Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer zdoláva súperov, vek i zažité dogmy

Čím starší, tým lepší. A stále najlepší. Roger Federer sa vzoprel stovkám mladších i vlastným biologickým hodinám. Po víťazstve na turnaji v Rotterdame sa vo veku 36 rokov a 195 dní stal najstaršou tenisovou jednotkou v histórii.

19.02.2018 14:53
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer pózuje s trofejou z turnaja v Rotterdame.
debata

Keď sa ho vlani 17. novembra novinári opýtali na možnosť stať sa staronovou svetovou jednotkou, bol opatrný. „Nie je to príliš reálne. Byť na čele renkingu je fajn, vždy som to považoval za akýsi vrchol, no mne už ťahá na 37. Urobil by som veľkú chybu, ak by som sa zameral na tento cieľ. Nie som si istý, či by to moje telo vydržalo,“ zamyslel sa Švajčiar pred pár mesiacmi.

Nikdy neprestal veriť

Tenis je však spravodlivý – najlepších odmení. Najprv turnajovými titulmi, neskôr postom svetovej jednotky. Tak ako Federera, ktorý si už síce podujatia, na ktorých štartuje, starostlivo vyberá, no tam, kam jeho noha vstúpi, spravidla triumfuje.

„Som pozitívny,“ takto vysvetľoval švajčiarsky elegán svoju tenisovú dlhovekosť. Recept, ktorý chce každý poznať, no nik mu neverí. Nie je predsa možné, aby v natoľko pokročilom veku behal a udieral do loptičky, ako v najlepších rokoch. „Neprestal som veriť ani v čase, keď sa mi nedarilo,“ pokračoval Federer.

A potom tu je jeho tím. Manželka, deti, tréneri – jeho veľká rodina. „Oni stoja za mojím úspechom. Preto si vždy na nich spomeniem, nie je šanca, aby som to dokázal bez nich. Ak by mi čo i len jeden z nich povedal, ,pozri sa, myslím si, že to najlepšie máš už za sebou‘, v tom momente by som bol v inej situácii. Ale každý z nich mi verí,“ vravel.

Manželka Rogera Federera Mirka povzbudzovala aj... Foto: Reuters, THOMAS PETER
Charlene Riva, Mila Rose, Leo, Lenny, Manželka Rogera Federera Mirka povzbudzovala aj na akcii pre deti pred štartom Australian Open s dvojičkami Charlene Rivou a Milou Rose, ale aj s Leom a Lennym.

Stavil by si na starého Federera

Ako chutí prvé miesto v rebríčku ATP, vie najlepšie zo všetkých. Okúsil ho už pred štrnástimi rokmi, na tejto pozícii strávil 303 (!) týždňov. Otázka, ako by sa skončil duel mladého a starého Federera, ho rozosmiala.

„Tenis je dnes podstatne rýchlejší, na každé jedno rozhodnutie zostáva menej času. Do loptičiek udieram z oboch strán razantnejšie, aj moje podanie je výrazne konzistentnejšie. Stavil by som si teda na toho starého. Podľa mňa by tento zápas určite vyhral,“ presviedčal.

O post jednotky pripravil inú hrajúcu legendu – Španiela Rafaela Nadala. Rodák z Malorky však nič neľutuje. Naopak, veľkému rivalovi vystrúhal obrovskú poklonu.

„Roger Federer už dostatočne preukázal, kto je a vôbec sa nepotreboval vrátiť na čelo rebríčka, aby to znovu potvrdil,“ vyhlásil desaťnásobný víťaz Roland Garros. „V jeho veku dosiahol niečo mimoriadne zložité. Blahoželám,“ dodal Nadal.

Rafael Nadal (v popredí) počas štvohry s... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Rafael Nadal, Roger Federer Rafael Nadal (v popredí) počas štvohry s Rogerom Federerom.

A ešte jeden kompliment, tentoraz zo Slovenska. „Aké šťastie som mal, keď som mohol byť súčasťou doby Rogera Federera,“ vyznal sa na sociálnej sieti Facebook Dominik Hrbatý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer