Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ Federer! Žijúca legenda vyhrala ďalší grandslam. Má ich už 20

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal šiestykrát v kariére víťazom dvojhry na Australian Open a získal jubilejný 20. grandslamový titul. Obhajca prvenstva si vo finále ako nasadená dvojka poradil so šestkou "pavúka" Chorvátom Marinom Čiličom po päťsetovej bite 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1.

28.01.2018 12:52
Roger Federer, Marin Čilič, Australian Open Foto: ,
Šťastný Roger Federer.
debata (10)

Počtom cenných trofejí z Melbourne sa vyrovnal Austrálčanovi Royovi Emersonovi a Srbovi Novakovi Djokovičovi.

Tridsaťšesťročný Federer si v historických tabuľkách upevnil pozíciu grandslamového rekordéra a vzdialil sa Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý má na svojom konte 16 titulov.

„Je to neuveriteľné, som veľmi šťastný. Čakanie na toto finále dnes bolo dlhé. Keď sa hrá popoludní, je to ľahšie ako uvažovať o zápase celý deň. Som rád, že to mám zdarne za sebou. Splnil sa mi sen a rozprávka pokračuje. Po tom mojom úspešnom vlaňajšku je takéto nadviazanie neskutočné. Blahoželám Marinovi k finále. Post svetovej trojky je vynikajúci. Neustaň a dosahuj ďalšie veľké veci,“ povedal na slávnostnom ceremoniáli Federer, pri poďakovaniach sa neubránil slzám dojatia.

„V prvom rade gratulujem Rogerovi a jeho tímu. Je úžasné, čo dosahuje rok za rokom. Želám mu všetko najlepšie do zvyšku toho aktuálneho. Pre mňa to bola nádherná púť a mohli to byť najkrajšie dva týždne života. Na začiatku piateho setu som mal šance, ale súper odohral skvelý zápas,“ vyhlásil Čilič.

Roger Federer vyhral Australian Open Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Roger Federer so vzácnou trofejou.

V priebehu turnaja stratil iba dva sety a aj to až vo finále. Federer navyše vyrovnal zápis austrálskej legendy Roda Lavera, ktorý po dovŕšení tridsiatky dokázal vyhrať štyri grandslamové turnaje. Švajčiar obhájil 2000 bodov z vlaňajška a z Melbourne Parku si odnáša prémiu štyri milióny austrálskych dolárov.

Čilič nevyužil šancu na zisk druhej grandslamovej trofeje a nestal sa prvým chorvátskym šampiónom Australlan Open. Životný úspech dosiahol v roku 2014 na US Open, kde v semifinále doposiaľ jedinýkrát zdolal Federera a vo finále si poradil s Japoncom Keiom Nišikorim. Napriek nedeĺnajšej finálovej prehre bude v pondelok figurovať na treťom mieste svetového rebríčka ATP Entry – najvyššie v kariére.

Federer mal v dueli s Čiličom raketový nástup, keď dvakrát prelomil podanie Chorváta a vybudoval si náskok 4:0. Rovnako ako počas celého turnaja výborne podával, pri svojom servise ľahko získaval fifitíny, hral rýchlo a agresívne. Čilič robil pri dlhších výmenách priveľa nevynútených chýb. Po výmene rakety postupne našiel úderovú istotu, začalo mu vychádzať prvé podanie no Federer získal úvodný set za 24 minút jasne 6:2.

Roger Federer a Marin Čilič vo finále... Foto: Reuters, EDGAR SU
Roger Federer, Marin Čilič Roger Federer a Marin Čilič vo finále Australian Open 2018.

Na začiatku druhého dejstva Čilič zlepšil returny, začal sa Federerovi viac tlačiť do bekhendu a v druhom geme sa dostal k dvom brejkbalom. Švajčiar ich však s prehľadom odvrátil a vyrovnal na 1:1. Za stavu 5:4 mal Čilič po dvojchybe súpera k dispozícii setbal, no bekhend z jeho rakety skončil v sieti. Chorvát však napokon slávil úspech v tajbrejku, ktorý zakončil úspešným smečom. Ako prvý hráč na tohtoročnom Australian Open tak Federerovi zobral set.

Švajčiar sa rýchlo otriasol a v treťom dejstve bol na centri v aréne Roda Lavera lepší hráč. V šiestom geme dokonale využil, že Čiličovi odišlo prvé podanie, Chorváta brejkol a potom mu stačilo držať si servis. Na začiatku štvrtého dejstva sa po rýchlom brejku ujal vedenia 3:1. Čilič však nezložil zbrane, vyrovnal na 3:3 a v koncovke setu mal navrch. V ôsmom geme zobral Federerovi podanie a následne zaznamenal čistú hru.

Hneď na začiatku rozhodujúceho dejstva sa prepracoval k dvom brejkbalom, Federer ich však odvrátil, v ďalšom geme prelomil Čiličovo podanie a šancu na zisk jubilejného 20. titulu v 30. grandslamovom finále už z rúk nepustil. Za stavu 5:1 premenil pri vlastnom podaní vďaka esu hneď prvý mečbal a nadviazal na triumf nad Čiličom z vlaňajšieho finále Wimbledonu. Vo vzájomnej bilancii vedie už 9:1.

Muži – dvojhra – finále:
Roger Federer (2-Švajč.) – Marin Čilič (6-Chor.) 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Roger Federer #Australian Open 2018