Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvýkrát v kariére. Skvelá Rybáriková postúpila do osemfinále AO

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prvýkrát v kariére prebojovala do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

19.01.2018 08:39 , aktualizované: 09:48
debata (7)
Rybáriková vs. Bondarenková Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková počas...

V treťom kole si ako nasadená devätnástka poradila s Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou za 2:04 h 7:5, 3:6, 6:1. V úvodnom dejstve otočila z 2:5, v deviatom geme odvrátila tri setbaly. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi v noci na nedeľu SEČ proti Dánke Caroline Wozniackej.

Úvod zápasu vyšiel lepšie Bondarenkovej, ktorá vo štvrtom geme po víťaznom forhende prelomila podanie Rybárikovej a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 4:1. Ukrajinka sa dokázala lepšie vyrovnať s extrémnou horúčavou a za stavu 5:3 mala pri vlastnom podaní tri setbaly.

Rybáriková mala z víťazstva veľkú radosť. „Bol to veľmi ťažký a vyrovnaný zápas. V prvom sete hrala Bondarenková výborne a mala som veľké šťastie, že sa mi podarilo otočiť z 2:5 na 7:5. V druhom dejstve bola súperka jasne lepšia najmä od základnej čiary. V treťom sete som sa však oveľa zlepšila. Pomohlo mi, že zapadlo slniečko a začala som hrať svoj najlepší tenis, podržalo ma podanie. Snáď takúto hru zopakujem aj v osemfinále. Dnes bolo veľké teplo. Chcela by som sa poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí prišli a fandili mi, atmosféra v hľadisku bola skvelá,“ povedala zverenka trénera Petra Hubera v prvom pozápasovom interview.

Vedenie 40:0 však nevyužila, čo ju vyviedlo z miery. Začala kopiť nevynútené chyby, stratila úderovú istotu. Rybáriková vďaka zisku piatich fiftínov v rade znížila na 4:5, následne získala aj ďalšie tri gemy a prvý set sa stal jej korisťou.

Bondarenková sa rýchlo otriasla a na začiatku druhého dejstva si vďaka brejku v druhom geme vybudovala náskok 3:0. Rybáriková vzápätí požiadala o lekárske ošetrenie a v sprievode fyzioterapeutky zamierila do šatne. Ukrajinka po krátkej pauze pokračovala v zlepšenom výkone a aj vďaka plejáde víťazných bekhendových longlajnov dotiahla druhý set do úspešného konca.

V rozhodujúcom dejstve však ťahala za kratší koniec, postupne jej odchádzali fyzické sily. Rybáriková rýchlo odskočila Ukrajinke na 3:0, v šiestom geme jej opäť zobrala servis a šancu na postup medzi elitnú šestnástku už z rúk nepustila. Za stavu 5:2 premenila prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Bondarenkovou na 3:2.

Vlaňajšia semifinalistka Wimbledonu má v Melbourne už istú prémiu 240.500 austrál­skych dolárov pred zdanením a 240 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho onlajn vydaní figuruje na 18. mieste – najvyššie v kariére. Rybáriková mala na Australian Open po prvých piatich štartoch skóre 0:5, potom tri razy postúpila do 2. kola.

Vlani u „protinožcov“ neštartovala pre zdravotné problémy. V rámci podujatí veľkej štvorky postúpila do osemfinále singla po druhý raz. Tohtoročný Australian Open je pre 29-ročnú piešťanskú rodáčku 38. grandslamovým turnajom.

Postup Rybárikovej do osemfinále potešil aj generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku.

„Magda podala výborný výkon a dosiahla úžasný úspech. Je to skvelý výsledok pre celý slovenský tenis. V treťom sete Bondarenková veľmi znervóznela, čo Magda využila. Zvládla druhý náročný trojsetový zápas za sebou, čo svedčí o tom, že kondične je na tom veľmi dobre. Teraz je už všetko otvorené. Magda výborne podáva a má zbrane na to, aby uspela aj v osemfinále, či už bude jej súperkou Wozniacka alebo Bertensová,“ uviedol pre TASR Moška.

Magdaléna Rybáriková. Foto: Reuters, TORU HANAI
Rybáriková Magdaléna Rybáriková.

Výkon Rybárikovej vyzdvihla aj bývalá slovenská fedcupová reprezentantka Karina Cíleková-Habšudová.

„Veľmi sa teším z toho, že Magda prvýkrát postúpila do osemfinále Australian Open. Potvrdzuje sa, že na dvorci dozrela. Už pred začiatkom turnaja som hovorila, že tvrdý povrch v Melbourne by jej mal sedieť a pokiaľ sa aklimatizuje, môže ísť ďaleko. V treťom sete hrala úžasne. Určite má šancu aj v osemfinále. Už nebude v tejto fáze grandslamového turnaja žiaden nováčik, odpadne tam faktor nervozity, keďže už vlani bola v semifinále Wimbledonu. Mohla by tieto skúsenosti zúročiť, dôležité je, aby bola v dobrej hernej pohode,“ povedala pre TASR bývalá svetová desiatka.

Ženy – dvojhra – 3. kolo

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (19-SR) – Kateryna Bondarenková (Ukr.) 7:5, 3:6, 6:1, Carla Suarezová Navarrová (Šp.) – Kaia Kanepiová (Est.) 3:6, 6:1, 6:3, Jelina Svitolinová (4-Ukr.) – Marta Kosťuková (Ukr.) 6:2, 6:2, Petra Martičová (Chor.) – Luksika Kumkhumová (Thaj.) 6:3, 3:6, 7:5, Denisa Allertová (ČR) – Magda Linetteová (Poľ.) 6:1, 6:4, Elke Mertensová (Bel.) – Alize Cornetová (Fr.) 7:5, 6:4

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Australian Open 2018