Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendu vyprevadil do finále pľuzgier

Aj keď si postup do jubilejného tridsiateho grandslamového finále zaslúži oslavu, v Melbourne včera ruky nad hlavu nik nedvíhal. Hodinové trápenie sa skončilo predčasne.

26.01.2018 16:14
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer prichádza na tlačovú konferenciu po semifinále na Australian Open.
debata

„Je to horkosladký pocit. Mám radosť z postupu, ale mrzí ma spôsob, akým sa to stalo,“ povedal do mikrofónu smutným hlasom Roger Federer.

Pokrový výraz mu vydržal iba set

Pre švajčiarskeho tenistu to mala byť posledná previerka pred nedeľňajším finále. Prekážka, na ktorej stále mohol zakopnúť. Hje-on Čchung ňou však od úvodu nebol. Trápil sa, chýbala mu rýchlosť, presnosť a sužovala ho veľká bolesť. Semifinálovú bitku na Australian Open tak rozhodol pľuzgier na nohe. Kórejčan zápas skrečoval za stavu 1:6, 2:5.

„Vôbec som nevedel, čo sa s ním deje. Budem úprimný, sústredil som sa najmä na vlastné podanie a snažil som sa prvý set dotiahnuť do víťazného konca,“ priznal Federer.

Tridsaťšesťročný veterán bol na kurte pánom. Bilanciu víťazných úderov ovládol v pomere 24:6, v štatistike prvého podania bol ešte dominantnejší – vyhral 15 zo 16 výmen. Súpera vôbec nešetril.

„Imponuje mi, že sa predo mnou pokúsil skryť zranenie,“ povedal po zápase.

Pokrový výraz však Čchungovi vydržal iba 33 minút. Presne toľko času potreboval Federer, kým v 1. sete zlomil súperov odpor. Na začiatku druhého dejstva však už bolo všetkým jasné, že jednoznačná záležitosť na kurte má svoj dôvod.

,Nedokážem pomenovať stupeň bolesti. Naozaj ma to trápi, už nemôžem ani chodiť. Na to, že nenastúpim, som ani len nepomyslel. Som hrdý, že som si mohol zahrať s Rogerom v grandslamovom semifinále," hľadal šťastie v nešťastí Čchung.

„Je to horšie ako bežný pľuzgier. Počas ostatných dní to bol pľuzgier na pľuzgieri a na ňom ešte jeden. Fyzioterapeuti mi dali injekcie na zmiernenie bolesti, ale nezabralo to,“ opísal svoje trápenie.

„Aj ja som hral v minulosti s pľuzgiermi, viem, ako ťažké to je. Niekedy je lepšie duel skrečovať, predovšetkým ak viete, že pľuzgiere vás budú aj naďalej limitovať a zdravotný stav sa bude zhoršovať,“ zareagoval Federer na netradičný koniec duelu.

Z Čiliča vraj vyžaruje víťaz

Od dvadsiateho titulu na úrovni veľkej štvorky ho delí už iba jedno víťazstvo. Do cesty sa mu postaví Marin Čilič. Chorvát s delovým podaním si účasť vo finále zabezpečil už vo štvrtok, keď zdolal Brita Kylea Edmunda.

Štatistiky hovoria jasnou rečou – tá zápasová obzvlášť. Švajčiar vedie nad rodákom z Medžugoria 8:1. „Na kurte má vyžarovanie víťaza. Vyznieva to z jeho správania. Je tam na to, aby uspel, nielen sa zúčastnil,“ pochválil svojho súpera.

My Sunday morning sorted #federer #aussieopenFINAL #2018 #20

Príspevok, ktorý zdieľa Mandy Coupe (@mandlex),

Víťaz US Open z roku 2014 vzbudzuje rešpekt. Aj u hráča, ktorý počas kariéry vyhral už 95 turnajov na okruhu ATP. Federer je v strehu: „Videl som jeho štvrťfinále proti ,Rafovi', Čilič okrem iného vnáša na dvorec neskutočnú silu. Vo vlaňajšom wimbledonskom finále mal proti mne ten istý problém ako Čchung. Teraz je však svieži a pripravený,“ poznamenal Federer.

Najlepší tenista všetkých čias do týchto chvíľ nestratil na Australian Open ani set. Proti Čiličovi bude obrovským favoritom. A sebavedomie mu rozhodne nechýba. „Nemusím nič meniť, so svojou hrou som spokojný,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Čchung Hje-on #Australian Open 2018