Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Venus skončila! Uprace najškaredšie miesto na svete - svoj email

Zbožňuje luxus. Nie však drahé autá, oblečenie či šperky. Je ním niečo oveľa prozaickejšie - vlastná posteľ a zapnutý televízor.

15.01.2018 15:28
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová sa lúči v Melbourne.
debata

„V mojom mimoriadne uponáhľanom živote sú to veľmi vzácne chvíle,“ priznala na sklonku uplynulého roku Venus Williamsová.

Osemnásobná grandslamová šampiónka si ho teraz aspoň na chvíľu bude môcť dopriať. Jej misia na prvom tenisovom grandslame roka sa skončila už v prvý deň. V úvodnom kole Australian Open bola nad jej sily Švajčiarka so slovenskými koreňmi – stále iba 20-ročná Belinda Benčičová. Skúsenú Američanku zdolala v dvoch setoch – 6:3, 7:5.

Vstávať pred deviatou je trýznenie

Bolo to ráno ako každé iné. Aj tentoraz ju prebúdzal budík, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou jej dlhej kariéry. Tak, ako tenisová raketa či žltá, chlpatá loptička. „Vstávať o deviatej je neskoro, ale akékoľvek skoršie zobúdzanie považujem za trýznenie,“ vyhlási so smiechom Venus.

Aj prvá myšlienka dňa vraj patrí do jej tenisovej tašky. „Veru, tenis je to, na čo si spomeniem ako prvé. Priznávam, je to niečo ako závislosť. Myslím na to, ako sa ešte zlepšiť, podriaďujem tomu celé svoje úsilie,“ prezradí ďalší zo svojich rituálov.

Neporuší ho ani v Melbourne.

„Chcem, aby titul zostal v rodine. Nezáleží, proti komu budem hrať, som pripravená zdolať každého. Cítim, že mám formu,“ povie ešte pred začiatkom turnaja.

Napriek tomu to nie je jej deň. Sen to tom, že meno Williams aj tento rok vyryjú organizátori na vzácnu trofej, sa rýchlo rozplýva. Talentovanej tenistke síce vzdoruje, ale v závere neodolá mladšej, rýchlejšej a agresívnejšej súperke. „Hrala naozaj dobre, prevýšila ma a zaslúži si za to všetko uznanie. Nie je to o tom, že by mi zápas nevyšiel,“ zhodnotí duel.

Rozprávky boli zakázané

Hlavu však nevešia. Nemá si ani čo vyčítať. V zápase proti Benčičovej sa po celý čas drží svojho kréda: „Zakaždým, keď vstupujem na kurt, uvedomujem si vlastné pocity. Myslím na svoje ciele v zápase, aby som raz, keď sa spätne obzriem za kariérou, mohla s pokojným svedomím povedať: Hej, síce si nevyhrala každý jeden zápas, no zakaždým si do toho dala všetko.“

Tak ako v Melbourne.

Na seba je odjakživa prísna. Má to v krvi. Od útleho veku jej to vštepovali aj rodičia.

„Spomínam si ešte na obdobie, keď som bola malá. V našom dome bolo doslova zakázané mrhať voľným časom, rodičia od nás neustále očakávali, aby sme boli produktívne. Spomeniem aspoň jeden príklad za všetky – na televízne programy, ktoré aspoň čiastočne nemali výchovný charakter, sme sa nemohli vôbec pozerať. To platilo aj v prípade, že išlo o rozprávky, otec sa nás neustále pýtal: Čo ste sa naučili?,“ prezradí ďalší zo zaujímavých momentov rodiny Williamsovcov.

„Mám pocit, že už odmalička som v jednom kolotoči. S tenisom som začala, keď som mala iba štyri roky, svoj čas som mala prísne rozdelený iba na šport, školu a občas aj kamarátov,“ dodá.

Najškaredší email na svete

Napriek tomu, že jej doterajší život bol viac o starostiach ako radostiach, nezúfa. Naopak, hodnotí ho nevšedne triezvo.

„Nemám sa na čo sťažovať. Platí sa predsa za všetko. Za investované úsilie, ale aj za lenivosť. Aj ten, kto sa o nič nesnaží, dopláca. Jeho cenou je neúspech a možno aj márna myšlienka na to, kde dnes mohol byť. Ja som zasa opačný prípad, platím za svoju drinu. Obetujem voľný čas, spánok, ale neraz aj pokojné myšlienky,“ zamyslí sa.

A teraz jedna vlastnosť, ktorá ju podľa jej vlastných slov nectí. „Neodpovedám včas na emaily. Moja schránka prijatých správ je na prasknutie, je to azda to najškaredšie miesto na tejto planéte,“ zasmeje sa Venus.

Všetko zlé je na niečo dobré. Azda aj predčasný koniec na Australian Open. Venus teraz bude mať čas zapnúť televízor, ľahnúť si do vlastnej postele, vypnúť budík. A odpovedať na všetky emaily.

debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Australian Open 2018