Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Austrálii žiari päťnásťročné kuriatko bez hlavy

Bolo to iba nedávno, keď kvôli tenisu ronila zlostné slzy. Bytostne neznášala prehry. Zúrila, znepríjemňovala život sebe i najbližšiemu okoliu.

18.01.2018 13:59
Marta Kosťuková Foto: ,
Marta Kosťuková počas promofotenia pre Australian Open.
debata (3)

„Musela som vyhrávať nech sa dialo čokoľvek. Keď sa mi nedarilo, bola to hotová tragédia. V momente som chcela s tenisom skončiť,“ spomína na svoje detstvo Marta Kosťuková.

Stále iba 15-ročná Ukrajinka zdolala v stredu na Australian Open Oliviu Rogowskú 6:3, 7:5 a stala sa najmladšou hráčkou, ktorá sa počas uplynulých dvoch dekád prebojovala do 3. kola prvého grandslamového turnaja v roku.

Kosťuková pochopila, že tenis je o víťazstvách aj prehrách. „Konečne si ho užívam,“ prezradila po senzačnom postupe.

Nad jej výkonmi v Melbourne krútia experti hlavami. Veď si len predstavte, podujatie v Austrálii je nielenže jej prvým turnajom na úrovni veľkej štvorky, ale WTA vôbec. Hľadať jej meno v ženskom renkingu by bolo na dlho. Je zašitá až v šiestej stovke, patrí jej 521. pozícia. A doterajší príjem? Vo svete tenisu doslova drobné – menej ako 7-tisíc amerických dolárov.

Marta Kosťuková počas 2. kola Australian Open. Foto: Reuters, EDGAR SU
Marta Kosťuková Marta Kosťuková počas 2. kola Australian Open.

Na rozdiel od súperiek sa jej cesta na Australian Open začala už minulý rok. Vstupenkou bol lanský triumf medzi juniorkami. Lístok samozrejme platil len pre 1. kolo kvalifikácie, ostatné si už musela vybojovať Kosťuková sama.

Aj v súboji s Rogowskou. Rodáčka z Kyjeva sa okrem súperky musela vyrovnať aj s enormným tlakom. Hrala pred solídne zaplneným hľadiskom na dvorci Margaret Courtovej, druhom najväčšom v Melbourne. A taktiež si zvykala na nepriazeň publika – to bolo, pochopiteľne, na strane domácej hráčky.

Ani pozápasová štatistika nehovorila pre ňu – 22 víťazných úderov oproti 45 nevynúteným chybám. Do loptičiek udierala s obrovským nasadením a tie občas lietali, kam sa im zachcelo. Tak ako pri mečbale. Podanie udrela rámom a len len že netrafila jedného z divákov. „Vyhodíte si loptičku a máte pocit, že triafate slnko,“ smiala sa.

Kosťuková je obrovský talent. A nielen tenisový. V útlom veku sa venovala akrobatickej gymnastike a dotiahla to až na národné majstrovstvá. Skončila štvrtá. Avšak v tom, že z nej raz bude tenistka, mala jasno až keď dovŕšila jedenásť.

Za necelé štyri roky sa jej zmenil svet. Je z nej profesionálka, zastupuje ju niekdajší tretí hráč rebríčka ATP, Chorvát Ivan Ljubičič, dnes kouč Rogera Federera. A je to vidieť.

„Ivan mi neustále radí. Dokonca aj s Rogerom som už dvakrát hovorila. A nebolo to iba – ahoj, ako sa máš. Rád rozpráva,“ prezradila.

V 3. kole ju v noci na piatok čaká krajanka Elina Svitolinová. Štvrtá nasadená hráčka je obrovskou favoritkou, ale Kosťukovú nepodceňuje. „Nemá čo stratiť, pôjde po každej jednej loptičke. Bude niečo ako malé kuriatko, ktoré práve stratilo hlavu,“ zamyslela sa Svitolinová. Kosťuková to však vidí inak: „Žiadny stres. Tento zápas si predovšetkým užijem.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open 2018 #Marta Kosťuková