Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ukrytý pred slnkom. Federer si neférovú výhodu zaslúži

Keď preberal cenu pre víťaza Australian Open, mnohí od dojatia plakali. Niektorí jeho súčasní, ale aj bývalí kolegovia mu na sociálnych sieťach vyznávali obrovské sympatie a blahoželali k ďalšiemu úspechu. Rogera Federera (obrazne) dekorovali za najlepšieho tenistu v dejinách.

29.01.2018 16:01
Australian Open Foto: ,
Zatiahnutá strecha arény Roda Lavera počas finálového zápasu Australian Open.
debata (45)

Našli sa však aj takí, ktorým jeho dvadsiaty triumf na grandslamovom turnaji príliš nevoňal. Nespochybňovali ho. Nepáčil sa im však spôsob, akým k nemu švajčiarsky elegán dokráčal. Podľa nich hral 36-ročný tenista iný turnaj – v porovnaní s ostatnými súpermi.

Ukrytý pred slnkom.

Uvarený Djokovič, čerstvý Federer

Keď Novak Djokovič v zápase s Francúzom Gaelom Monfilsom nastupoval na kurt, teplomer v tieni ukazoval 40 stupňov. Akonáhle obaja aktéri vystrčili nos spod slnečníka, začalo sa pre nich hotové peklo. Vzduch nad betónovým kurtom v obrovskej horúčave akoby plával, pocitová teplota v tej chvíli prekračovala ukrutných 60.

Už o niekoľko hodín na rovnakom mieste odohral zápas Roger Federer. Slnečné lúče viac nedopadali na dvorec, Melbourne Park pod rúškom noci vychladol. Situácia sa s výnimkou jediného zápasu neustále opakovala. Podozrenie z nadržiavania tenisovej legende vyvrcholilo v nedeľu, keď sa organizátori rozhodli v aréne Roda Lavera zatiahnuť strechu.

Roger Federer vyhral Australian Open Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Roger Federer so vzácnou trofejou.

„Nikto sa ma nepýtal na názor. Jednoducho prišli a oznámili mi, že zvažujú aj takúto alternatívu,“ opísal dianie tesne pred finálovým duelom Marin Čilič. „Dodali ešte, že definitívne rozhodnutie padne okolo siedmej večer, teda iba 30 minút pred zápasom,“ pokračoval.

V Melbourne bolo opäť horúco. Chorvát rozcvičujúci sa na vedľajšom kurte však s takouto situáciou počítal. „Keď som vstúpil do arény so zatiahnutou strechou, zrazu som mal pocit, že je maximálne 24 stupňov. Je to obrovský rozdiel, predovšetkým v prvom sete to bolo naozaj ťažké,“ posťažoval sa.

Bolo po zápase, Čilič rozhodnutie organizátorov príliš komentovať nechcel, podmienky mali obaja finalisti rovnaké.

Keď organizátori počúvajú hviezdy

Ozvali sa však iní. V rozhovore pre isport.cz sa na neregulérnosť turnaja posťažoval tenisový expert Jan Kukal. „Zdá sa mi to absolútne nespravodlivé. Nie je predsa možné, aby šesťnásobný víťaz Australian Open, Novak Djokovič, nastupoval počas dňa a Federer si hral od úvodu podujatia v podstate halový tenis,“ zamyslel sa.

Namietali aj hráči, ktorí ešte donedávna mali tú česť čeliť rodákovi z Bazileja. „Skúsme nepredstierať, že nejde o biznis. Čím dlhšie bude Roger na turnaji, tým budú sponzori štedrejší a predá sa viac reklamy. Je teda logické, že organizátori načúvajú hviezdam,“ prezradil Andy Roddick.

Roger Federer s víťaznou trofejou z Melbourne. Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Roger Federer Roger Federer s víťaznou trofejou z Melbourne.

Veru tak. Federer napokon priznal, že kompetentných požiadal, aby mohol hrať po západe slnka. „Rovnako to robí šesťdesiat iných hráčov. Chcel som ísť na kurt večer, nepýtal som si však konkrétny čas,“ bránil sa víťaz podujatia.

Kukalovi však takéto vysvetlenie nestačilo. „Idú mu po ruke. Chápem, že je to obrovská osobnosť, ale zároveň to je veľmi nespravodlivé voči iným. Ostatní sa tam predsa nadrú oveľa viac než on. Ak raz na ceste do finále nemáte šancu zhliadnuť slnečné lúče, ušetríte veľa energie a to je v Austrálii nesmierna výhoda. Jeho tenis je obdivuhodný, avšak toto ma mrzí,“ komentoval.

Neférová výhoda? Zaslúži si ju

Český expert dokonca zašiel ešte ďalej. Pred semifinále s Hje-on Čchungom povedal: „Ak Federer pocíti žiaru ostrého slnka, bude mať vážny problém.“ Prekvapenie sa napokon nekonalo. Zápas sa opäť hral v neskorých hodinách a problém mal Čchung – s pľuzgiermi na nohe.

„Férovosť je iba ilúzia,“ pritvrdil Roddick.

Austrálčan Pat Cash mal na to úplne iný názor. Chápal rozhodnutie organizátorov zaobchádzať s Federerom ako vo vatičke. „Viem, že mnohí s tým nesúhlasia. Má Federer neférovú výhodu? Áno, zrejme je to tak. Zaslúži si ju? Pravdepodobne áno,“ položil si víťaz Wimbledonu z roku 1987 otázky, na ktoré zároveň odpovedal.

Najkrajšie údery Rogera Federera na Australian Open 2018

Zatiaľ čo myšlienky Kukala, Roddicka i Casha boli priame, Nadal zostal tajomný. „Samozrejme, viem o tenistoch, ktorí hrajú viac v noci ako vo dne,“ pousmial sa Španiel.

Na otázku, prečo je to tak, odpovedal vyhýbavým otáznikom. „Ste tu predsa už nejaký čas, nie?“ opýtal sa novinára. „Viete rovnako dobre ako ja, že na turnaji je niekto, kto hrá podstatne viac vo večerných hodinách ako ostatní. Je tu niekoľko televíznych spoločností, predávajú sa lukratívne vstupenky na zápasy a napokon niektorí hráči dosiahli nepomerne viac, ako iní. Aj to je ten dôvod. Nie je to otázka férovosti,“ dodal Nadal.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Australian Open