Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korda Open. Syn začal tam, kde otec vyhral nesmrteľnosť

Vyskočil, zastrihal nohami a v tom momente bolo všetkým jasné, koho krv mu prúdi v žilách. Prvý tohtoročný grandslam, Australian Open, tentoraz cestoval v čase.

30.01.2018 16:34
Korda Foto: ,
Finalisti juniorskej dvojhry na Australian Open - zdolaný Ceng Čchun-chsin a víťaz Sebastian Korda.
debata

Američan Sebastian Korda ho vrátil presne o dvadsať rokov späť. Sprvu len neuveriteľnou podobou, ktorú mu na každom kroku niekto pripomínal a následne aj víťazstvom medzi juniormi. Presne takto oživil spomienku na veľký triumf svojho otca – Čecha Petra Kordu.

„Je to niečo mimoriadne, pretože otec tu vyhral svoj jediný grandslamový titul. Aj ja som pricestoval do Melbourne s rovnakým cieľom, túžil som pre neho získať trofej k päťdesiatke. Krajší darček som mu hádam ani len nemohol dať,“ usmieval sa stále iba 17-ročný syn.

Počas turnaja chodil v areále okolo veľkej fotografie otca. Zachytávala jeho víťazstvo vo finále v roku 1998 nad Čiľanom Marcelom Riosom. „Bol to skvelý pocit, zároveň aj trošku zábavné. V tom čase mal ešte pekné vlasy,“ zavtipkoval si na jeho účet.

„Video z jeho víťazného zápasu som videl veľakrát. Občas mi k tomu povie aj nejaký príbeh,“ povedal.

Všetky však majú tenisovú pečať, o sérii poldecákov s neúspečným finalistom sa vraj otec synovi zatiaľ nezveril. „Možno je to preto, že v Amerike sa môže piť až od 21 rokov,“ zasmial sa v rozhovore pre idnes.cz.

Otec zostal tento rok napokon doma na Floride, netúžil po pozornosti austrálskych organizátorov. Aj preto, aby svojou prítomnosťou nezvyšoval na Sebastiana tlak. Keď po finálovom víťazstve nad Ceng Čchun-chsinom (7:6, 6:4) vstúpil aj s trofejou do šatne, v telefóne si našiel textovú správu.

„Veľa rodičov na svoje deti tlačí, môj otec nie je výnimka, ale podporuje ma ako sa len dá. Je mojim hlavným trénerom,“ prezradil Sebastian.

Nielenže sa podobajú, aj ich tenisový štýl nesie spoločné znaky DNA. No pozor, zatiaľ čo otec Korda bol ľavák, syn drží raketu v opačnej ruke. „Som rovnako agresívny, loptičky tiež triafam rýchlo po odraze. Využívam servis a výmeny rýchlo ukončujem,“ spomenul niekoľko podobností, ktorých je však neúrekom.

Veľa síce odpozeral, no proti otcovi bojovať jeho vlastnými zbraňami nemieni. Spolu nehrávajú. „Naposledy, keď som mal dvanásť. Dostal som strašný výprask 0:6. Teraz by som ho už asi zdolal, ale nechcem,“ tvrdil. Jedno malé osobné víťazstvo však s veľkým smiechom predsa len prezradil: „Som už o dva palce vyšší.“

S tenisom to však nebolo jednoznačné. Spočiatku mal rád aj hokej, v hre bol dokonca aj golf – dnes sa mu profesionálne venujú jeho sestry Jessica a Nely. Ten príbeh sa začal pred deviatimi rokmi, keď malý Sebastian sedel v hľadisku vo Flushing Meadows a sledoval duel medzi Novakom Djokovičom a Radkom Štěpánkom. Nebol to však slávny Srb, ale Čech, ktorý ho očaril.

„V tom momente som sa do tenisu zamiloval,“ zaspomínal si pre tenisovysvet.cz na veľký zážitok.

Štěpánek ho po zápase osobne sprevádzal po areáli US Open. Rovnako aj v Melbourne Parku – skúsený Čech, ktorý na záver roka ukončil aktívnu kariéru a ihneď sa zaradil do trénerského štábu hviezdneho Djokoviča, podporoval Kordu aj tentoraz. Priamo v hľadisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open 2018 #petr korda #sebastian korda