Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské tenistky skrotili mladé Rusky. S problémami a so šťastím

"Je to len papier, zápasy sa hrajú na kurte," vyhlásil Matej Lipták, keď sa dozvedel, že súper pricestuje do Bratislavy s málo známymi tenistkami. Dlhoročný slovenský fedcupový kapitán mal pravdu. Jeho hráčky úlohu favorita v 1. kole II. svetovej skupiny napokon zvládli (vyhrali 4:1 na zápasy), no proti mladým Ruskám to bola poriadna fuška.

11.02.2018 16:38 , aktualizované: 21:07
Fed Cup, tenis, radosť Foto: ,
Slovenské tenistky oslavujú postup do baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie.
debata (5)

Tie vzdorovali predovšetkým v sobotu. A nebyť skúseností Magdalény Rybárikovej a veľkej dávky šťastia, mohlo byť zle nedobre.

Že stretnutie nebude mať jednoznačný priebeh, naznačila už úvodná dvojhra. Debutantka v národnom tíme, Viktória Kužmová, v nej proti ruskej jednotke Natalii Vichľancevovej nemala nárok. „Hrala veľmi dobre, nerobila takmer žiadne chyby. Pred zápasom som nebola nervózna. Snažila som sa nemyslieť na to, že to je moja fedcupová premiéra. Duel mi však nevyšiel podľa predstáv, hoci som nepodala zlý výkon,“ hodnotila 19-ročná Košičanka.

Postup Sloveniek do baráže Pohár federácie Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Viktoria Kužmová.

Zatiaľ čo Kužmová mohla, Rybáriková už musela. V jej prospech hovorili skúsenosti, ale aj renkingové postavenie – v rebríčku ATP je o 132 miest vyššie, ako jej súperka Anna Kalinská. Papierové predpoklady však nemali s dianím na kurte nič spoločné. Rodáčka z Moskvy preháňala semifinalistku z Wimbledonu od začiatku až do konca. A v treťom sete mala nadosah najcennejšie víťazstvo v kariére. Rybáriková však v tej chvíli zabrala a črtajúce sa prekvapenie odvrátila.

„Bolo to vydreté víťazstvo. Potvrdilo sa, že Fed Cup je niečo iné ako turnaje a každý zápas je otvorený. Počas celého zápasu som mala stuhnutý chrbát, limitovalo ma to hlavne pri podaní. Pomohlo mi ošetrenie za stavu 3:4 v treťom sete,“ uviedla Rybáriková.

Viktoria Kužmová. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Viktoria Kužmová Viktoria Kužmová.

„Už pred zápasom som upozorňoval, že hoci Rusky nepricestovali do Bratislavy v najsilnejšom zložení, bude to vyrovnané. Obe hrali výborne, klobúk dolu pred ich výkonmi,“ chválil súperky po napínavej sobote Lipták.

Ten sa následne rozhodol pre zásadnú zmenu. Rybárikovej problémy do nedele neodzneli a šancu tak od neho dostala Jana Čepelová. A spravil dobre. Tenistka, s ktorou pôvodne vo dvojhre nerátal, si počínala ako z partesu. Vichľancevovej, ktorá v sobotu žiarila, nedovolila vôbec nič. „Som veľmi rada, že sa mi podarilo získať druhý bod. O tom, že nastúpim, som sa dozvedela doobeda po porade tímu. Bola som nervózna, lebo reprezentovať Slovensko je veľká zodpovednosť, no zvládla som to aj vďaka veľkej bojovnosti,“ prezradila Čepelová.

Jana Čepelová počúva pokyny trénera Mateja... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Jana Čepelová Jana Čepelová počúva pokyny trénera Mateja Liptáka.

Ešte viac ako Slováci, prekvapili v záverečnej dvojhre Rusi. Za stavu 1:2 poslali odvracať mečbal iba 16-ročnú, nedávnu juniorskú jednotku, Anastasiu Potapovovú. Kužmová s ňou mala po celý čas veľa práce – o definitívnom víťazstve Slovákov rozhodla až v treťom sete.

"Získať rozhodujúci tretí bod pre Slovensko je úžasný pocit. Pred zápasom som sa snažila na to nemyslieť, že mám šancu posunúť náš tím do baráže, no bola som nervózna. V prvom sete som prehrala ťažký gem za stavu 3:3 a potom som si prehrala podanie.

Hovorila som si však, že ešte nič nie je stratené. V druhom sete som sa snažila hrať maximálne koncentrovane a verila som, že súperku postupne zlomím. Bolo to ťažko vybojované, no o to krajšie víťazstvo. Diváci boli skvelí, vytvorili fantastickú atmosféru," uviedla Kužmová v prvej reakcii pre RTVS.

Slovenské tenistky oslavujú s kapitánom Matejom... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Fed Cup, tenis, radosť Slovenské tenistky oslavujú s kapitánom Matejom Liptákom postup do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie.

Kapitán slovenského tímu bol pred nedeľňajšími zápasmi optimistom. "Neúčasť Magdy bola pre nás oslabenie, no veril som, že Janka s Vikou to zvládnu. Janku som tak dobre servovať ešte asi nevidel, Vichľancevovú nepustila k jedinému brejkbalu. Ukázala, čoho je schopná vo Fed Cupe. Na Vichľancevovú sa výborne pripravila, súperku pretlačila aj vo výmenách. Rusov sme asi trochu zaskoťili tým, že sme urobili zmenu v nominácii.

Pripravovali sa na to, že bude hrať Magda. Viky bola na začiatku zápasu trochu zakríknutá, postupne sa však dostala do svojho rytmu. Na začiatku tretieho setu zvládla pri svojom podaní ťažké stavy, podržala si podanie a potom súperku brejkla. Som na obe dievčatá hrdý, Košice dnes vyhrali nad Ruskom 2:0. Je to veľký deň pre slovenský tenis, veď vo Fed Cupe ani v Davisovom pohári sme Rusko nikdy nezdolali," povedal Lipták.

Slovensko – Rusko 4:1
Sobota: Kužmová – Vichľancevová 4:6, 2:6, Rybáriková – Kalinská 5:7, 6:3, 6:4. Nedeľa: Čepelová – Vichľancevová 6:4, 6:4, Kužmová – Potapovová 3:6, 6:3, 6:4, Čepelová, Schmiedlová – Kalinská, Kudermetovová 6:3, 6:2.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Čepelová #Natalia Vichľancevová