Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zopakujú si legendy finále? Urobia Slováci dieru do sveta? Odpovede na 5 otázok

Otázky a odpovede pred štartom úvodného tenisového grandslamového turnaja Australian Open.

14.01.2018 20:54
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
debata

Uvidíme v Austrálii rovnaké mužské finále ako pred rokom?

Napriek tomu, že kurzy od bookmakerov Federera s Nadalom k tomu predurčujú, nestane sa tak. Bude to iný turnaj ako pred rokom. Aj preto, že na tenisové dvorce sa vracajú oddýchnutí Novak Djokovič či Stan Wawrinka. Grigor Dimitrov konečne dozrel, mladá puška Alexander Zverev nabral ďalšie skúsenosti a Federer s Nadalom sú opäť o rok starší. Na ceste do finále ich čaká príliš mnoho vysokých prekážok. A minimálne jeden z nich zaváha.

Dočkáme sa v Melbourne prekvapenia?

Na turnaji štartuje iba šesť mužských grandslamových víťazov, ktorí získali na úrovni veľkej štvorky dovedna 52 titulov. Okrem iného to znamená, že ktokoľvek iný sa dostane aspoň do semifinále, prekvapí. Naša odpoveď teda znie: Áno. V záverečných dňoch turnaja uvidíme aj iné mená ako Federer, Nadal, či Djokovič. Napríklad Dimitrov, ale možno i Sock či Del Potro.

Grigor Dimitrov môže patriť medzi prekvapenia... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Grigor Dimitrov Grigor Dimitrov môže patriť medzi prekvapenia Australian Open.

Pozdvihne austrálsku vlajku Nick Kyrgios?

Veru nie. Aspoň nie v tejto chvíli. Mladý, stále iba 22-ročný tenista, mal síce skvelý úvod sezóny, ovládol turnaj v Brisbane, avšak na grandslam ešte ani zďaleka nedorástol. Zápasy na tri víťazné sety robia z tenisu v porovnaní s obyčajným turnajom akoby iný šport. Grandslam vyžaduje nielen skvelú fyzickú, ale aj mentálnu pripravenosť. Predpovede Austrálčanov sú viac zbožným želaním ako výsledkom triezvych úvah.

Urobia Slováci dieru do sveta?

Úvod roka je vždy nevyspytateľný. Rovnako tak aj ženský tenis. V tejto časti pavúka bude mať Slovensko až šesťnásobné zastúpenie. Aj keď bol žreb k slovenským tenistkám milosrdný, nič negarantuje. Prehrýzť sa náročným sitom prvého týždňa bude veľmi náročné, no aspoň jednej z nich by sa to pokojne mohlo podariť. A vôbec to nemusí byť jedna z nasadených – Magdaléna Rybáriková či Dominika Cibulková.

Zastúpi Serenu sestra Venus?

Možno. Už 37-ročná Venus Williamsová má najviac skúseností spomedzi všetkých tenistiek na Australian Open. Sedemnásobná grandslamová šampiónka sa stále dokáže pripraviť na vrcholné podujatie, v uplynulej sezóne to niekoľkokrát dokázala. Pri obrovskej vyrovnanosti ženského tenisu jej nádej minimálne tlie. Podujatie v Austrálii má aspoň desať mien, ktoré by mohli na záver zažiariť. Venus medzi nimi nie je, ale to nič neznamená.

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Rafael Nadal #Dominika Cibulková #Roger Federer #Australian Open 2018