Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wozniacka vyhrala svoj prvý grandslam. Prekliatie Halepovej trvá naďalej

Dánska tenistka Caroline Wozniacka sa stala víťazkou ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále si ako nasadená dvojka poradila s turnajovou jednotkou Rumunkou Simonou Halepovou 6:3, 3:6, 6:4.

27.01.2018 12:30
Caroline Wozniacka, Simona Halepová, Australian... Foto: ,
Caroline Wozniacka bozkáva vysnívanú trofej.
debata (3)

V pondelok sa po šesťročnej prestávke vráti na vrchol svetového rebríčka WTA, na ktorom vystrieda Halepovú. Z Melbourne si odnáša prémiu štyri milióny austrálskych dolárov a 2000 bodov do rebríčka.

Wozniacka je historicky prvou dánskou grandslamovou šampiónkou. Prvú trofej z podujatí veľkej štvorky získala na tretí pokus. V rokoch 2014 a 2009 neuspela vo finále US Open. Halepová ťahala aj vo svojom treťom grandslamovom finále za kratší koniec, v rokoch 2017 a 2014 neuspela na Roland Garros. Nevyužila šancu stať sa druhou rumunskou grandslamovou šampiónkou po Viriginii Ruziciovej, ktorá v roku 1978 nenašla premožiteľku na parížskej antuke.

„Na túto chvíľu som čakala dlhé roky. Zmenil sa mi teraz svet, celá sa trasiem a je mi do plaču. Ďakujem predovšetkým môjmu otcovi Piotrovi, ktorý bol vždy môj hlavný podporovateľ a stál pri mne v dobrom a zlom. Je mi ľúto Simony. Viem, že to bolo dnes pre teba ťažké, ale si veľká bojovníčka a verím, že raz sa aj ty dočkáš grandslamového titulu,“ uviedla Dánka vo svojom prejave.

Halepová v úvode svojej reči zablahoželala Wozniackej k zisku trofeje. „Caroline obdivuhodne zvládla celý turnaj, podávala neuveriteľné výkony. Blahoželám aj celému jej tímu. Pre mňa to bol dobrý turnaj. Pred jeho začiatkom som mala zranený členok, ale do každého zápasu som dala všetko, bojovala som o každú loptičku. Mám pred sebou ešte ďalšie výzvy a verím, že sa dočkám vytúženého grandslamového titulu.“

Ženské finále Australian Open v obrazoch Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Caroline Wozniacka s trofejou pre víťazku...

Po prvý raz v Open ére sa v dueli o grandslamový titul stretli dve hráčky, ktoré na ceste do finále odvrátili mečbaly. Halepová čelila piatim mečbalom – trom v dueli 3. kola proti Američanke Lauren Davisovej a dvom v semifinále proti Nemke Angelique Kerberovej. Wozniacka ušla z dvoch mečbalov v stretnutí 2. kola proti Chorvátke Jane Fettovej.

Wozniackej vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme prelomila podanie Halepovej a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:0. Dánka hrala rýchlo a presne, tlačila súperku z forhendu a viackrát prekvapila Halepovú údermi do protipohybu. Za stavu 5:2 bola blízko k zisku prvého setu, no Rumunka nezložila zbrane, vďaka zlepšenému výkonu vyrovnala na 5:5 a vynútila si tajbrejk. Ten bol však jasne v réžii Wozniackej, ktorá slávila úspech vďaka agresívnej hre.

V druhom sete za stavu 1:1 boli diváci svedkami „maratónskeho“ gemu, v ktorom mala Wozniacka k dispozícii štyri brejkbaly, Halepová si však udržala podanie. Za stavu 3:2 požiadala o medical time out a nechala si zmerať tlak i tepovú frekvenciu.

Po návrate na dvorec mala problémy s pohybom spôsobené kŕčom do stehna, napriek tomu však v ôsmom geme zobrala Wozniackej servis a za stavu 5:3 išla podávať na víťazstvo v sete. Vďaka obrovskej bojovnosti odvrátila tri brejkbaly a druhé dejstvo sa stalo jej korisťou.

V rozhodujúcom sete to bol festival brejkov. Halepová otočila z 1:3 na 4:3, no záver zvládla lepšie Woznicka, ktorá po ošetrení nohy získala tri gemy v rade. V desiatej hre premenila hneď prvý mečbal.

Ženy – dvojhra – finále:
Caroline Wozniacka (2-Dán.) – Simona Halepová (1-Rum.) 6:3, 3:6, 6:4

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Caroline Wozniacka #Australian Open 2018