Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Finále smoliarok. Austrália jednu odkľaje

Skvelé výmeny, desiatky víťazných úderov, pár odvrátených mečbalov i aplaudujúci diváci. Nie, tentoraz zaplnenú arénu Roda Lavera v Melbourne nezabávali muži. Semifinále Australian Open potvrdilo, že aj ženský tenis môže nadchnúť.

25.01.2018 18:22
debata
Simona Halepová počas súboja s Angelique... Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Halepová Simona Halepová počas súboja s Angelique Kerberovou.

Jedna behala, druhú boleli nohy

Dve hodiny a dvadsať minút trvala bitka medzi svetovou jednotkou Simonou Halepovou a vo vynikajúcej forme hrajúcou Nemkou Angelique Kerberovou. Ponúkla fantastický tenis. So šťastným koncom pre Rumunku.

„Bol to neuveriteľný zápas, ešte teraz sa celá trasiem. Vedela som, že to bude veľmi náročné. Angie je veľká bojovníčka, nedaruje vám jedinú loptičku,“ lapala po dychu ešte priamo na kurte 26-ročná rodáčka z Konstance.

A mala aj dôvod. Na kurte sa opäť poriadne nadrela. Útočila aj chybovala, tešila sa i zlostila. „Málokedy sa na takomto turnaji stáva, že odohráte dva extrémne ťažké duely. Aj keď som nevyužila dva mečbaly, snažila som sa zostať pokojná. Človek si musí veriť v každej situácii,“ zamyslela sa Halepová.

Jej súperka nevyzerala počas zápasu tak sviežo. Kerberová priznala, že v treťom sete už toho mala plné zuby. „Od začiatku ma boleli nohy. Ale to je pochopiteľné, veď od úvodu roka som sa prakticky nezastavila. Dala som do toho všetko, no nestačilo to, hoci som bojovala až do konca,“ priznala skúsená Nemka.

Hoci to nebol jej deň, Halepovú mala prakticky na lopate. Stačil jeden vydarený úder, alebo chyba súperky a do finále by nazrela práve Kerberová. Z dvoch mečbalov však nepremenila ani jeden.

„Sú také dni, keď sa necítite práve najlepšie, no na dvorci aj tak necháte srdce. To bol môj prípad. Pri dvoch mečbaloch zahrala Simona výborne a odvrátila ich dvomi víťaznými údermi,“ smútila.

Finále to bude veľké. Líderku renkingu Halepovú vyzve v rebríčku WTA jej najbližšia prenasledovateľka. Ako chutí vyvrcholenie grandslamového turnaja si po rokoch opäť vyskúša Dánka Caroline Wozniacka. V semifinále zdolala Belgičanku Elise Mertensovú 6:3, 7:6.

„Toto víťazstvo pre mňa znamená naozaj veľa. Za stavu 5:4 a 30:0 v druhom sete to bolo náročné. Urobila som zopár chýb a začala som pociťovať nervozitu. Zvyčajne bývam pokojná, no teraz sa mi začali triasť nohy. Našťastie som to zvládla,“ komentovala rozhodujúce chvíle 27-ročná hráčka.

Otec, prepáč za tie šediny

Aj keď sa zdalo, že zápas má pod kontrolou, v jeho závere začala zmätkovať.

„Ospravedlňujem sa otcovi za to, že som mu v závere pripravila krušné chvíle. Určite mu počas tohto turnaja pribudli nejaké šediny,“ smiala sa Wozniacka. Mala namále už v 2. kole, keď s Chorvátkou Janou Fettovou prehrávala v treťom sete 1:5 a 15:40. Aj taký malý rozdiel môže byť medzi tenisovou večnosťou a zabudnutím.

Tohtoročné finalistky majú veľa spoločného. Okrem toho, že poznajú pocit absolútnej jednotky, spája ich aj jedna neveselá bilancia. Halepová i Wozniacka prehrali po tri grandslamové finále. Dosiaľ sa netešili ani raz.

„Dúfam, že to v Melbourne dotiahnem do úspešného konca. Pôjde o veľa, v hre je post svetovej jednotky a ja ani Caroline sme ešte nikdy nezískali grandslamový titul. Musím hrať odvážne,“ prezradila čiperná Rumunka.

Svoj štvrtý pokus však chce premeniť aj Wozniacka. „Pred siedmimi rokmi som tu hrala semifinále s Na Li. Mala som mečbal, ale prehrala som,“ zaspomínala si. „Verím, že teraz sa to skončí opačne,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Caroline Wozniacka #Australian Open 2018