Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšie senzácie. Edmund vyradil Dimitrova, Nadal skrečoval

Britský tenista Kyle Edmund sa stal prvým semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

23.01.2018 06:57 , aktualizované: 10:48
Kyle Edmund Foto: ,
Kyle Edmund nemôže uveriť tomu, že postúpil do semifinále Australian Open.
debata (1)

Vo štvrťfinále nečakane vyradil tretieho nasadeného Bulhara Grigora Dimitrova 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. V dueli o postup do finále nastúpi proti šiestemu nasadenému Chorvátovi Marinovi Čiličovi, ktorý vyradil turnajovú jednotku Španiela Rafaela Nadala. Vlaňajší finalista zápas skrečoval za stavu 6:3, 3:6, 7:6 (5), 2:6, 0:2 pre zranenie nohy.

Edmund sa stal šiestym britským semifinalistom podujatia veľkej štvorky v Open ére. „V tejto chvíli ešte nedokážem povedať, aký to bude mať dopad na rozvoj tenisu vo Veľkej Británii. Dúfam však, že budem raz inšpiráciou pre talentované deti a pre niektoré z nich aj idolom. Byť v grandslamovom semifinále je super pocit, ďakujem austrálskym fanúšikom za podporu. V druhom sete to nebol z mojej strany príliš pekný tenis, no dokázal som sa zmobilizovať. Grigor odohral v priebehu turnaja niekoľko skvelých náročných zápasov, najmä proti domácemu Nickovi Kyrgiosovi. Dnes som hral dostatočne agresívne, to bol kľúč k úspechu,“ povedal Edmund v prvom pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Edmundovmu výkonu tlieskal v hľadisku aj jeho krajan a „večný“ wimbledonský semifinalista Tim Henman. Bývalý líder svetového rebríčka ATP Škót Andy Murray, ktorý v Melbourne neštartuje pre zranenie bedrového kĺbu, komentoval nečakané víťazstvo Edmunda na twitteri slovom “Wow!”.„Už aspoň viem, ako sa cítil Andy počas uplynulých ôsmich rokov vždy, keď sa dostal do semifinále grandslamového turnaja. Musím sa naučiť byť v žiari reflektorov, no verím, že si na to rýchlo zvyknem,“ dodal Edmund, 49. hráč sveta.

Dimitrov, vlaňajší víťaz turnaja majstrov v londýnskej 02 aréne, nepotvrdil úlohu favorita a na prvé grandslamové finále si ešte musí počkať. Vlani prehral v Melbourne v semifinále s Nadalom po strhujúcej päťsetovej bitke.

„Dnes bol jeden z tých dní, keď mi nič nevychádzalo podľa predstáv. Nevedel som nájsť recept na Edmundovú hru. Podal veľmi dobrý výkon a zvíťazil zaslúžene,“ priznal Bulhar na tlačovej konferencii.

Nadala zdradilo zdravie

Nadalovi vyšiel úvod zápasu s Čiličom, prvý set získal vo svoj prospech a na začiatku druhého sa po rýchlom brejku ujal vedenia 3:2. Čilič však potom získal štyri gemy v rade a postupne prebral opraty stretnutia do svojich rúk. Hoci v tajbrejku tretieho setu ťahal za kratší koniec, vo štvrtom dejstve dominoval a rýchlo si vybudoval náskok 4:1. Nadal sa následne nechal ošetrovať, no krátka pauza nezastavila Čiliča v rozlete. Po strate podania na začiatku piateho setu Nadal limitovaný bolesťami nohy zápas vzdal.

Rafael Nadal zápas proti Marinovi Čiličovi... Foto: Reuters, TORU HANAI
Rafael Nadal Rafael Nadal zápas proti Marinovi Čiličovi nedohral.

„Bol to neuveriteľný zápas. Je mi ľúto, že ho Rafa musel skrečovať, je to veľký bojovník, ktorý sa nevzdáva za žiadneho stavu. Vlani som niečo podobné ako on zažíval vo wimbledonskom finále proti Rogerovi Federerovi, takže sa viem vžiť do jeho kože. Videl som, že má trochu problémy returnovať moje podanie sprava. S pribúdajúcimi minútami bol tento servis mojou veľkou zbraňou. Vo štvriom sete som si hovoril, že musím hrať ešte lepšie a pridať na intenzite úderov, začal som sa cítiť na kurte fajn. Postupne mi tam začalo padať čoraz viac winnerov. V semifinále očakávam ťažký zápas. Edmund hrá v Malbourne fantastický turnaj, zvláda ťažké duely. Musím mu zablahoželať k víťazstvu nad Dimitrovom. Hrá podobne ako ja, má skvelý servis i forhend, dáva veľké rany,“ povedal Čilič v prvom pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:

  • Marin Čilič (Chor.-6) – Rafael Nadal (Šp.-1) 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:2, 2:0 – skreč, Nadal odstúpil
  • Kyle Edmund (V. Brit.) – Grigor Dimitrov (Bul.-3) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigor Dimitrov #Elina Svitolinová #Australian Open 2018 #Elise Mertensová #Kyle Edmund