Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový bohém hľadá víťaznú cestu. Naviguje ho Hrbatý

Oheň alebo voda. Vyhrať môže iba jeden, nikdy nie obaja. No čo ak stoja na jednej strane barikády? Môže byť výsledkom spolupráce, ktorá nedáva zmysel, úspech? Práve jeho vízia spojila Martina Kližana s Dominikom Hrbatým. Do jednej rieky vstúpili tenisový pôžitkár a perfekcionista.

18.12.2017 16:13
debata (3)
Dominik Hrbatý (vľavo) a Martin Kližan počas... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Dominik Hrbatý, Martin Kližan Dominik Hrbatý (vľavo) a Martin Kližan počas spoločného tréningu.

Tri mesiace bez rakety

Loptička lieta z jednej strany na druhú. Nič výnimočné. Práve takto trénujú tenisti – od najmenších až po tých najlepších. Aj keď tréningový dril spravidla nikoho nezaujíma, tentoraz je to inak. Stokrát opakovaný bekhend snímajú kamery i fotoaparáty. „Je tu viac ľudí ako na Davisovom pohári,“ povie nahlas Kližan na začiatku prvej hodiny pod taktovkou trénera Hrbatého.

„Viac do kolien, pozor na ten náprah,“ rozdáva bývalý dvanásty hráč sveta pokyny počas každej výmeny. „To je ono, ešte raz. Poď do toho,“ chváli a zároveň motivuje nového zverenca. Zatiaľ čo z jednej strany kurtu sa neustále ozývajú ďalšie a ďalšie slová, na tej opačnej je ticho. Počuť iba tupý zvuk našponovaného výpletu.

Desať minút poctivých forhendov a potom prestávka. Krátka debata o teniskách a poďho späť na kurt – nasledujú krížne bekhendy. „Takto to pôjde celý týždeň. Martin potrebuje odohrať aspoň 10-tisíc úderov, aby opäť získal cit,“ naznačí Hrbatý.

Prvý tréning Kližana pod vedením Hrbatého Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Martin Kližan počas prvého tréningu pod vedením...

Kližan má za sebou po operácii nosnej prepážky vynútenú pauzu. „Raketu som nedržal v ruke hádam aj tri mesiace,“ prezradí. A hoci je jeho výraz – na rozdiel od Hrbatého, ktorý si tréning užíva – nečitateľný, na záver povie: „Bolo to výborné. Hral som po dlhej dobe, takže je to ťažšie, ale keď sa do toho dostanem, bude to lepšie,“ povie optimisticky.

Tréning sa pomaly končí. Kližan ukazuje Hrbatému prvý z výsledkov ich vzájomnej spolupráce. Pľuzgier na ľavej ruke. „V lekárni ti na to niečo dajú, potrebuješ, aby ti to rýchlo uschlo,“ radí 39-ročný Bratislavčan.

V spodnom rade v hľadisku Národného tenisového centra prehodia ešte zopár slov a na chvíľu odídu z haly. Po krátkej porade sa vrátia späť na dvorec a začnú odpovedať na otázky novinárov.

Kližan často nezvláda komunikáciu s médiami a predtucha, že za oponou dostal niekoľko rád, je správna. „Áno, odhadli ste to veľmi presne. Martin potrebuje zapracovať aj na tejto stránke, ktorá nevyhnutne patrí do života úspešného tenistu. Budem naňho vplývať,“ povie pre Pravdu Hrbatý.

Výsledok je pozitívny, Kližan odpovedá veľmi ochotne. „Dominik prinesie do môjho tímu najväčšiu kvalitu, aká je na Slovensku možná. Jediné, čo očakávam, je, že dosiahneme nejaké veľké výsledky a naša spolupráca bude fungovať,“ prezradí.

O konkrétnych cieľoch však hovoriť nechce. Tobôž nie o rebríčkových.

Bude počúvať?

Hrbatý potrebuje päť minút na to, aby si vydýchol a prezliekol sa. Vzápätí už v online diskusii odpovedá na otázky čitateľov Pravda.sk. Aj tie sa týkajú predovšetkým jeho spolupráce s Kližanom. A jeho svojskej povahy.

„Martin je výbušný. Kým zistím, čo mu vyhovuje a čo zasa nie, niekoľkokrát sa aj popálim. Musím voliť tie správne slová – také, aby ich vnímal ako vlastné myšlienky,“ prezradí know-how, s ktorým vstupuje do novej spolupráce.

„Je to veľká výzva. Chcem si dokázať, že viem trénovať človeka, ktorý je iný ako ja. Martin je bohém, ja som zasa príliš konzervatívny. Nemám však obavy, poznám ho, sledoval som celú jeho kariéru, ak k niečomu dôjde, tak len k tomu, že nebude ochotný počúvať. Ale ja som komunikatívny typ, ktorý dokáže problémy riešiť,“ verí si Hrbatý.

Dominik Hrbatý (vľavo) a Martin Kližan. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Dominik Hrbatý a Martin Kližan. Dominik Hrbatý (vľavo) a Martin Kližan.

A s akým výsledkom bude spokojný na konci ich štvormesačnej spolupráce? „Je to krátky čas, zázraky sa nedejú, ak bude okolo 140. miesta, bude to v poriadku. Kližan je schopný zdolať kohokoľvek, ale aj prehrať s kýmkoľvek. Verím, že vekom sa posunie a bude v rebríčku stúpať. Človek inak rozmýšľa, keď má 20 a inak, keď má 30 rokov,“ želá si.

Kližanove limity sú však úplne niekde inde ako v druhej stovke svetového rebríčka ATP. „Na svetovú päťdesiatku má, aj na tridsiatku či dvadsiatku. Rozhoduje však veľa detailov – nielen na kurte, ale aj v osobnom živote. Musí byť konzistentný a bez výkyvov. Na vysoké umiestnenie má ruku aj hru,“ zamyslí sa.

A čo tak prvá desiatka? „Neviem. Položte mi túto otázku, keď bude v prvej dvadsiatke. Zatiaľ sa nad tým nezamýšľam. V prvom rade chcem, aby sa vrátil do stovky,“ dodá na záver.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Dominik Hrbatý