Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rybáriková k Poháru federácie: Ak budem fit, pomôžem

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková neuspela v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

21.01.2018 05:11 , aktualizované: 18:44
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
debata (42)

Ako nasadená devätnástka prehrala s dvojkou „pavúka“ Dánkou Caroline Wozniackou hladko 3:6, 0:6. Rybáriková po dobrom vstupe do stretnutia a brejku na 2:1 v prvom sete sa postupne herne vytratila z kurtu. Počas súboja bolo vidno, že ju trápia zdravotné problémy s pravým ramenom.

Wozniacka sa najmä v druhom sete rozohrala k skvelému výkonu a Slovenke uštedrila nepopulárneho „kanára“. Až tri zo šiestich gemov v druhom dejstve získala Dánka „čistou hrou“. Pri svojom podaní za stavu 6:3 a 5:0 premenila prvý mečbal, keď tlakom prinútila súperku k nevynútenej chybe za základnú čiaru.

„Teším sa z ďalšieho grandslamového štvrťfinále. Rybáriková je nevyspytateľná hráčka, musela som sa trochu upokojiť a počkať si na svoje príležitosti. Potom sa mi už darila moja hra a som rada, že som to tak dobre zvládla,“ uviedla Wozniacka v prvej reakcii vo vysielaní Eurosportu.

Rybáriková vs. Wozniacka Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Magdaléna Rybáriková v akcii.

Zverenkyňa Petra Hubera Rybáriková si odnáša prémiu 250 000 AUD brutto a 240 bodov do hodnotenia. V online prepočte figuruje na rekordnom 19. mieste, ale do 29. januára ešte môže klesnúť.

Rybáriková priznala, že Wozniacka bola na dvorci lepšia hráčka.

„Súperka hrala výborne, čakala som fyzicky náročný zápas, teraz sa ukázali resty z prípravy, chýbala mi kondička. Caroline ma v tomto prevalcovala, mala som sily s ňou bojovať prvé tri-štyri gemy. Proti nej musíte útočiť, chodiť si po body a hrať víťazné údery, lebo vám nič nedá a všetko vybehá. Nie som bombardérka, nedávam rany a na moju aktívnu hru treba byť fyzicky na výške, no sily neostali. Po každej výmene som sa vari minútu vydýchavala a ona bola v pohode už na príjme,“ povedala slovenská jednotka pre denník SME.

Za svojím maximom na veľkej štvorke zaostala o dve kolá, zároveň si o dva zápasy zlepšila trojnásobný doterajší najlepší výsledok na južnej pologuli – 2. kolo zo sezón 2014 – 2016. Vlani v metropole Viktórie absentovala po dvoch operáciách z leta 2016.

Dvadsaťdeväťročná Rybáriková, 21. v singlovom renkingu WTA k 15. januáru, klesla v kompletnej bilancii zo vzájomných duelov s 27-ročnou bývalou jednotkou počítačového poradia Wozniackou na 1:6, v seniorskej časti kariér oboch má manko 1:4, inkasovala štvrtý nezdar v rade.

Wozniacka v stredu v 2. kole AO zázračne utiekla Chorvátke Jane Fettovej z manka 1:5 a 15:40 na príjme v treťom sete, po odvrátení dvoch mečbalov v rade triumfovala 3:6, 6:2, 7:5. Vo štvrťfinále bude čeliť Španielke Carle Suárezovej-Navarrovej.

„Hrali sme proti sebe už niekoľkokrát, má svoje dobré údery a je to už štvťfinále, čiže nič nesmiem podceniť,“ uviedla Wozniacka k najbližšiemu svojmu zápasu v Melbourne.

Cibulková nie, Rybáriková áno

Rybáriková dosiahla svoj druhý najlepší výsledok na Majors po minuloročnom senzačnom londýnskom semifinále, v ktorom nestačila na Španielku Garbine Muguruzovú-Blancovú. Bola v 3. kole Wimbledonu 2015 a US Open 2008, 2009 a 2017. Proti členkám Top 10 počítačového poradia má Rybáriková skóre 8:24.

Rybáriková nemá naplánovaný turnajový program na týždeň z prelomu januára a februára. Počas víkendu 10. – 11. februára by mala byť jednotkou tímu SR proti Rusku v bratislavskom stretnutí 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie reprezentačných družstiev žien.

„Teraz sa teším domov. Zregenerujem, kondične musím veľa dobehnúť a doliečim, čo treba,“ predznamenala úradujúca semifinalistka Wimbledonu a na margo blížiaceho sa Fed Cupu pre SME dodala:

„Oslovil ma kapitán Matej Lipták a sľúbila som mu, že ak budem zdravá, nastúpim. Čakali by ma dve ťažké dvojhry, tak dúfam, že nesklamem. Od Wimbledonu mi pribúdajú fanúšikovia, je to príjemný pocit, som im za to vďačná a teším sa na hľadisko. Máme silné súperky a určite bude skvelá atmosféra. Rusky sú jasné favoritky, hoci ešte nevieme, kto presne nastúpi. Môžu si vyberať z mnohých dobrých hráčok, my nemáme čo stratiť. Bude to pekný tenis a zážitok.“

Práve od Australian Open je známe, že za domáce nebude hrať Dominika Cibulková, v kádri hostiek sa zase nevyskytne držiteľka kariérneho Grand Slamu a bývalá líderka počítačového poradia Maria Šarapovová.

Slovenka prehrala v pondelok v 1. kole s Estónkou Kaiou Kanepiovou, Ruska v sobotu v 3. kole s Nemkou Angelique Kerberovou. Následne zhodne oznámili absenciu v PF.

Dvojhra žien – osemfinále

Caroline Wozniacka (Dán.-2) – Magdaléna Rybáriková (SR-19) 6:3, 6:0, Elina Svitolinová (Ukr.-4) – Denisa Allertová (ČR) 6:3, 6:0, Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) – Anett Kontaveitová (Est.-32) 4:6, 6:4, 8:6, Elise Mertensová (Belg.) – Petra Martičová (Chor.) 7:6 (5), 7:5

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Caroline Wozniacka #Australian Open 2018