamsová na okruhu WTA.

12.03.2018 18:28
Venus Williamsová, Serena Williamsová Foto: ,
Venus Williamsová (vľavo) so svojou sestrou Serenou.
debata (1)

Teraz je však späť. Pripravená ničiť svoje súperky, vyhrávať ďalšie trofeje, usmievať sa, ale aj smútiť. Tak ako v noci na utorok, keď na dvorec nastúpi proti svojej staršej sestre Venus.

Tretie kolo turnaja v americkom Indian Wells totiž zvedie na jeden kurt dve veľké legendy. „Samozrejme, želala som si, aby ma čakal niekto iný – ktokoľvek iný – no je to v poriadku. Pôjdem tam a pokúsim sa odovzdať maximum,“ povedala Serena pred 29. zápasom proti Venus. Vo vzájomnej bilancii vedie 17:11, uspela v ôsmich z posledných deviatich konfrontácií. Naposledy vlani vo finále Australian Open.

Jej súrodenecký recept? Jednoduchý a hlavne účinný. V istej chvíli sa prestala pozerať na opačnú stranu dvorca. „Neznášam zápasy proti Venus. A predovšetkým jej pohľad, keď prehráva. Doslova mi to láme srdce,“ prezradila 22-násobná grandslamová šampiónka.

„Jediné, čo sa mi v konfrontácii s ňou osvedčilo, je, že sa na ňu vôbec nepozerám. Ak by som náhodou videla jej nešťastný výraz, začala by som mať výčitky a s mojím tenisom by to šlo dolu vodou. Myslím si, že toto rozhodnutie patrí medzi najvýznamnejšie v mojej kariére a vo vzájomných zápasoch naklonilo misky váh na moju stranu. Treba však uznať, že ak by jej zdravie slúžilo tak ako mne, jej kariéra mohla byť ešte úspešnejšia,“ zamyslela sa Serena.

Na zápasy proti Venus nespomína rada. Každý jeden z nich vraj bolel. Keď prehrala, cítila sa ako sklamaná hráčka, po triumfe zasa ako smutná sestra. Pamätá si ešte, aký bol ten prvý? „Nuž ja áno, ale vy určite nie,“ zasmiala sa po otázke amerického novinára.

Serena (vpravo) a Venus Williamsové po jednom... Foto: SITA/AP, Stephen Morton
Serena Williamsová, Venus Williamsová Serena (vpravo) a Venus Williamsové po jednom zo vzájomných zápasov.

„Bolo to strašne dávno, tuším na turnaji v Comptone (100-tisícové mesto v Kalifornii, pozn.), mala som osem rokov, Venus desať. Poriadne ma vyprášila, ale spomínam si, že bola ku mne neskutočne milá. Keď videla môj žiaľ, darovala mi aj trofej. Zatiaľ čo ona bola vždy nad vecou – vrúcna a prajná – ja som svoje neúspechy niesla ťažko. Môžem sa od nej učiť,“ uznala mladšia Serena.

Z doterajších 28 duelov ťažko vybrať ten najlepší. Zatiaľ čo tenisoví fajnšmekri si vyberajú medzi finále Wimbledonu 2002 a Australian Open 2003, sestry v tom majú jasno. „Môj najobľúbenejší? Uf, nemyslím si, že sa medzi nimi vôbec taký nájde. Pravdou je, že tieto zápasy si na dvorci užívam, neskôr by som si ich však najradšej vymazala z pamäti,“ potvrdila Serena.

„Bolo ich tak veľa a aj tak ani o jednom nemôžem povedať, že by bol obľúbený,“ dodala Venus.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Indian Wells #Serena Williams