Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z tenisu sa vytratia ľudské duše. Aj ich omyly

Čo sa stane, ak pri akejkoľvek činnosti nahradí človeka robot? Vyprchá emócia. A s ňou spomienky...

04.03.2018 22:35
tenis Wozniacka Foto: ,
Caroline Wozniacka žiada o verdikt technológie Jastrabieho oka počas zápasu proti Dominike Cibulkovej na turnaji v Sydney.
debata (2)

Kto by si už len pamätal na turnaj v americkom Palm Springs z roku 1976, ak by si nahnevaný Ilie Nastase nestiahol šortky a svoj zadok neobrátil na prekvapeného rozhodcu? Alebo John McEnroe v roku 1981 na posvätnej wimbledonskej tráve nejačal ako zmyslov zbavený: „To nemyslíš vážne!“

Pravda, žijeme v dobe tenisových džentlmenov – Roger Federer, Rafael Nadal ani Novak Djokovič podobné kúsky v repertoári nemajú. V každom prípade – záchvaty hnevu by sa v budúcnosti mali z bieleho športu vytratiť. Alebo má niekto chuť hádať sa s chladným robotom?

Enfant terrible by sa viac nudil

V tenisovom kolotoči sa už nahlas hovorí o revolúcii. Z kurtu možno zmizne niekoľko živých bytostí. Zostanú hráči, zberači loptičiek a hlavný rozhodca. Ostatní už budú nepotrební. Ľudí na čiarach definitívne nahradí Jastrabie oko.

„V našom športe sa veci menia len veľmi pomaly,“ povedal pre americký denník New York Times 59-ročný McEnroe. Novinku, o ktorej sa bude vedenie ATP zhovárať s hráčmi už na blížiacom sa Wimbledone, si vyskúšal iba nedávno – na turnaji v Delray Beach na Floride.

„Ak túto technológiu zavedú do praxe, postačí, aby rozhodca z empajrového mostíka hlásil stav stretnutia. Nič viac nebude treba,“ prezradil sedemnásobný grandslamový víťaz.

Slávny búrlivák priznáva, že ak by nebolo čiarových arbitrov, azda by bol z neho aj lepší hráč. „Ale asi by som sa aj viac nudil,“ dodal s úsmevom.

Súčasné Jastrabie oko, ktoré je súčasťou tenisového sveta od roku 2004, slúži iba na kontrolu čiarových rozhodcov. Navyše, k slovu sa dostáva iba v prípade, ak o to požiada hráč. Záznam z dopadu loptičky sa premieta na veľkoplošnej obrazovke a často ho sprevádza potlesk divákov.

Takto to dnes funguje na viac ako stovke turnajov ATP a WTA. Výnimkou sú iba antukové podujatia, kde loptička zanecháva na povrchu výraznú stopu.

Nové Jastrabie oko, na ktorom vedci pracovali viac ako dva roky, už testovali vlani na Next Gen v Miláne, akejsi obdobe koncoročného turnaja majstrov. Systém v priebehu desatiny sekundy vyhodnotil každú nepresnú loptičku a hlavnému rozhodcovi pomohol zvukovým pokynom, ktorý následne potvrdil aj vizuálne.

„Základ technológie sa veľmi podobá pôvodnému Jastrabiemu oku,“ vyhlásil James Japhet, generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá má na starosti vývoj tohto produktu.

„Pridali sme však niekoľko živých prvkov, napríklad kamery za základnou čiarou, ktoré budú sledovať pohyb nôh pri podaní hráča a hlásiť prípadné porušenie pravidiel. Všetko sme pripravili tak, aby sme pri rozhodovaní minimalizovali ľudský faktor,“ dodal.

Robot dostane ľudský hlas

V poriadku. Človek je tvor omylný a odstránenie zbytočných chýb v situáciách, kde pri veľkej rýchlosti rozhodujú často iba milimetre, asi každý uvíta. Počítače však majú aj rezervy. Sú bez emócií, akoby ani neboli súčasťou dramatického duelu na kurte. Chýba im človečina. A ľudský hlas.

„Vyskúšali sme bzučanie, ale aj mnoho rôznych pípaní,“ pripustil Gayle Bradshaw, zástupca výkonného riaditeľa ATP. „Ale nepáčili sa nám – zneli strašne, bolo to ako počas rodinnej hádky. Rozhodli sme sa, že systém bude používať nahraté hlasy viacerých ľudí, aby sme sa vyhli monotónnosti,“ povedal.

A teraz to najdôležitejšie. Otázka, ktorá trápi organizátorov tenisových podujatí a ich rozpočty – koľko bude nová vymoženosť stáť?

„Vylepšenie aktuálneho Jastrabieho oka sa vyrovná nákladom na mzdu, ubytovanie, stravovanie i oblečenie pre čiarových rozhodcov,“ upokojil Japhet.

Nové Jastrabie oko klope na dvere tenisového kolotoča. Hráči sa tešia, zápasy bez rozhodcovských omylov sú pre nich lákavou myšlienkou. Fanúšikovia však váhajú. Odľudštený tenis totiž nemusí byť iba krokom vpred.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #jastrabie oko #technológia