Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čím starší, tým lepší. Roky, ani Rogera Federera nezastavíš

"V mojom veku by som nerád rozprával o svojich šanciach na titul. O 36-ročnom hráčovi by sa predsa nemalo hovoriť ako o favoritovi," brzdil šampión pred začiatkom Australian Open veľké očakávania.

28.01.2018 16:04
Roger Federer, Marin Čilič, Australian Open 2018 Foto: ,
Roger Federer so vzácnou trofejou.
debata (6)

Legendárny, odteraz už 20-násobný grandslamový víťaz blafoval. Roky, ani Rogera Federera nezastavíš. Famózny Švajčiar si vo finále poradil s Chorvátom Marinom Čiličom v piatich setoch.

Kto si, Roger Federer?

Futbalisti v jeho rokoch kopú do lopty už iba v okresných súťažiach, aj hokejisti už majú dávno to najlepšie za sebou. Tenisti? Väčšina z nich raketu nechce ani vidieť, liečia si staré zranenia, prípadne píšu svoje memoáre. Rodák z Bazileja je výnimkou. Na kurte sa pohybuje stále sviežo, aj do loptičiek udiera s razanciou – tak, ako kedysi.

Čo sa za posledné roky zmenilo? Málo. Federer je zo dňa na deň lepší.

„Bolo vidieť, že obaja už majú najlepšie roky za sebou,“ takto zhodnotil pre Pravdu vlaňajšie finále, v ktorom Federer vyzval v Melbourne Rafaela Nadala, Dominik Hrbatý. Federer sa však vtedy vrátil na kurty po polročnej pauze, jeho výkon bol v porovnaní s tým tohtoročným – priemerný.

Roger Federer s manželkou Mirkou. Foto: Reuters, THOMAS PETER
Roger Federer, Marin Čilič, Australian Open Roger Federer s manželkou Mirkou.

Švajčiar je dnes v životnej forme. Šetrí svoje telo, ubral v tréningoch a poctivo si vyberá turnaje, o ktoré má stále záujem. Dokedy vydrží?

„Nuž, ak bude chcieť, na okruhu ATP sa môže pohybovať ešte poriadne dlho. S jeho nenapodobiteľným štýlom to odhadujem aj na štyri či päť rokov. Nik naňho netlačí, stále si počína rovnako suverénne, ako pred desiatimi rokmi. Tenis si užíva a to je skvelé,“ zamyslel sa Goran Ivaniševič, wimbledonský šampión z roku 2001.

Austrálčan Pat Cash je ešte optimistickejší. Ten dokonca tvrdí, že Federer je dnes iný hráč ako kedysi. Na otázku, či je šesťnásobný šampión z Australian Open stále lepší, mal jednoznačnú odpoveď: „Určite. Nepamätám si, kedy naposledy hral tak dobre, ako teraz,“ poznamenal.

Mladého by zdolal v štyroch setoch

„Ľudia sa ma na to často pýtajú a ja im tvrdím, že je oveľa lepším hráčom. Dnešný Federer by toho starého zdolal v štyroch setoch. Hral by sa s ním na kurte ako mačka s myšou, povodil by si ho z jednej strany na druhú. No povedzte, nepozreli by ste si takýto zápas?“ opýtal sa 52-ročný bývalý tenista. „Netuším, či nastúpi na Roland Garros, ale neviem si predstaviť, že ho niekto ohrozí vo Wimbledone,“ dodal populárny Austrálčan.

V uplynulých sezónach, predovšetkým v čase, keď Švajčiar nedominoval, znovu ožila otázka: Kto je najlepším tenistom histórie? Federer? Nadal? A nemôže to byť napríklad aj Djokovič? Všetky pochybnosti sú minulosťou. Posledný rok dal jasnú odpoveď, triumf na Čiličom bol iba ďalším potvrdením.

„Je najlepší. A nielen v tenise, ale ako športovec vôbec. Nik sa mu nevyrovná,“ chválil svojho niekdajšieho protihráča Ivaniševič. „Ak raz vyhráte 20 grandslamových titulov, myslím si, že viac nie je o čom. Vôbec netuším, s čím to môžem zrovnávať,“ povedal.

Roger Federer vyhral Australian Open Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Roger Federer so vzácnou trofejou.

A ešte jedna veľká poklona. Azda ešte vzácnejšia, z úst šampiónky, ktorá by si na honor najlepší z najlepších tiež mohla nárokovať. „Gratulujem, Roger – si najväčší zo všetkých,“ blahoželala Martina Navrátilová.

Neuveriteľný deduško

Svoje úspechy Federer stále prežíva. Aj v nedeľu, keď sa v jeho očiach počas slávnostného ceremoniálu leskli slzy. „Splnil sa mi sen a rozprávka pokračuje,“ povedal.

Zatiaľ čo on svoje emócie s ťažkostami krotil, iní plakali. „Nik ma nerozcítil ako Roger. Nik. Niet iného takého ako on,“ prezradila Chris Evertová. „Nechýbalo veľa a zvládol by tú reč šampióna bez sĺz. Teraz plačem s ním,“ dodala Kanaďanka Eugenie Bouchardová.

V auguste oslávi 37. narodeniny. Presne toľko a 63 dní k tomu mal Ken Rosewall, keď v roku 1972 vyhral Australian Open. Znamená to, že už o rok môže Federer tento bradatý rekord prekonať. „Neuveriteľné, deduško,“ doberal si na sociálnej sieti Twitter svojho krajana kamarát Stan Wawrinka.

Zdá sa však, že deduško je v najlepšom. A do dôchodku sa stále nechystá – na smolu ostatných.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Australian Open 2018