Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vek je iba číslo. Ovládnu Melbourne znovu veteráni?

Dve odhodlané legendy a zopár vracajúcich sa hrdinov. V jednej pomyselnej klietke s mladou generáciou. Štrnásť dní v takmer štyridsaťstupňových horúčavách, hodiny na rozpálenom betóne. Prvý grandslam roka sľubuje veľkú zápletku.

14.01.2018 13:07
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal počas tréningu na Australian Open.
debata

V noci na pondelok odštartuje medzi viacerými tenistami najobľúbenejší turnaj – Australian Open.

Najprv, čo navráva kurzová ponuka.

Zatiaľ čo vlaňajšie finále medzi velikánmi bieleho športu – Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom – bolo senzáciou, tento rok je podľa stávkových kancelárií najpravdepodob­nejším scenárom. Na triumf Švajčiara vypísali bookmakeri kurz 2,8, na rodáka z Malorky 5,5. Stávka na kohokoľvek iného by expertov prekvapila.

Federer vypustil kvantitu

Späť na tenisové kurty.

„Keď som sa tu v roku 2016 zranil, zmenil som myslenie,“ spomína na neveselé obdobie 36-ročný Federer. Druhú polovicu roka následne vynechal, aby sa potom vrátil vo hviezdnej forme. Vyhral grandslamy v Melbourne i v Londýne.

„Zistil som totiž, že už nepotrebujem tak tvrdo pracovať, zameriavam sa skôr na kvalitu. Povedzme, že aktuálne trénujem o polovicu menej ako kedysi a mám výrazne viac voľného času. Takto mi to vyhovuje,“ naznačí svoje know-how, ktoré z neho opäť spravilo takmer nezdolateľého bor­ca.

Jeho večný sok Rafael Nadal mal byť už podľa mnohých predpovedí dávno na invalidnom dôchodku. Jeho kolená, ktoré experti odpisovali už desať rokov dozadu, sa ozvali opäť. Španiel však bitku so zdravotnými problémami zvládol a teraz chce aj tú ďalšiu – na tenisovom dvorci.

Potešil tým aj riaditeľa Australian Open Craiga Tileyho. „Rafa je na dobrej ceste. A najmä to nie je nič nového. O podobných problémoch sme sa zhovárali aj vlani. Jeho zdravie sme riešili spolu s Federerom i Serenou Williamsovou. A o dva týždne neskôr sme ich mohli vidieť vo finále,“ pousmeje sa organizátor podujatia.

Lenže pozor. Súboj dvoch tenisových titanov bude chcieť prekaziť ten tretí. Po viac ako polročnej pauze sa do kolotoča vracia Novak Djokovič. Srbský šampión je však pred turnajom opatrný.

Novak Djokovič a Roger Federer počas exhibičnej... Foto: Reuters, THOMAS PETER
Novak Djokovič, Roger Federer Novak Djokovič a Roger Federer počas exhibičnej akcie pred Australian Open.

„Nechcem byť príliš smelý. Verím, že s božím požehnaním bude všetko fajn,“ povie záhadne.

Sampras i Edberg to už mali za sebou

Turnaj tridsiatnikov. Aj takýto prívlastok už dostal prvý grandslam roka. V mužskej časti pavúka je takmer päťdesiat hráčov s tromi krížikmi. A tak ku klišé, že v tenise je možné všetko, môže pribudnúť aj ďalšie – vek je iba číslo.

„Ľudia sa ma neustále pýtajú: Panebože, ako je to možné? Musíme si však uvedomiť, že legendy ako Edberg či Sampras už okolo tridsiatky končili. Dnes všetci očakávajú, že vydržíme podstatne dlhšie. Pravda je však taká, že máme iba dve možnosti. Buď si doprajeme dlhšiu pauzu a dostatočnú regeneráciu, alebo nám hrozí koniec,“ povie na margo tenisovej dlhovekosti Federer.

A čo mladí? Verí im vôbec niekto?

Určite. Napríklad taký Pat Cash, ktorý v roku 1987 vyhral Wimbledon. Slávny Austrálčan s neodmysliteľnou šachovnicovou čelenkou cíti v kostiach prekvapenie. „V semifinále budú nové mená,“ predpovedá.

Napríklad Juhoafričan Anderson, či Belgičan Goffin. A potom aj jeho krajan, nespútaný mladík, ktorého talent brzdia netenisové výstrelky – Nick Kyrgios. „Raz sa mu to podarí. Otázkou je, či jeho telo vydrží náročné päťsetové súboje,“ zamýšľa sa Cash.

Nick Kyrgios. Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Kyrgios ATP Nick Kyrgios.

Serena sa ešte necítila na triumf

Zatiaľ čo turnaj medzi mužmi sľubuje zápletku, ženský pavúk bude ako lotéria. Halepová, Kar. Plíšková, Svitolinová, Muguruzaová, Wozniacka, Kerberová, Šarapovová, Kontaová. To je zoznam mien, ktorým dávajú stávkové kancelárie približné rovnakú šancu uspieť.

Prečo?

Predovšetkým preto, lebo účasť v Austrálii zrušila Serena Williamsová. Čerstvá mamička pozná jedine víťazstvá a keď sa na ne necíti, nemá to pre ňu zmysel.

„Po tom, ako som na exhibícii odohrala po pôrode prvý zápas, uvedomila som si, že som už blízko, avšak stále nie tam, kde by som chcela byť,“ naznačí na sociálnej sieti. „Tréner mi vždy vravel, že na turnaje mám chodiť až vtedy, keď som stopercentne pripravená dôjsť do cieľa. Mrzí ma to, ale aj vzhľadom k tomu som sa rozhodla tento rok na Australian Open necestovať,“ dodá.

Serena Williamsová vo finále Australian Open... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Serena Williamsová Serena Williamsová vo finále Australian Open 2017 proti sestre Venus.

Meno Williamsová by však napriek tomu mohlo na trofeji aj tak žiariť. Staršia zo sestier, Venus, je na to pripravená. „Chcem, aby titul zostal v rodine. Nezáleží, proti komu budem hrať, som pripravená zdolať každého. Cítim, že mám formu,“ zahlási odhodlane.

Ženský turnajový pavúk má aj výraznú slovenskú pečať. Na jeho začiatku totiž svieti až šesť mien s dodatočnou skratkou – SVK. Okrem štvorice, ktorá mala účasť v hlavnej súťaži zabezpečenú na základe renkingu, sa tam cez trojkolovú kvalifikáciu dostali aj Ana Karolína Schmiedlová a Viktória Kužmová.

Obe Košičanky, ale aj Magdaléna Rybáriková a Dominika Cibulková nastúpia na zápas 1. kola už v pondelok ráno. Lukáš Lacko, Kristína Kučová a Jana Čepelová odohrajú svoje úvodné duely v utorok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Australian Open